Βιταμίνη C: Η κατανάλωση μόλις 2 ακτινιδίων την ημέρα μπορεί να αντικαταστήσει τα συμπληρώματα

Βιταμίνη C: Η κατανάλωση μόλις 2 ακτινιδίων την ημέρα μπορεί να αντικαταστήσει τα συμπληρώματα

Τα ακτινίδια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Κωνσταντίνα Γ. Παύλου

Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Foods, δύο πράσινα ακτινίδια είναι υπεραρκετά για να εκπληρώσουν τις καθημερινές ανάγκες του σώματος των ενηλίκων σε βιταμίνη C, όπως αυτές συνιστώνται από τους ειδικούς. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση δύο ακτινιδίων την ημέρα, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη καθημερινή χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης C.

Τα ακτινίδια είναι ασφαλή προς καθημερινή κατανάλωση, σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης, διότι τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων δεν εγκυμονούν μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία. Σύμφωνα με την Emma Laing, διευθύντρια διαιτολόγιας στο Πανεπιστήμιο George, οι άνθρωποι που τους αρέσει η γεύση των ακτινιδίων, δεν πρέπει να διστάζουν να τα ενσωματώνουν στη διατροφή τους, εκτός και αν έχουν αλλεργίες.

Διαβάστε επίσης: Βιταμίνη C: Γιατί είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό;

 

Πόση βιταμίνη C χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε καθημερινή βάση;
Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται σε γενικές γραμμές τις ακόλουθες ποσότητες βιταμίνης C σε καθημερινή βάση:
Άνδρες 19 ετών και άνω: Χρειάζονται 90 mg βιταμίνης C την ημέρα
Γυναίκες 19 ετών και άνω: Χρειάζονται 75 mg βιταμίνης C την ημέρα. Για τις έγκυες γυναίκες και τις γυναίκες που θηλάζουν ή καπνίζουν, οι συστάσεις της ημερήσιας δόσης βιταμίνης C είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Διαβάστε επίσης: Αυτά τα 10 ροφήματα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Τα συμπληρώματα βιταμίνης C πωλούνται στο εμπόριο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι μπορούν πράγματι να ωφεληθούν από την καθημερινή τους χρήση.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε το 2016, διαπίστωσε ότι η λήψη 200 mg βιταμίνης C την ημέρα, μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του κρυολογήματος, όμως, αυτή η ποσότητα δεν μειώνει τις πιθανότητες κρυολογήματος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη και όταν οι άνθρωποι παίρνουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C σε καθημερινή βάση, τα κύτταρά τους φτάνουν σε κορεσμό και δεν την απορροφούν ολόκληρη. Η κατανάλωση για παράδειγμα 1000 mg βιταμίνης C την ημέρα, μειώνει το ποσοστό απορρόφησής της από τον οργανισμό, στο 50%.

Σε κάθε περίπτωση, η λήψη μεγάλων δόσεων βιταμίνης C δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία των περισσότερων ανθρώπων, αλλά όταν ένας άνθρωπος λαμβάνει πέραν των 2.000 mg την ημέρα, διατρέχει κίνδυνο γαστρεντερικής δυσφορίας, διάρροιας και κραμπών στην κοιλιακή χώρα.

Σημειώνεται ότι το σώμα απορροφά την βιταμίνη C με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, είτε αυτή προέρχεται από ένα συμπλήρωμα, είτε αυτή προέρχεται από ένα ακτινίδιο, όμως οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα διατροφής, προτιμούν και συνιστούν τη λήψη βιταμινών και μετάλλων μέσω τροφίμων, παρά μέσω συμπληρωμάτων.

Διαβάστε επίσης: 10 τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C για να εντάξεις στη διατροφή σου!

Ποια οφέλη προσφέρουν τα ακτινίδια στην ανθρώπινη υγεία;
Τα ακτινίδια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, πέραν από τη βιταμίνη C και ως εκ τούτου η κατανάλωσή τους προσφέρει πολλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, τα οποία δεν μπορούν να εξασφαλιστούν μέσω συμπληρωμάτων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο ακτινιδίων την ημέρα, είναι ευεργετική για τα άτομα με δυσκοιλιότητα. Αυτό το αποτέλεσμα αποδόθηκε στην περιεκτικότητα των ακτινιδίων σε φυτικές ίνες. Σύμφωνα με την Laing, τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αλλά ταυτόχρονα περιέχουν πολλές άλλες υγιεινές ενώσεις, όπως οι φυτικές ίνες, το κάλιο και τα αντιοξειδωτικά, που δεν υπάρχουν στα συμπληρώματα.

Μια ακόμη ευεργετική ιδιότητα των ακτινιδίων είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου γρίπης και κρυολογήματος κατά τους χειμερινούς μήνες, σύμφωνα με τον Dawn Earnesty, διαιτολόγο στο Michigan State University.

Ένα ακτινίδιο, μεσαίου μεγέθους, περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι ιδίου βάρους. Δύο ακτινίδια μεσαίου μεγέθους περιέχουν περίπου 120 mg βιταμίνης C, μια ποσότητα που είναι μεγαλύτερη από την ημερήσια ποσότητα που συνιστάται από τους επιστήμονες. Η καθημερινή λοιπόν, κατανάλωση ακτινιδίων, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν καλό τρόπο αύξησης της πρόσληψης βιταμίνης C, όμως η κατανάλωση ακτινιδίων από μόνη της δεν είναι αρκετή για την πρόληψη των ασθενειών. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η άσκηση, η πρόσληψη νερού, τα επίπεδα του άγχους ενός ατόμου, ο ύπνος και ο τρόπος διατροφής του.

Η τακτική σωματική άσκηση, ο καλός ύπνος, η υγιεινή διατροφή είναι παράγοντες που μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, σημείωσε ο Earnesty, προσθέτοντας ότι τα ακτινίδια μπορούν να αποτελέσουν μόνο ένα κομμάτι του παζλ που συνθέτει την ανοσία του σώματος, αντικαθιστώντας απλά τη λειτουργία των συμπληρωμάτων.

Ποια είναι τα οφέλη της βιταμίνης C για τον ανθρώπινο οργανισμό;
Η βιταμίνη C βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, όπως αναφέραμε νωρίτερα σε αυτό το άρθρο. Ταυτόχρονα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των οστών, μειώνει την κόπωση και ενισχύει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ειδικότερα, η βιταμίνη C έχει τα ακόλουθα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία:
Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών: Η βιταμίνη C είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και ως εκ τούτου προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Κατά συνέπεια μειώνει το οξειδωτικό στρες, μια κατάσταση που είναι συνδεδεμένη από πολλές μελέτες με διάφορες χρόνιες παθήσεις.
Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης: Η υπέρταση είναι κοινό πρόβλημα υγείας στον γενικό πληθυσμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Έχει αντιγηραντική δράση: Η βιταμίνη C έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, διότι συμβάλλει στο σχηματισμό κολλαγόνου και ελαστίνης.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Η βιταμίνη C ενεργοποιεί τους μηχανισμούς άμυνας του σώματος, συμβάλλοντας στην πιο αποτελεσματική καταπολέμηση των λοιμώξεων. (Διαβάστε επίσης: 6 τρόποι για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, σύμφωνα με τους γιατρούς)
Μειώνει το ουρικό οξύ και την πιθανότητα ουρικής αρθρίτιδας: Το ουρικό οξύ είναι το προϊόν που παράγεται από την διάσπαση των πουρινών. Υπό κανονικές συνθήκες, το ουρικό οξύ διαλύεται στο αίμα, περνά στα νεφρά και απομακρύνεται από το σώμα μέσω της ούρησης. Κάποια φαγητά όμως, και κάποια φάρμακα, που είναι πλούσια σε πουρίνες, αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, το οποίο τείνει να συγκεντρώνεται στις αρθρώσεις, προκαλώντας ουρική αρθρίτιδα. Σύμφωνα με μελέτες, η βιταμίνη C μειώνει σημαντικά το ουρικό οξύ στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

Ποιες άλλες τροφές περιέχουν Βιταμίνη C πέραν από τα ακτινίδια;
Πέραν από τα ακτινίδια, υπάρχουν και άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C όπως οι ακόλουθες:

Πορτοκάλια
Φράουλες
Λεμόνι
Σπανάκι
Μπρόκολο
Ντομάτες
Πιπεριές
Ανανάς

wikihealth.gr

unsplash.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Βιταμίνη C: Η κατανάλωση μόλις 2 ακτινιδίων την ημέρα μπορεί να αντικαταστήσει τα συμπληρώματα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr