Χοληστερίνη: Οι τροφές που την εκτοξεύουν

Χοληστερίνη: Οι τροφές που την εκτοξεύουν

Δείτε τι να τρώτε και τι να μην τρώτε για να κρατήσετε την χοληστερίνη σας υπό έλεγχο και την καρδιά σας υγιή.

ΒΑΣΙΛΙΝΑ ΡΙΣΤΑΝΗ

Τα πρόβλημα με τα υψηλά επίπεδα «κακής» (LDL) χοληστερόλης είναι ότι δεν εκδηλώνονται με συμπτώματα, προκαλούν όμως σοβαρές βλάβες που δεν μπορούμε να δούμε.

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Γνωστή ως αθηροσκλήρωση, αυτή η πάθηση περιορίζει τον διαθέσιμο χώρο για τη ροή του αίματος και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή νόσο.

Η διατροφή διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο στα επίπεδα χοληστερίνης που έχουμε.

Ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε αυτές τις τροφές εκτοξεύει τα επίπεδα LDL χοληστερόλης και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων:

Κόκκινο κρέας

Η υψηλή ποσότητα κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά να μην λαμβάνετε περισσότερο από 5% με 6% των ημερήσιων θερμίδων σας από κορεσμένα λιπαρά.

Αν δεν θέλετε να κόψετε εντελώς το κόκκινο κρέας, επικεντρωθείτε σε μικρές ποσότητες άπαχου κρέατος, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα.

Τι να φάτε αντί για κόκκινο κρέας: Αν σας περίσσεψε κοτόπουλο από το βραδινό σας, φτιάξτε αυτό το wrap με κοτόπουλο, σπανάκι και φέτα για να το πάρετε μαζί την άλλη μέρα στη δουλειά.

Οι διατροφολόγοι λένε εδώ και καιρό να συμπεριλαμβάνουμε περισσότερο ψάρι στη διατροφή μας. Ο σολομός βρίσκεται στην κορυφή της λίστας τους καθώς είναι ιδανικός για όσους θέλουν να ρίξουν τη χοληστερίνη τους.

Για μια γερή δόση πρωτεΐνης, ωμέγα-3, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών μέσα σε ένα μπολ, φτιάξτε το δικό σας power bowl σολομού.

Οτιδήποτε τηγανητό
Το τηγάνισμα των τροφίμων ανεβάζει συνήθως τον αριθμό των θερμίδων, επειδή τα κορεσμένα ή τρανς λιπαρά και η χοληστερόλη απορροφώνται από τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.

Τι να φάτε αντί για τηγανητά: Προτιμήστε εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος. Μπορείτε ακόμη και να επενδύσετε σε μια φριτέζα αέρος.

Οι γλυκοπατάτες στο air fryer, για παράδειγμα, είναι νόστιμες, υγιεινές και έχουν ελάχιστο λάδι.

Ένα γλυκό και τραγανό συνοδευτικό που μπορείτε να επιλέξετε αντί για τηγανητές πατάτες είναι  ψητά καρότα με μέλι και παρμεζάνα.

Επεξεργασμένο κρέας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, τα χοτ ντογκ και το σαλάμι, ως καρκινογόνες ουσίες.

Το επεξεργασμένο κρέας περιέχει, επίσης, πολύ νάτριο και κορεσμένα λιπαρά.

Τι να φάτε αντί για επεξεργασμένο κρέας:  Κι όμως, μπορείτε να φτιάξτε το δικό σας χορτοφαγικό μπιφτέκι με απίστευτη υφή και γεύση από απλά, φυτικά συστατικά.

Υπάρχουν πολλές επιλογές από μανιτάρια σοτέ με βαλσάμικο και παρμεζάνα μέχρι φαλάφελ.

Επεξεργασμένα γλυκά
Τα παγωτά του εμπορίου, τα μπισκότα, τα κέικ και γενικά τα επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα με πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά είναι γεμάτα θερμίδες και περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.

Τι να φάτε αντί για επεξεργασμένα γλυκά: Φτιάξτε αυτά τα εύκολα και νόστιμα muffins με γιαούρτι στη φριτέζα αέρος σε χρόνο μηδέν.

Ποιος είπε ότι δεν μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας frozen yogurt με μούρα; Τρία υλικά και δύο λεπτά είναι το μόνο που χρειάζεστε για να φτιάξετε αυτό το πρωτεϊνικό επιδόρπιο με χαμηλά λιπαρά, λίγες θερμίδες.

Αυτά τα σπιτικά και υγιεινά μπισκότα με βρώμη, κράνμπερι και καρύδα θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους.

vitagr

 

Πώς να αισθάνεσαι χορτάτη όταν κάνεις δίαιτα -Τα 6 tips για να μην πεινάς μέσα στην ημέρα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr