Φακές: To «μυστικό» για να βγουν πηχτές και το μπαχαρικό που απογειώνει τη γεύση

Φακές: To «μυστικό» για να βγουν πηχτές και το μπαχαρικό που απογειώνει τη γεύση

Οι φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ με το σωστό μαγείρεμα μπορείτε να έχετε το ιδανικό αποτέλεσμα και να βγουν πηχτές, όπως αρέσει στην πλειοψηφία.

Είτε επιλέξετε να τις μαγειρέψετε σαν σούπα, είτε χυλωμένες, οι φακές είναι χορταστικές ενώ αποτελούν ένα από τα πιο υγιεινά πιάτα.

Όπως κάθε φαγητό, έτσι και οι φακές, έχουν ορισμένα μυστικά επιτυχίας τα οποία έχουν περάσει από γενιά σε γενιά.

Είτε νερουλές, είτε πηχτές, ιδού οιτρόποι που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το αποτέλεσμα της αρεσκείας σας.

Πώς να μαγειρέψετε τις φακές
Η πρώτη βράση

 

Για αρχή, όπως κι αν θέλετε να είναι οι φακές σας, πιο πηχτές ή σε μορφή σούπας, το μυστικό είναι η πρώτη βράση. Αφήστε τις φακές να βράσουν σε νερό με ελάχιστο αλάτι. Αυτό το στάδιο είναι σημαντικό καθώς, «μαλακώνουν» και ο χρόνος παρασκευής στην πορεία θα είναι λιγότερος. Αφήστε να σιγοβράσουν περίπου 10 λεπτά και έπειτα σουρώστε.

Μια από τις βασικές διαφορές στις φακές σούπα και στις χυλωμένες φακές είναι ο χρόνος αλλά και ο τρόπος βρασμού, το τσιγάρισμα αλλά και τα υλικά.

Η επιλογή του κρεμμυδιού

Το ξερό κρεμμύδι είναι ένα βασικό συστατικό καθώς δίνει άλλη γλύκα στις φακές. Συμπληρώνουμε και το σκόρδο.

Στην περίπτωση, όμως, που θέλετε νερουλές τις φακές, μηντσιγαρίσετε πολύ τα λαχανικά σας. Το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι σίγουρα δύο από τα συστατικά που δίνουν πλούσια αρώματα στο φαγητό, αν τσιγαριστούν όμως πολύ το κάνουν το φαγητό πιο βαρύ. Τσιγαρίστε ελάχιστα το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πατάτες σε κομματάκια, καρότο, σέλερι και έπειτα προσθέστε ψιλοκομμένη ντομάτα και τις φακές, 8 περίπου ποτήρια νερό, τα μυρωδικά και αφήστε να βράσει για περίπου μισή με μία ώρα, χωρίς να κλείσετε το καπάκι. Όσο βράζουν και άπαξ το νερό εξατμίζεται, προσθέστε ακόμη μισή κούπα νερό, ανάλογα τις προτιμήσεις σας.

Από την άλλη, για να βγουν πιο πηχτές οι φακές σας, αφού τις βράσετε τσιγαρίστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο και σε ένα μπλέντερ βάλτε το καρότο, τη φρέσκια ντομάτα και τα μυρωδικά σας. Μαζί με το κρεμμύδι ρίξτε και το μείγμα του καρότου και τσιγαρίστε μαζί με τις φακές. Έπειτα ρίξτε μια κουταλιά τοματοπελτέ και μιαμισή κούπα νερό. Χαμηλώστε τη φωτιά και ρίξτε τα μπαχαρικά σας, κλείστε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήστε να βράσουν μέχρι να «πιουν» το νερό τους.

Τα μυρωδικά
Στις κόκκινες σάλτσες, και ιδίως στην περίπτωση που κάνετε πηχτές φακές φροντίστε να βάλετε εκτός από αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, γλυκιά πάπρικα και κανέλα.

Η κανέλα δίνει στο φαγητό μια «γλυκιά» νότα και σε αντίθεση με το κύμινο που πολλοί επιλέγουν για διάφορα φαγητά, η κανέλα φέρνει μια τρυφερή ανάμνηση στο μυαλό σε κάθε μπουκιά, προσοχή όμως, η ποσότητα της κανέλα θα πρέπει να είναι ελάχιστη.

Προσθέστε δύο φύλλα δάφνης και δύο μικρά μπαχάρια. Όσο για τις νερουλές φακές, αρκούν τα αλάτι, πιπέρι, δάφνη, ρίγανη και ένας κύβος λαχανικών.

www.bovary.gr

Αιθέριο έλαιο τσουκνίδας. Η δυνατή απάντηση στην τριχόπτωση.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Λάδι άγριου τριαντάφυλλου. Δέρμα χωρίς κηλίδες, ρυτίδες, ραγάδες.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr