Ξέρατε ότι όταν σκύβουμε για να διαβάσουμε στο κινητό, το κεφάλι μας ζυγίζει 27 κιλά; Δείτε τι πρέπει να κάνουμε για να μην τραυματίζουμε τον αυχένα μας

Ξέρατε ότι όταν σκύβουμε για να διαβάσουμε στο κινητό, το κεφάλι μας ζυγίζει 27 κιλά; Δείτε τι πρέπει να κάνουμε για να μην τραυματίζουμε τον αυχένα μας

 

Στην εποχή των smartphone η συνήθεια να λυγίζουμε το λαιμό μας για να διαβάσουμε κάτι η να γράψουμε στο κινητό μας τηλέφωνο έχει γίνει μάστιγα. Αν και η ευκολία να έχουμε πληροφορίες στα χέρια μας είναι αναμφισβήτητη, αυτή η συνήθεια μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία του αυχένα μας.

Στάση του κεφαλιού προς τα εμπρός: Όταν σκύβουμε τον αυχένα μας μπροστά για να κοιτάξουμε το κινητό τηλέφωνο αυξάνουμε το βάρος του κεφαλιού μας προς τα εμπρός και κατά συνέπεια καταπονούμε τους μυς που κρατούν το κεφάλι μας.

Σκεφτείτε ότι ανάλογα με την γωνία στην οποία βρίσκεται το κεφάλι μας ανάλογο είναι και το βάρος που οι μύες και η σπονδυλική μας στήλη σηκώνουν! Έτσι, σε μια ευθεία στάση το κεφάλι έχει κατά μέσο όρο 5 κιλά.

Όταν το κεφάλι σκύβει μπροστά κατά 15 μοίρες η αίσθηση του βάρους του μετατρέπεται σε 12 κιλά, στις 30 μοίρες το βάρος γίνεται 18 κιλά, στις 45 μοίρες 22 κιλά και στις 60 μοίρες μπορεί να φτάσει και τα 27 κιλά!

Αυτό προσθέτει τεράστια πίεση στους μύες του λαιμού και της σπονδυλικής σας στήλης, με αποτέλεσμα να υποφέρετε από πονοκεφάλους και πόνους στον αυχένα. Αυτοί οι πόνοι, εάν η στάση δεν βελτιωθεί μπορεί να μετατραπούν σε χρόνιους πόνους ή ακόμη και σε εκφυλιστικές αλλαγές του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης.

Τι πρέπει να κάνουμε για να μη σκύβουμε, αυξάνοντας το βάρος του κεφαλιού μας;

Τοποθετήστε το κινητό σας στο επίπεδο των ματιών:

Κρατήστε το κινητό σας τηλέφωνο στο ύψος των ματιών όποτε είναι δυνατόν για να μειώσετε το σκύψιμο του κεφαλιού που καταπονεί τον αυχένα.

Κάντε διαλείμματα:

Κάντε αρκετά διαλείμματα από τη χρήση του κινητού σας τηλεφώνου, για να τεντώσετε και να ξεκουράσετε τον λαιμό και τους ώμους σας.

Χρησιμοποιήστε εργονομικά αξεσουάρ:

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε εργονομικά αξεσουάρ, όπως βάσεις τηλεφώνου, για να ελαχιστοποιήσετε την ανάγκη να λυγίζετε το λαιμό σας ενώ χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας.

Κάντε ασκήσεις ενδυνάμωσης:

Ασχοληθείτε με ασκήσεις ενδυνάμωσης του αυχένα και του άνω μέρους της πλάτης για να βελτιώσετε την υποστήριξη και την ανθεκτικότητα των μυών.

Όχι άσκοπη χρήση του τηλεφώνου:

Να έχετε επίγνωση των συνηθειών χρήσης του τηλεφώνου σας και να κάνετε συνειδητή προσπάθεια να διατηρήσετε μια ουδέτερη θέση αυχένα.

Αναζητήστε την συμβουλή του ορθοπεδικού / φυσικοθεραπευτή:

Εάν αντιμετωπίζετε επίμονο πόνο στον αυχένα σας και δυσφορία στη σπονδυλική σας στήλη χρειάζεται να επισκεφτείτε έναν ειδικό προκειμένου να προσφέρετε στο πρόβλημά σας άμεση θεραπεία και καθοδήγηση. Συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό και τον φυσικοθεραπευτή σας για να βελτιώσετε άμεσα την υγεία του αυχένα και της σπονδυλικής σας στήλης.

Αν και η ευκολία των smartphone είναι αναμφισβήτητη, είναι σημαντικό να προσέχουμε πώς οι συνήθειες χρήσης μας επηρεάζουν τη σωματική μας υγεία. Η διατήρηση της καλής στάσης του αυχένα και η αναζήτηση επαγγελματικών συμβουλών, όταν χρειάζεται, βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη προβλημάτων που σχετίζονται με το συνεχές σκύψιμο του κεφαλιού μας για να διαβάσουμε στο κινητό μας τηλέφωνο.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr