Πώς να θεραπεύσεις τα ευαίσθητα δόντια: 8 συμβουλές για να μην πονάνε ποτέ

Πώς να θεραπεύσεις τα ευαίσθητα δόντια: 8 συμβουλές για να μην πονάνε ποτέ

Τα ευαίσθητα δόντια μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ενόχληση. Θα πρέπει να επιλέξεις τη σωστή οδοντόβουρτσα και να αποφύγεις τις όξινες τροφές για τη θεραπεία τους.

Μπορεί να μην σκέφτεσαι πολύ τα δόντια σου σε καθημερινή βάση. Από συνήθεια, τα βουρτσίζεις το πρωί και πριν κοιμηθείς, σωστά;

Αλλά όταν πονάνε ενώ τα βουρτσίζεις, τρως κάτι ή πίνεις ένα παγωμένο ποτό, τότε συνειδητοποιείς ότι πρέπει να εστιάσεις περισσότερο στη στοματική σου υγεία. Εάν έχεις ευαίσθητα δόντια, απλές δραστηριότητες όπως το να φας λίγο παγωτό μπορεί να προκαλέσει προσωρινό αλλά οξύ πόνο στα δόντια σου.

Τι είναι η ευαισθησία των δοντιών

Οι άνθρωποι καταλήγουν να έχουν ευαίσθητα δόντια όταν το προστατευτικό σμάλτο στην επιφάνεια του δοντιού φθείρεται, εκθέτοντας την υποκείμενη οδοντίνη, λέει ο χειρουργός οδοντίατρος και προσθετικός Δρ Sacheev Nanda στο Ηealth shots. «Μερικά από τα συμπτώματα είναι πόνος ή δυσφορία κατά την κατανάλωση ζεστών, κρύων, γλυκών ή όξινων τροφών και ποτών, καθώς και κατά το βούρτσισμα ή το νήμα».

Τα ευαίσθητα δόντια είναι πιο συχνά στους ηλικιωμένους;
Τα ευαίσθητα δόντια μπορεί να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιών, αλλά το πρόβλημα τείνει να είναι πιο κοινό σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. «Καθώς μεγαλώνουμε, το σμάλτο των δοντιών μπορεί φυσικά να φθείρεται, αυξάνοντας την πιθανότητα ευαισθησίας», λέει ο ειδικός. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ευαισθησία σε οποιαδήποτε ηλικία.

Εδώ είναι μερικοί παράγοντες:

-Η σταδιακή φθορά του σμάλτου εκθέτει την οδοντίνη, οδηγώντας σε ευαισθησία.
-Η υποχώρηση των ούλων μπορεί να εκθέσει τις ρίζες των δοντιών, οι οποίες δεν προστατεύονται από το σμάλτο, καθιστώντας τα ευαίσθητα.
-Η τερηδόνα μπορεί να εκθέσει τα νεύρα, προκαλώντας ευαισθησία.
-Το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών μπορεί να φθείρει το σμάλτο.
-Όξινα τρόφιμα και ποτά
-Σκληρά οδοντιατρικά προϊόντα
-Ορισμένες οδοντιατρικές θεραπείες, όπως η λεύκανση δοντιών, μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή ευαισθησία.

Τρόποι αντιμετώπισης των ευαίσθητων δοντιών

 

1. Επιλέξτε τη σωστή οδοντόκρεμα

2. Μπορείς να κάνεις φθοριούχες θεραπείες

3. Επίλεξε οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες

4. Απόφυγε τα όξινα τρόφιμα και ποτά

5. Εάν τρίζεις τα δόντια σου, ένα προσαρμοσμένο στοματικό προστατευτικό μπορεί να αποτρέψει τη φθορά του σμάλτου

6. Φρόντισε να βουρτσίζεις τακτικά τα δόντια σου, να χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα και να κάνεις οδοντιατρικούς ελέγχους για να αποφύγετε προβλήματα τερηδόνας και ούλων.

7. Ξέπλυνε το στόμα σου με θαλασσινό νερό. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της ευαισθησίας.

8.Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση από την ευαισθησία των δοντιών μέσω της μάλαξης με λάδι. Το άπλωμα μιας μικρής ποσότητας ελαίου καρύδας ή σησαμέλαιου στο στόμα για περίπου 15 έως 20 λεπτά μπορεί να βοηθήσει.

www.theissue.gr

unsplash.com

ΤΙ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr