Πώς θα χάσετε λίπος από την κοιλιά: Tips διατροφής, γυμναστικής και 1 «μυστικό»

Πώς θα χάσετε λίπος από την κοιλιά: Tips διατροφής, γυμναστικής και 1 «μυστικό»

Επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να χάσετε το λίπος κοιλιάς.

Είναι γνωστό πως το λίπος κοιλιάς και ειδικότερα η περιφέρεια της μέσης αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη για την υγεία μας, καθώς το αυξημένο της μέγεθος συνδέεται με περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Αν και στην επιστημονική κοινότητα επικρατεί η αντίληψη ότι δεν είναι δυνατόν να στοχεύσουμε τα συγκεκριμένα σημεία του σώματος από τα οποία θέλουμε να μειώσουμε το λίπος, υπάρχουν αρκετές έρευνες που έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένες συμπεριφορές συνδέονται με μικρότερη περιφέρεια μέσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Health Line, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ασκήσεις, τρόφιμα καθώς και ένα μπαχαρικό που μπορούν να προωθήσουν την καύση του λίπους στην κοιλιακή χώρα.

Διατροφή για να χάσετε το λίπος της κοιλιάς
Για να χάσετε το ανεπιθύμητο λίπος από την περιοχή της κοιλιάς σας, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τόσο η ποσότητα όση και η ποιότητα των τροφών.

Ειδικότερα, συστήνεται μια διατροφή είτε ελλείματος θερμίδων είτε συντήρησης (ανάλογα με το εάν χρειάζεται να χάσετε βάρος ή όχι), η οποία θα είναι πλούσια σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και φτωχή σε κάποια άλλα. Δείτε σε ποια τρόφιμα συστήνεται να πείτε «ναι» και σε ποια «όχι».

Πείτε ΝΑΙ:

Διαλυτές ίνες: Οι διαλυτές ίνες απορροφούν νερό και μετατρέπονται σε μια σύσταση που μοιάζει με τζελ, η οποία βοηθά να επιβραδύνει την τροφή, καθώς περνά από το πεπτικό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα πλούσια σε διαλυτές ίνες προωθούν την απώλεια βάρους, αυξάνοντας την αίσθηση του κορεσμού. Όσον αφορά συγκεκριμένα το λίπος στην κοιλιά, μια μελέτη που παρακολούθησε 1.100 ενήλικες για διάστημα 5 ετών διαπίστωσε ότι για κάθε 10 γρ. διαλυτών ινών που προσλάμβαναν, το λίπος στην κοιλιά μειωνόταν κατά 3,7%.

Πρωτεΐνη: Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι υψίστης σημασίας για τη διαχείριση του βάρους, καθώς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, αυξάνει τόσο το αίσθημα του κορεσμού όσο και τον μεταβολικό ρυθμό. Με αυτό τον τρόπο, η πρωτεΐνη θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την μυϊκή σας μάζα, καθώς χάνετε βάρος και έτσι η αναλογία λίπους που θα χάσετε θα είναι μεγαλύτερη. Πολλές μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν περισσότερη πρωτεΐνη (τουλάχιστον 0,8 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους) έχουν λιγότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

Πείτε ΟΧΙ

Τρανς λιπαρά: Τα τρανς λιπαρά συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονής, καρδιαγγειακών νοσημάτων, αντίστασης στην ινσουλίνη και αυξημένο λίπος στην κοιλιακή χώρα, σύμφωνα με αρκετές μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους και ζώα. Ειδικότερα, μια μελέτη που διήρκεσε 6 χρόνια παρατήρησε ότι οι πίθηκοι που ακολουθούσαν διατροφή υψηλή σε τρανς λιπαρά, είχαν κατά 33% περισσότερο λίπος στην κοιλιακή χώρα, σε σύγκριση με τους πιθήκους που ακολουθούσαν διατροφή φτωχή σε τρανς λιπαρά.

Αλκοόλ: Μικρές ποσότητες αλκοόλ (κυρίως κόκκινου κρασιού) έχει φανεί πως μπορούν να προωθήσουν την καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, όμως η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση μέχρι 2 – 3 ποτήρια την εβδομάδα.

Ζάχαρη: Η υπερβολική κατανάλωση της ζάχαρης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης μιας σειράς χρόνιων νοσημάτων, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης από τη διατροφή τους τείνουν να έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά τους. Αυτό ισχύει ακόμα και για τα φυσικά σάκχαρα, όπως είναι το μέλι, το οποίο επίσης δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Γυμναστική για καύση του λίπους στην κοιλιά
Η γυμναστική αποτελεί εξαιρετική επιλογή, όχι μόνο για όσους θέλουν να χάσουν λίπος από την κοιλιακή τους χώρα, αλλά για όσους ενδιαφέρονται για την υγεία του νου και του σώματός τους εν γένει.

Οι παρακάτω επιλογές έχει διαπιστωθεί από μελέτες ότι μπορεί να προωθήσει την απώλεια λίπους στην κοιλιά, ωστόσο εάν έχετε κάποια άλλη προτίμηση, μη διστάσετε να την βάλετε στην καθημερινότητά σας. Η μακροχρόνια συνέπεια είναι πιο σημαντική από το είδος της άσκησης που θα επιλέξετε.

Υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT): Μια τυπική συνεδρία διαλειμματικής προπόνησης δεν απαιτεί πάνω από 20 – 30 λεπτά από το χρόνο σας και αποτελείται από σύντομες ασκήσεις πολύ υψηλής έντασης, οι οποίες ακολουθούνται από μικρά διαλείμματα «ξεκούρασης».

Συνδυάζει αεροβική και ασκήσεις ενδυνάμωσης, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματική. Μάλιστα, σε μελέτη, οι ενήλικες που έκαναν διαλειμματική προπόνηση 3 φορές την εβδομάδα είχαν παρόμοια αποτελέσματα με εκείνους που έκαναν αεροβική γυμναστική μέτριας έντασης σε καθημερινή βάση για 30 λεπτά την ημέρα.

Περπάτημα σε ανηφόρα: Αν και το τρέξιμο στο διάδρομο καίει περισσότερες θερμίδες, το περπάτημα είναι ένας πιο ασφαλής για τις αρθρώσεις σας και σίγουρα ένας πιο ξεκούραστος τρόπος για να ασκηθείτε αεροβικά. Μια τεχνική που συστήνεται για καλύτερη καύση λίπους συγκριτικά με το απλό περπάτημα είναι η «12 – 3 – 30». Η τεχνική είναι απλή: περπατήστε για 30 λεπτά στο διάδρομο, σε ταχύτητα 5 χιλιομέτρων ανά ώρα με την ανάκληση στο 12%. Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», η συγκεκριμένη τεχνική έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο το κάψιμο περισσότερων θερμίδων και την απώλεια λίπους, αλλά και την καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και των πνευμόνων.

Το μπαχαρικό που «καίει» το λίπος της κοιλιάς
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, το μαύρο κάρδαμο φαίνεται αρκετά αποτελεσματικό όσον αφορά την απώλεια βάρους και πιο συγκεκριμένα την μείωση του λίπους στην κοιλιά.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτη με αρουραίους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutrients» το 2015, ανακάλυψε ότι συγκεκριμένα το κάρδαμο μείωσε όχι μόνο το κοιλιακό λίπος αλλά και το συνολικό λίπος των αρουραίων μέσα σε 16 εβδομάδες. Μάλιστα, παρατήρησε η μείωση των δεικτών που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο.

Από την άλλη, ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο «Healing Food» αναφέρει ότι οι γνωστές διουρητικές ιδιότητες του καθώς και οι επιδράσεις που έχει όσον αφορά την πέψη, μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό, προωθώντας έτσι την αποτελεσματικότερη απώλεια λίπους. Ειδικότερα αναφορικά με τις διουρητικές ιδιότητες, το κάρδαμο μπορεί να συμβάλει και στην αποβολή των υγρών που κατακρατούνται.

Δυστυχώς, όπως είναι εμφανές, οι περισσότερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί με σκοπό την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του καρδάμου στο αδυνάτισμα αφορούν ζώα.

Προς το παρόν, υπάρχει μια αξιόπιστη έρευνα με ανθρώπους, στην οποία συμμετείχαν 80 προδιαβητικές γυναίκες που χαρακτηρίζονταν ως υπέρβαρες ή παχύσαρκες σύμφωνα με το Δείκτη Μάζας Σώματος. Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Diabetes & Metabolic Disorders» και ανακάλυψε μια σύνδεση ανάμεσα στη λήψη συμπληρωμάτων καρδάμου και τη μείωση της περιφέρειας της μέσης.

Φυσικά, προτού λάβετε οποιαδήποτε συμπληρώματα διατροφής είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας, ο οποίος θα σας συμβουλέψει ανάλογα με το ιατρικό σας ιστορικό και τις ατομικές σας ανάγκες.

www.healthstat.gr

unsplash.com

Γιατί το βούρτσισμα των δοντιών ακριβώς πριν από τον ύπνο είναι ένα συνηθισμένο λάθος – Τι λένε οι ειδικοί

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr