Γιατρός προτείνει 5 θαυματουργές τροφές για την απώλεια βάρους

Γιατρός προτείνει 5 θαυματουργές τροφές για την απώλεια βάρους

Αν κάνετε δίαιτα τότε ίσως θα πρέπει να δώσετε προσοχή στα παρακάτω.

Ο Δρ. Michael Mosley, παρουσιαστής του BBC και συγγραφέας, ο οποίος ανέπτυξε τη δίαιτα Fast 800, που συνδυάζει τη διαλειμματική νηστεία και τη μεσογειακή διατροφή μοιράστηκε τις πέντε ομάδες τροφίμων που πρέπει κάποιος να ενσωματώσει στη ρουτίνα του για απώλεια βάρους.

Ο Mosley δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα μη αμυλούχα λαχανικά, το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, τους ξηρούς καρπούς και σπόρους και την άπαχη πρωτεΐνη. Αυτή η διατροφική προσέγγιση τονίστηκε σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο του Fast 800 τον Νοέμβριο του 2022, η οποία επανεμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Παχυσαρκίας (4 Μαρτίου).

Τα λαχανικά που προτιμά ο Mosley είναι το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι, το αγγούρι και η μελιτζάνα επειδή «περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτοχημικά» που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ βοηθούν στην πέψη.

Δεν χρειάζεται να μετράτε αυτά τα λαχανικά στον ημερήσιο απολογισμό των θερμίδων σας, λέει ο Mosley. Το ελαιόλαδο, εν τω μεταξύ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως dressing σε σαλάτες ή ντιπ.

Τα οφέλη του ελαιολάδου
Είναι ένα «καλό» λίπος, που περιέχει αντιφλεγμονώδεις ενώσεις όπως ελαϊκό οξύ, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες», υποστηρίζει ο Mosley στον ιστότοπο Fast 800. «Είναι γνωστό ότι μειώνει τις επιπτώσεις στην κατάθλιψη και την υγεία του εντέρου, τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και την αρτηριακή πίεση», προσθέτει.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ του 2022 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν λίγο περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου για 28 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Το ελαιόλαδο θα πρέπει να αντικαταστήσει το βούτυρο, τη μαργαρίνη και τη μαγιονέζα, είπαν οι ερευνητές. Η παρότρυνση του Mosley για γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά μπορεί να είναι ασυνήθιστη. Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν γάλα με χαμηλά λιπαρά (1%) ή άπαχο γάλα. Αλλά ο Mosley λέει ότι τα πλήρη λιπαρά είναι «αναμφισβήτητα η πιο υγιεινή επιλογή».

Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά
«Περιέχουν περισσότερα απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως ωμέγα-3, υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης, βιταμίνη Β-12 και ιώδιο, τα οποία έχουν αναγνωριστεί ότι επιβραδύνουν τη γνωστική έκπτωση, μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη, ελέγχουν τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνουν τον μεταβολικό ρυθμό», γράφει.

Ο Δρ. Dariush Mozaffarian, καρδιολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Tufts, είπε στους New York Times τον Δεκέμβριο ότι οι μελέτες δεν έχουν εντοπίσει τα οφέλη από την ιεράρχηση των γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών. Ο Mozaffarian υποστηρίζει την κατανάλωση τουλάχιστον μίας ή δύο μερίδων γιαουρτιού και τυριού την ημέρα, με όποια περιεκτικότητα σε λιπαρά προτιμάει κάποιος, αλλά χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Επίσης στη λίστα με τις προτιμήσεις του Mosley είναι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φουντούκια και τα φιστίκια Αιγίνης και άπαχες πρωτεΐνες όπως ψάρι, γαλοπούλα, στήθος κοτόπουλου και τόφου.

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε άπαχες πρωτεΐνες έχει πολλά οφέλη για την υγεία: «μειώνει την πείνα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στη διαχείριση βάρους, βελτιώνει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης καθώς η άπαχη πρωτεΐνη είναι εξαιρετική για την υγεία των οστών», έγραψε ο Mosley.

www.healthstat.gr

unsplash.com

Πως θα φτιάξεις πολτό σκόρδου για τις μαγειρικές σου!

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr