Μπορείτε να χάσετε μέχρι 8 κιλά σε 3 μήνες πίνοντας μηλόξυδο; – Τι έδειξε μελέτη σε παχύσαρκους

Μπορείτε να χάσετε μέχρι 8 κιλά σε 3 μήνες πίνοντας μηλόξυδο; – Τι έδειξε μελέτη σε παχύσαρκους

Το μηλόξυδο έχει αποδειχθεί σε έρευνες ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά τα γεύματα και επίσης περιορίζει την όρεξη.

Στη νέα μελέτη που προέρχεται από το Λίβανο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health, διαπιστώθηκε ότι το μηλόξυδο μειώνει επίσης τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη των υπέρβαρων ατόμων.

Μαρία Γκουρτσιλίδου 

Η μελέτη περιελάμβανε 46 άνδρες και 74 γυναίκες – με μέση ηλικία τα 17 έτη – που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με ΔΜΣ μεταξύ 27 και 34. Οι 120 νεαροί και νεαρές συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Οι τρεις πρώτες ομάδες έπιναν 5, 10 ή 15 χιλιοστόλιτρα μηλόξυδο κάθε πρωί πριν από το πρωινό, για 12 εβδομάδες.

Στην τέταρτη ομάδα χορηγήθηκε ένα εικονικό υγρό. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τις διατροφικές τους συνήθειες σε ένα ημερολόγιο διατροφής και έδωσαν πληροφορίες για τη σωματική τους δραστηριότητα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε μία από τις τρεις ποσότητες μηλόξυδου έκανε διαφορά στις μετρήσεις της μέσης και των γοφών και στην αναλογία σωματικού λίπους.

Αυτές είναι οι χειρότερες τροφές για τα νεφρά – Απλά διατροφικά tips για να τα προστατέψετε

Απώλεια βάρους και ΔΜΣ
Όσοι έπιναν την υψηλότερη δόση των 15 χιλιοστόλιτρων, περίπου μια κουταλιά της σούπας, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στην απώλεια βάρους και στο ΔΜΣ μετά από 12 εβδομάδες, πέφτοντας από ένα μέσο όρο 170 κιλών σε περίπου 155 κιλά. Στα 10 χιλιοστόλιτρα, περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού, το μέσο βάρος των συμμετεχόντων πήγε από τα 78 στα 72 κιλά και στα 5 χιλιοστόλιτρα, περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού, το μέσο βάρος των συμμετεχόντων έπεσε από τα 78 στα 73 κιλά. Ο ΔΜΣ τους έπεσε από 31 σε σχεδόν 27 ανάλογα με τη δοσολογία τους.

 

Πιθανές παρενέργειες του μηλόξυδου
«Το δείγμα της μελέτης ήταν μικρό, επομένως ο δυνητικός περιορισμός της γενίκευσης των ευρημάτων και μια περίοδος 12 εβδομάδων δεν είναι αρκετά μεγάλη για να μετρηθούν οι πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες του μηλόξυδου», αναγνώρισε ο Abou-Khalil σχετικά με τα ευρήματα. Αλλά ο ίδιος ελπίζει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης «θα μπορούσαν να συμβάλουν σε συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία για τη χρήση του μηλόξυδου ως διατροφική παρέμβαση στη διαχείριση της παχυσαρκίας».

Η επίδραση του μηλόξυδου στους βιοχημικούς δείκτες
Ο Shane McAuliffe – ανώτερος επισκέπτης ακαδημαϊκός συνεργάτης του NNEdPro Global Institute for Food, Nutrition and Health, και συνιδιοκτήτης του BMJ Nutrition Prevention & Health – είπε ότι μελλοντικές μελέτες για το μηλόξυδο «θα πρέπει να περιλαμβάνουν λεπτομερή αναφορά της διατροφικής ανάκλησης ή της διατροφικής πρόσληψης», ενώ θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η «επίδραση στους βιοχημικούς δείκτες (λιπίδια και γλυκόζη αίματος) εκτός από την απώλεια βάρους».

Αν και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιούμε το μηλόξυδο ως θεραπεία για όλα, προειδοποιώντας ότι η υπερβολική ποσότητα μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών και να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος.

www.healthstat.gr

unsplash.com

Από τι εξαρτάται το πότε θα μπει στην εμμηνόπαυση μια γυναίκα;

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr