Ενα είναι το τέλειο ρόφημα για ενυδάτωση κι απόδοση στην προπόνηση

Ενα είναι το τέλειο ρόφημα για ενυδάτωση κι απόδοση στην προπόνηση

Και πως θα αντιμετωπίσουμε τυχόν πρόβλημα αφυδάτωσης.

Το 60% του σώματός μας αποτελείται από νερό. Όμως, όταν γυμναζόμαστε, είναι γεγονός πως χάνουμε αρκετά υγρά. Ευτυχώς βέβαια, το να πίνουμε νερό βοηθά τις αρθρώσεις και τους ιστούς του σώματος να ανακάμψουν, ενώ ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και μεταφέρει θρεπτικά συστατικά σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Ωστόσο, μερικοί δεν πίνουμε αρκετό νερό, σύμφωνα με την αθλητική διατροφολόγο Nάνσι Κλαρκ. Και γενικότερα δεν πίνουμε τα σωστά ροφήματα που θα υποστηρίξουν την προπόνησή μας.

Πώς θα επιλέξουμε το τέλειο ρόφημα που θα μας κρατήσει ενυδατωμένους
Μερικές φορές η πιο απλή λύση είναι και η καλύτερη. Και αυτό ισχύει και όταν επιλέγουμε ένα ρόφημα για την προπόνησή μας.

«Αν μιλάμε για τον μέσο αθλούμενο, τότε το νερό κατά τη διάρκεια ή και μετά την προπόνηση είναι το ιδανικό», συνιστά η Κλαρκ.

Αλλά αν η προπόνησή μας είναι πιο έντονη και αφιερώνουμε περισσότερες από τρεις ώρες σε κάθε επίσκεψή μας στο γυμναστήριο, τότε η Κλαρκ συνιστά το σοκολατούχο γάλα.

«Το σοκολατούχο γάλα είναι πλούσιο σε νάτριο και ασβέστιο, συστατικά τα οποία χάνουμε όταν ιδρώνουμε. Περιέχει επίσης υδατάνθρακες για ανεφοδιασμό της ενέργειάς μας και πρωτεΐνη που βοηθά στην αποκατάσταση τυχόν τραυματισμών», προσθέτει η ειδικός. Εάν δεν μας αρέσει το γάλα, τα αθλητικά ποτά ή το νερό καρύδας αποτελούν δύο καλές εναλλακτικές.

Σε ό,τι αφορά τους ηλεκτρολύτες, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε αφού το φαγητό αναπληρώνει όσους χάνονται εξαιτίας της εφίδρωσης.

Καταναλώνουμε τη σωστή ποσότητα
Ενώ δεν υπάρχει καθορισμένη ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνουμε σώνει και ντε κατά τη διάρκεια της άσκησης, υπάρχουν τρόποι για να υπολογίσουμε πόσα υγρά χάνουμε καθώς ιδρώνουμε. Αυτοί περιλαμβάνουν το να ζυγιστούμε πριν και μετά το τρέξιμο και στη συνέχεια, να κάνουμε μερικούς υπολογισμούς.

Αν για παράδειγμα χάνουμε ένα λίτρο ιδρώτα σε μια ώρα, θα πρέπει να πίνουμε περίπου οκτώ 200 ml νερό κάθε 15 λεπτά. Εάν προτιμάμε να παραλείψουμε το κομμάτι των μαθηματικών και τείνουμε να ιδρώνουμε πολύ, 100 έως 200 ml κάθε 15 έως 20 λεπτά κατά τη διάρκεια της προπόνησής μας είναι ένας καλός εμπειρικός κανόνας.

Δεν το παρακάνουμε με το νερό
Αθλητές όπως εκείνοι που τρέχουν τον μαραθώνιο και πίνουν άφθονο νερό χωρίς να προσλαμβάνουν αρκετό νάτριο, μπορεί να αναπτύξουν μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, που ονομάζεται υπονατριαιμία.

Τα συμπτώματα της υπονατριαιμίας περιλαμβάνουν: Ναυτία ή έμετο, πονοκέφαλο, σύγχυση ή κόπωση, χαμηλή πίεση, απώλεια ενέργειας, μυϊκή αδυναμία, συσπάσεις ή κράμπες, επιληπτικές κρίσεις ή κώμα και ανησυχία ή κακή διάθεση.

Στην πραγματικότητα ωστόσο, το φαινόμενο της υπερβολικής ενυδάτωσης είναι τρομερά σπάνιο, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πίνουμε αρκετά υγρά ενώ ασκούμαστε.

Τι γίνεται με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες
Ενώ η άσκηση θεωρείται τρομερά ευεργετική, μετά από μια προπόνηση, είναι σύνηθες να υποστούμε μικρές βλάβες στα κύτταρα ή τους ιστούς.

Όμως, δεν χρειάζεται πανικός: Οι πρωτεΐνες και ως εκ τούτου και τα ροφήματα πρωτεΐνης, μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση οποιασδήποτε «ζημιάς». Έτσι, η Κλαρκ, μετά από μια απίστευτα έντονη προπόνηση συνιστά να απολαύσουμε ένα σέικ πρωτεΐνης.

«Αλλά δεν είναι μόνο η πρωτεΐνη», επισημαίνει η Κλαρκ. «Επειδή ξοδεύουμε σημαντική ενέργεια όταν ασκούμαστε, χρειαζόμαστε περίπου τρεις φορές περισσότερους υγιεινούς υδατάνθρακες σε σύγκριση με της πρωτεΐνες», τονίζει η ειδικός. Για αυτό η Κλαρκ επιμένει ότι το γάλα θα πρέπει να είναι η πρώτη μας επιλογή.

www.huffingtonpost.gr

unsplash.com

Tι προκαλεί στο σώμα μας η υπερβολική πρόσληψη Βιταμίνης C

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr