Θέλετε να Ζήσετε Πολύ και Καλά; Τρώτε Κάθε Μέρα Αυτές τις 10 Τροφές

Θέλετε να Ζήσετε Πολύ και Καλά; Τρώτε Κάθε Μέρα Αυτές τις 10 Τροφές

Η εργασιακή πίεση, οι καθημερινές ευθύνες και φυσικά, η πρακτική να καταφεύγουμε σε πρόχειρο φαγητό αφού προηγουμένως λιμοκτονούμε για ώρες είναι μόνο μερικοί απο τους παράγοντες που συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη ασυνήθιστων ασθενειών.

Κάνοντας μόνο λίγες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορεί να προσθέσουμε δεκαετίες στη ζωή μας. Εντάξτε τις παρακάτω τροφές στην καθημερινή σας διατροφή και γίνετε μάρτυρας της αλλαγής.

Σύκα 

Συνήθως καταναλώνονται σε αποξηραμένη μορφή. Αυτό το υγιεινό ξηρό φρούτο έχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα όπως κάλιο, βιταμίνη Α, C και K, χαλκό έως ψευδάργυρο, σίδηρο και μαγγάνιο. Η περιεκτικότητα σε κάλιο που υπάρχει στα σύκα έχει πολλά οφέλη. Βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και διασφαλίζει τη σωστή πέψη των τροφών. Περιέχει επίσης διαιτητικές ίνες που κρατούν το στομάχι γεμάτο για περισσότερες ώρες και σας αποτρέπουν από ανθυγιεινές λιγούρες για φαγητό. Η παρουσία λιπαρών οξέων όπως τα ωμέγα 6, τα ωμέγα 3 και η φαινόλη μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ενώ παράλληλα διασφαλίζουν την υγιή κινητικότητα του εντέρου.

Λάχανο

Εάν είστε εθισμένοι στο να τρώτε τηγανητές πατάτες όλη την ώρα, το λάχανο μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Το καλύτερο είναι ότι δεν θα καταλάβετε καν πότε θα αναπτύξετε τη γεύση του και θα ξεχάσετε εντελώς τις πατάτες που βλάπτουν το σώμα, τόσο από μέσα όσο και από έξω.

Το λάχανο είναι γεμάτο με πολλά θρεπτικά οφέλη, όπως βιταμίνες, ασβέστιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Μια εξαιρετική θεραπεία για τις διάφορες καρδιακές παθήσεις  ακόμη και τις θανατηφόρες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους – είτε με τη μορφή σαλάτας, σούπας ή ακόμα και ωμό. Είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ στον κόσμο και βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, που παρατηρείται συνήθως στις γυναίκες.

Μήλο

Το μήλο, υψηλό σε φυτικές ίνες και νερό,  βοηθά σημαντικά στη μείωση των επιπέδων της ανθρώπινης χοληστερόλης και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι διαλυτές φυτικές ίνες ή η πηκτίνη και το μηλικό οξύ που βρίσκονται στο μήλο εξασφαλίζουν πιο ομαλή πέψη και επιτρέπουν στα κόπρανα να περνούν από τα έντερα χωρίς καμία ταλαιπωρία. Υγιεινά και εύκολα στη μεταφορά, τα μήλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία διαφόρων πιάτων και γλυκών. Βοηθάει επίσης στον διαβήτη με την παρουσία πολυφαινολών που αποτρέπουν τη βλάβη των ιστών στα βήτα κύτταρα παγκρέατος. Τα βήτα κύτταρα σε ένα ανθρώπινο σώμα συχνά καταστρέφονται λόγω διαβήτη και δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία από το να τρώμε τακτικά μήλα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανησυχία.

Πράσινο τσάι

Ένα από τα πιο υγιεινά ποτά με αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, το πράσινο τσάι προσφέρει πολλά οφέλη εάν καταναλώνεται τακτικά. Γνωστό και ως συμπλήρωμα καύσης λίπους, αυτό το  ρόφημα βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους και στην επιτάχυνση του μεταβολισμού.

Το να πίνετε ένα ή δύο φλιτζάνια από αυτό το εκπληκτικό ποτό βοηθά επίσης στην καταπολέμηση του καρκίνου, έχοντας προστατευτική δράση ενάντια στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Η παρουσία ισχυρών αντιοξειδωτικών το καθιστά δυνατό και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Υπάρχει μια άλλη χρήσιμη ένωση – η κατεχίνη – που υπάρχει στο πράσινο τσάι που προφυλάσσει από εγκεφαλικές παθήσεις. Έχει θετική επίδραση στους νευρώνες, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τον προστατεύει από το Αλτσχάιμερ. Διατίθεται σε διάφορες γεύσεις και είναι πολύ ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αλλά θυμηθείτε, αγοράζετε πάντα ένα που περιέχει φυσικούς αρωματικούς παράγοντες αντί για τεχνητές γεύσεις.

Σπιρουλίνα

Ένας τύπος κυανοβακτηρίων που προέρχεται από την οικογένεια των γαλαζοπράσινων φυκών, η σπιρουλίνα είναι γεμάτη με διάφορα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες, σίδηρος και χαλκός. Το αντιοξειδωτικό που ονομάζεται φυκοκυανίνη που υπάρχει στη σπιρουλίνα είναι υπεύθυνο για το μπλε-πράσινο χρώμα της και μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες ενώ παρέχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα σε κάθε είδους εγκαύματα.

Σύμφωνα με μελέτες, αντιμετωπίζει επίσης άτομα με αλλεργίες, όπως φτάρνισμα, κνησμό, συμφόρηση ή ρινικές εκκρίσεις. Εκτός από αυτά τα οφέλη για την υγεία, η σπιρουλίνα βοηθά επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης στο ανθρώπινο σώμα. Μια συνιστώμενη δόση αυτού του εξαιρετικού συμπληρώματος διατροφής μπορεί να προσφέρει αυτά τα προαναφερθέντα οφέλη στους ανθρώπους και να τους βοηθήσει να ζήσουν μια ζωή χωρίς ασθένειες.

Κουρκουμίνη

Μια κίτρινη χρωστική ουσία που βρίσκεται στον κουρκουμά, η κουρκουμίνη προσφέρει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και επιταχύνει την παραγωγή αντιοξειδωτικών στο ανθρώπινο σώμα. Κυρίως, μπορεί να εξαχθεί από τον κουρκουμά και να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή συμπληρωμάτων που μπορούν να θεραπεύσουν την κατάθλιψη και το άγχος μαζί με τη μείωση της LDL-χοληστερόλης, της γλυκόζης του αίματος και της αρτηριακής πίεσης. Ένα άλλο όφελος για την υγεία που προσφέρει είναι η επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Μειώνει αποτελεσματικά την παραγωγή ROS ενώ διασφαλίζει ότι το εγκεφαλοαγγειακό ενδοθήλιο προστατεύεται από δυσλειτουργία. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθά σημαντικά στην επιβράδυνση της όλης διαδικασίας γήρανσης στο ανθρώπινο σώμα.

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι έχει ενώσεις που έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Οι δραστικές ενώσεις στο σκόρδο μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και ακόμη και να μειώσουν τα συμπτώματα των πόνων του σώματος και του κοινού κρυολογήματος. Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε σκόρδο είναι να τρώτε δύο ωμές σκελίδες καθημερινά με άδειο στομάχι.

Φραγκοστάφυλλο

Το ινδικό φραγκοστάφυλο ή Amla είναι γνωστό ότι έχει μαγικά οφέλη για την υγεία.

www.pexels.com

Μια από τις μεγαλύτερες πηγές βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών, δεν είναι απλώς μέρος πολλών φαρμάκων της Αγιουρβέδα, αλλά λέγεται ότι είναι εξαιρετικό για τα μαλλιά, το δέρμα, τα μάτια και το πεπτικό σύστημα. Καταναλώστε μια κουταλιά φρεσκοτριμμένο amla καθημερινά με άδειο στομάχι για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη. Η σκόνη Amla είναι επίσης μια βολική επιλογή.

Στέβια

Ένα δημοφιλές φυτό με γλυκιά γεύση που χρησιμοποιείται κυρίως για γλυκαντικά ποτά και παρασκευή τσαγιού, η στέβια έχει περίπου 150 είδη και μπορεί να αντιμετωπιστεί ως εναλλακτική λύση στη σακχαρόζη ή την επιτραπέζια ζάχαρη. Το καλύτερο μέρος είναι ότι, παρά τις γλυκαντικές του ιδιότητες, δεν συνεισφέρει υδατάνθρακες ή θερμίδες στη διατροφή και δεν προκαλεί καμία επίδραση στην απόκριση της ινσουλίνης. Έτσι, ακόμη και τα άτομα με διαβήτη μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία από πιάτα χωρίς να θυσιάζουν τη γεύση και να επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου. Αν νομίζετε ότι υπερφορτώνετε το σώμα σας με ζάχαρη, μπορείτε περιστασιακά να την αντικαταστήσετε με στέβια.

timesofindia.indiatimes.com

unsplash.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr