Πώς κάνουμε το μπαγιάτικο ψωμί πρώτη ύλη για φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά

Πώς κάνουμε το μπαγιάτικο ψωμί πρώτη ύλη για φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά

Στη γενικότερη φιλοσοφία του να μην πετάμε τίποτα, αλλά να προσπαθούμε να βρίσκουμε νέα χρήση στα συστατικά μας, σας δίνουμε μια ωραία ιδέα για το μπαγιάτικο ψωμί: να το ξανακάνουμε αλεύρι για χρήση σε χειροποίητα ζυμαρικά. Κι αν σας ακούγεται πολύ περίεργο μην ανησυχείτε γιατί δεν απαιτεί ειδικά υλικά και τεχνικές.

Σίγουρα μια μηχανή ανοίγματος ζυμαρικών βοηθά, αλλά μπορείτε να κάνετε και ζυμαρικά δικού σας σχήματος. Τα φαρδιά λαζάνια για παράδειγμα είναι ένα εύκολο σχήμα για δοκιμή. Αυτό που θα χρειαστεί είναι ένα μπλέντερ που όλοι έχουμε.

Ακολουθεί η συνταγή:

Υλικά για 2 μερίδες:
100 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
100 γρ. αλεύρι για ζυμαρικά
2 μεγάλα αυγά ή 100 γρ. νερό

Διαδικασία
Βεβαιωνόμαστε ότι το ψωμί έχει στεγνώσει εντελώς σε ένα ζεστό μέρος της κουζίνας. Κόβουμε το ψωμί σε κομμάτια και το βάζουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει ένα λεπτό αλεύρι. Προσθέτουμε το αλεύρι για ζυμαρικά και ξαναβάζουμε στο μπλέντερ για να αναμειχθούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά ή το νερό και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να δημιουργήσει μια μπάλα ζύμης. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο νερό ή αλεύρι. Η ζύμη θα πρέπει να είναι νωπή αλλά να μην κολλάει.

Τη μεταφέρουμε σε επιφάνεια εργασίας, τη ζυμώνουμε για πέντε περίπου λεπτά, μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική. Έπειτα την αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά. Η ζύμη μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να γίνει απαλή και ελαστική, ιδίως αν χρησιμοποιήσατε αλεύρι ολικής άλεσης.

Ανοίγουμε τη ζύμη, ιδανικά χρησιμοποιώντας την ειδική μηχανή για άνοιγμα ζυμαρικών και έπειτα την κόβουμε στο επιθυμητό σχήμα. Για να μαγειρέψουμε τα ζυμαρικά, γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, τα ρίχνουμε μέσα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να επιπλέουν. Τα στραγγίζουμε, τα γαρνίρουμε με τη σάλτσα της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.

www.olivemagazine.gr

Κάνει να τρώμε τις φλούδες φρούτων;

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr