Βασιλικός: ένα νόστιμο φάρμακο!

Βασιλικός: ένα νόστιμο φάρμακο!

Αυτό το ετήσιο φυτό ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae , έχει ύψος 1 έως 3 πόδια (30 έως 90 cm) και έχει ένα μαλακό στέλεχος που φέρει μικρά οβάλ φύλλα. Το άρωμά του περιλαμβάνει τόνους μοσχοκάρυδου , γλυκάνισου και γαρύφαλλου.

Η ιστορία του βασιλικού πηγαίνει πολύ πίσω… Οι Εβραίοι τον χρησιμοποιούσαν για τις αντισπασμωδικές του ιδιότητες στις μέρες που ο Pline ο Πρεσβύτερος συνιστούσε να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιληψίας . Ο Dioscoride έγραψε ότι καταπραΰνει τον πόνο μετά από δαγκώματα σκορπιού .

Λίγο αργότερα, τον 13ο αιώνα , κάποιοι είπαν ότι ήταν αποτελεσματικό κατά της μανίας και της μελαγχολίας . Φυσικά, δεν ήμασταν εκεί εκείνες τις μέρες για να ελέγξουμε… αλλά τι γίνεται σήμερα;

Οφέλη για την υγεία 
Σήμερα, ο βασιλικός χρησιμοποιείται ουσιαστικά για τη μαγειρική του αξία, πολύ περισσότερο παρά για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Παρόλα αυτά…

 

Ο βασιλικός είναι ένα εξαιρετικό αντισπασμωδικό : τα αρωματικά αφεψήματα είναι αναμφισβήτητα αποτελεσματικά στη θεραπεία γαστρικών σπασμών, διάρροιας και μετεωρισμού.

Ενισχύει την μνήμη,

Χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη της ναυτίας και του εμέτου .

Αναγνωρίζεται ως ηρεμιστικό που το καθιστά μια σίγουρη σύσταση κατά της αϋπνίας και του άγχους, καθώς και σε περιπτώσεις ιλίγγου και νευρικών ημικρανιών.

Είναι  αντιφλεγμονώδες, είναι εφιδρωτικός και βοηθά στην πέψη .
Έχει και απολυμαντικές ιδιότητες. Οι Άραβες τον χρησιμοποιούσαν για στοματικό διάλυμα για τη θεραπεία των άφθεων.

Ο βασιλικός μπορεί είτε να καταποθεί (έγχυμα) είτε να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά (αφέψημα).

Έγχυμα φύλλων βασιλικού – 1/10 έως 1/5 ουγκιά ( 3 έως 5 g) ανά φλιτζάνι μετά τα γεύματα. Κατά των σπασμών, για βοήθεια στην πέψη και για χαλάρωση των τεντωμένων μυών.

Αφέψημα βασιλικού – 3,5 oz (100 g) για 1 λίτρο (1 λίτρο), κάντε γαργάρες για τη θεραπεία των άφθεων.

→ Εναλλακτική μορφή: μασήστε ωμά φύλλα βασιλικού .

Μπορείς να τον καταναλώσεις σε απεριόριστες ποσότητες, παρασκευασμένο με όποιο τρόπο θεωρείς δελεαστικό! Ωμός είναι εξαιρετικός για σαλάτες, πιάτα με ψάρι, ζυμαρικά, σάλτσες και ομελέτα. Το προσθέτετε πάντα λίγο πριν το σερβίρετε 🙁 χάνει λίγη από τη γεύση του όταν ψηθεί).

Αλμυρές ιδέες με βασιλικό
Συμβουλές μαγειρικής 

Ο βασιλικός με μικρά φύλλα έχει πιο έντονη γεύση, αλλά ο βασιλικός με μεγάλα φύλλα παράγεται πιο γρήγορα. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε βασιλικό στις χειμωνιάτικες συνταγές σας, παγώστε τα φύλλα χωρίς τους μίσχους και χρησιμοποιήστε τα για να προετοιμάσετε το πίστο , συνθλίβοντας τον βασιλικό με σκόρδο και ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήστε είτε μπλέντερ με χαμηλή ταχύτητα είτε απλό γουδί και γουδοχέρι.

Το Πιστού προέρχεται από το παλιό γαλλικό «pistant» που σημαίνει στοιβάζω ή συνθλίβω. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τον βασιλικό, αφού το μαγείρεμα με οποιοδήποτε τρόπο θα μειώσει τη γεύση του.

Τα βότανα της… ευτυχίας και η χρήση τους

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr