Σε ποια Ευρωπαϊκή χώρα βάφουν τα κοτόπουλα με κίτρινο χρώμα για να μοιάζουν “αλανιάρικα” αλλά…. ξεβάφουν!

Σε ποια Ευρωπαϊκή χώρα βάφουν τα κοτόπουλα με κίτρινο χρώμα για να μοιάζουν “αλανιάρικα” αλλά…. ξεβάφουν!

Κόντρα μεταξύ της Αρχής Ασφάλειας τροφίμων και της Ένωσης προστασίας καταναλωτών.

“Η ασφάλεια των καταναλωτών δέχεται επίθεση“, υποστήριξε σε ανάρτησή της στο FB, η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προστασίας των Καταναλωτών Ρουμανίας (ANPC) Horia Constantinescu, η οποία αποκάλυψε πως υπάρχουν παραγωγοί που για να έχει ωραίο χρώμα το κοτόπουλο το βάφουν με κίτρινο χρώμα! Δημοσίευσε μάλιστα και μία φωτογραφία όπου όταν το κοτόπουλο βυθίζεται σε νερό… ξεβάφει…

Στην ανάρτησή της η Constantinescu ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν εταιρείες που χρωματίζουν τα προϊόντα τους για να μας παραπλανήσουν. Αλλά και εδώ συμβαίνει ένα θαύμα: μερικά από τα κοτόπουλα βάφονται από τις ζωοτροφές έτσι ώστε η βαφή να εισχωρήσει στον οργανισμό και να μην μπορεί να ξεπλυθεί». Η Κωνσταντινέσκου ισχυρίστηκε επίσης ότι και τα αυγά αλλάζουν χρώμα από την βαφή που υπάρχει σε ζωοτροφές των πουλερικών.

Της ανάρτησης αυτής είχε προηγηθεί τα αποτελέσματα αναλύσεων σύμφωνα με τα οποία ανιχνεύτηκε σαλμονέλα σε πουλερικά που πωλούνται από μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο σημειώθηκε μαζική τροφική δηλητηρίαση σε 30 μαθητές από σαλμονέλα σε κοτόπουλο στην Ρουμάνικη πόλη Μπρασόβ.

Απαντώντας ο εκτελεστικός διευθυντής της ANSVSA, Mihai Ponea, κατηγόρησε την πρόεδρο της ANPC για παραπλάνηση των καταναλωτών. Ωστόσο παραδέχθηκε την πρακτική της βαφής κοτόπουλων λέγοντας ότι αυτή η μέθοδος είναι «αρκετά εκτεταμένη» και ότι η τροφή χρησιμοποιείται για να δώσει την εντύπωση κοτόπουλων «υψηλότερης ποιότητας». Επεσήμανε όμως, ότι η τροφή που κιτρινίζει τα κοτόπουλα δεν είναι τοξική για τα πουλερικά ή τον άνθρωπο, αλλά είναι απλώς μια «παραπλανητική επιχειρηματική πρακτική». Όσον αφορά στη σαλμονέλα ο Ponea είπε ότι “δεν τρώμε αποστειρωμένο κρέας, μόνο τα αποστειρωμένα κονσερβοποιημένα προϊόντα δεν περιέχουν βακτήρια. Οποιοδήποτε φαγητό αγγίζουμε έχει σαλμονέλα“.

Ο επικεφαλής της ANSVSA είπε επίσης ότι κάθε παρτίδα πτηνών που σφάζονται σε φάρμες ελέγχεται για σαλμονέλα. “Εξηγώ δημόσια στην Horia Constantinescu ότι υπάρχουν 2.500 είδη σαλμονέλας, εκ των οποίων μόνο τα 2 είναι επικίνδυνα και ρυθμίζονται. Πριν από τη σφαγή οποιασδήποτε παρτίδας πτηνών, 48 ώρες νωρίτερα ο γιατρός της φάρμας στέλνει ηλεκτρονικά έγγραφα της τροφικής αλυσίδας – ζωοτροφές, βάρος, ηλικία και βάζει μια εργαστηριακή αναφορά ότι τα πουλιά είναι καθαρά ή έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα. Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν τρώμε αποστειρωμένο κρέας, μόνο τα αποστειρωμένα κονσερβοποιημένα προϊόντα δεν περιέχουν βακτήρια. Κάθε φαγητό που αγγίζουμε έχει σαλμονέλα. Οι Ρουμάνοι πρέπει να έχουν την εγγύηση ότι σε κάθε σφαγείο, φάρμα, κάθε παρτίδα σφαγμένων πτηνών αντιμετωπίζεται από την άποψη της σαλμονέλας, γιατί είμαστε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και παρακολουθούμαστε. Η σαλμονέλα υπάρχει φυσικά στα έντερα των πτηνών, το 70% αναγνωρίζεται ως σαλμονέλα, αλλά είναι αβλαβής. Ψάχνουμε τα δύο που είναι επικίνδυνα και τα προϊόντα αποσύρονται από το ράφι. Οι 2498 αβλαβείς τύποι εξαφανίζονται μέσα σε ένα λεπτό από το μαγείρεμα. Οποιαδήποτε ετικέτα λέει να μην καταναλώνεται χωρίς θερμική επεξεργασία“.

Πληροφορίες από adevarul.ro

Πηγή: cibum.gr

Πηγή- Εικόνας: cibum.gr

Το «μαγικό» ρόφημα για να διώξεις την κυτταρίτιδα και να χάσεις κιλά

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr