Τα ενισχυμένα αυγά  βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Τα ενισχυμένα αυγά βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Μια νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στην ετήσια επιστημονική συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, υποδηλώνει ότι το ταπεινό αυγό μπορεί να μην είναι  κακό τουλάχιστον όταν πρόκειται για ενισχυμένες ποικιλίες.

Η συζήτηση για τα αυγά χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970, όταν η American Heart Association συνέστησε για πρώτη φορά τον περιορισμό της κατανάλωσης αυγών για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων . Η ανησυχία επικεντρώθηκε γύρω από την υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη των κρόκων αυγών, με ένα μόνο μεγάλο αυγό να περιέχει περίπου 186 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης (περισσότερο από το μισό του συνιστώμενου ημερήσιου ορίου).

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η διατροφική χοληστερόλη είχε μικρότερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως και ότι τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά ήταν οι πραγματικοί ένοχοι για την αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων . Το 2015, οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς αφαίρεσαν ακόμη και το συνιστώμενο όριο πρόσληψης χοληστερόλης .

Νέα μελέτη επικεντρώθηκε ειδικά στα ενισχυμένα αυγά, τα οποία είναι εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα , βιταμίνη D και σελήνιο. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν εάν η τακτική κατανάλωση αυτών των αυγών θα επηρεάσει τους δείκτες της υγείας της καρδιάς με διαφορετικό τρόπο.

Τα αποτελέσματα, αν και δεν είναι οριστικά, είναι σίγουρα ενδιαφέροντα. Σε μια περίοδο τεσσάρων μηνών, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν 12 ή περισσότερα εμπλουτισμένα αυγά την εβδομάδα δεν εμφάνισαν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης ή της «κακής» χοληστερόλης LDL σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα από δύο αυγά την εβδομάδα. Αυτό συνέβη παρόλο που οι συμμετέχοντες διέτρεχαν όλοι υψηλό κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

«Αυτή είναι μια μικρή μελέτη, αλλά μας καθησυχάζει ότι η κατανάλωση ενισχυμένων αυγών είναι εντάξει όσον αφορά τις επιδράσεις των λιπιδίων σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ακόμη και σε έναν πληθυσμό πιο υψηλού κινδύνου», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Nina Nouhravesh, ερευνήτρια στο Το Duke Clinical Research Institute, σε ανακοίνωσή του .

Επιπλέον, η ομάδα των ενισχυμένων αυγών έδειξε αριθμητικές βελτιώσεις σε αρκετούς άλλους δείκτες της υγείας της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της ολικής χοληστερόλης , του αριθμού σωματιδίων της LDL και των βαθμολογιών αντίστασης στην ινσουλίνη . Ενώ αυτά τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες, υποδηλώνουν ότι τα επιπλέον θρεπτικά συστατικά στα εμπλουτισμένα αυγά θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια οφέλη για την καρδιά.

Φυσικά, η μελέτη έχει τους περιορισμούς της, συμπεριλαμβανομένου του μικρού μεγέθους και της εξάρτησής της από την αυτοαναφορά των συμμετεχόντων για την πρόσληψη αυγών. Και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Eggland’s Best , έναν σημαντικό παραγωγό ενισχυμένων αυγών.

Τα ευρήματα προσθέτουν μια ενδιαφέρουσα ανατροπή στη μακροχρόνια συζήτηση για τα αυγά. Το θρεπτικό προφίλ των εμπλουτισμένων αυγών θα μπορούσε  τα κάνει μια πιο φιλική επιλογή για την καρδιά από τα συμβατικά αυγά.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αυγά είναι μόνο ένα κομμάτι του διατροφικού παζλ όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς. Το τι τρώτε μαζί με τα αυγά σας έχει επίσης σημασία. Ο συνδυασμός τους με κορεσμένο μπέικον , λουκάνικο και βούτυρο μπορεί να αναιρέσει τα πιθανά οφέλη, ενώ το σερβίρισμα με υγιεινά για την καρδιά λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες θα μπορούσε να βελτιώσει το διατροφικό τους προφίλ.

Καθώς η συζήτηση για τα αυγά συνεχίζει να εξελίσσεται, ένα πράγμα είναι σαφές: οι γενικές δηλώσεις ότι τα αυγά είναι «καλά» ή «κακά» για την υγεία της καρδιάς είναι πιθανότατα μια υπεραπλούστευση. Η πραγματικότητα είναι πιο διαφοροποιημένη, ανάλογα με παράγοντες όπως ο τύπος του αυγού, η συνολική διατροφή και η κατάσταση της υγείας του ατόμου, ακόμη και η μέθοδος μαγειρέματος.

Προς το παρόν, η παλιά παροιμία του «όλα με μέτρο» φαίνεται να ισχύει για τα αυγά όπως και για τόσα άλλα τρόφιμα. Και αν επιλέξετε να τα απολαμβάνετε τακτικά, η επιλογή ποικιλιών ενισχυμένων με θρεπτικά συστατικά θα μπορούσε να προσφέρει μερικά επιπλέον οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Όπως πάντα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για να προσδιορίσετε ποιο διατροφικό πρότυπο είναι κατάλληλο για τις ατομικές σας ανάγκες και τους στόχους υγείας σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr