Έξι τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο για να προσθέσετε στη διατροφή σας -Και πόσο ακριβώς πρέπει να τρώτε
Είναι γνωστά και πολύ σημαντικά τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.
Όταν τρώμε σωστά έχουμε περισσότερη ενέργεια και καλύτερη συγκέντρωση. Ο οργανισμός μας λαμβάνει τα απαραίτητα «καύσιμα» για να κρατά τα επίπεδα της ενέργειας μας ψηλά. Επίσης η υγιεινή διατροφή επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου μας και είναι ένας βασικός λόγος που έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής.
Μάλιστα μελέτες έχουν συσχετίσει σταθερά τον συνδυασμό της μεσογειακής διατροφής με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι, στο έντερο, τον μαστό, στον προστάτη και στον πνεύμονα.
Σύμφωνα με την telegraph περισσότεροι από 1000 Βρετανοί την ημέρα μαθαίνουν ότι έχουν καρκίνο, ωστόσο τέσσερις στις δέκα διαγνώσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω ευεργετικών επιλογών τρόπου ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή.
Όμως τι ακριβώς όμως πρέπει να τρώμε; Παρακάτω η διατροφολόγος
Fiona Malcomson προτείνει έξι τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο και μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας.
Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά που προέρχονται από την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα αποτελούν πολύ καλές τροφές. Προσφέρουν άφθονες ποσότητες διαιτητικών ινών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου βοηθώντας στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου και μειώνοντας την έκθεση του εντέρου σε δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες, αναφέρει στην telegraph η Dr Fiona Malcomson, ερευνήτρια στην ανθρώπινη διατροφή στο Πανεπιστήμιο του Newcastle.
«Η υγιεινή διατροφή –γεμάτη με φρούτα και λαχανικά– μπορεί επίσης να μειώσει έμμεσα τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου βοηθώντας μας να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος», σημειώνει.
Για να αυξήσετε την πρόσληψη, συνιστά να συνδυάζετε φρούτα, όπως μούρα και μπανάνα, με βρώμη ή μούσλι για πρωινό ή σε μια ομελέτα με ανάμεικτα λαχανικά για μεσημεριανό γεύμα.
Ενώ τα μούρα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, τα καροτενοειδή, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά -όπως το λάχανο και το σπανάκι- μπορούν να ενισχύσουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της βλάβης του DNA που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.
Όσπρια
Τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια είναι θα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων του βουτυρικού λιπαρού οξέος στο έντερο, καθιστώντας λιγότερο πιθανό την ανάπτυξη όγκων.
«Τα όσπρια είναι μια θρεπτική και ευέλικτη επιλογή που παρέχει φυτικές ίνες και πρωτεΐνη στα γεύματα», αναφέρει και προσθέτει: «Μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε πολλές συνταγές. «Μπορείτε να τα καταναλώσετε και ως σνακ».
Προϊόντα ολικής άλεσης
Δημητριακά όπως φαγόπυρο και κριθάρι αποτελούν τη βάση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Η κατανάλωση αυτών των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Η πρόσληψη ολικής αλέσεως μπορεί να αυξηθεί με απλούς τρόπους: «Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λευκά προϊόντα με ολικής αλέσεως, όπως το ψωμί, το ψωμί του τοστ, τα ζυμαρικά και το καστανό ρύζι», προσθέτει.
Ψάρι
«Η κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα θα σας ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό. Τα ψάρια είναι πλούσια σε μέταλλα όπως το σελήνιο, το οποίο μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε βιολογικές οδούς που σχετίζονται με τον καρκίνο, όπως η φλεγμονή και η κυτταρική ανάπτυξη», σημειώνει.
«Τα κονσερβοποιημένα ψάρια είναι επίσης καλή επιλογή όπως για παράδειγμα ο τόνος. Μπορείτε να τον προσθέσετε σε σαλάτες».
Ελαιόλαδο
Τέλος, η ίδια αναφέρει πως μπορούμε εύκολα να αυξήσουμε την πρόσληψη ελαιόλαδου. Μάλιστα συνιστά να στοχεύετε σε τέσσερις κουταλιές της σούπας την ημέρα. Μελέτες δείχνουν ότι τα αντικαρκινικά του αποτελέσματα προέρχονται από την υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία περιορίζουν τη βλάβη του DNA. «Αντικαταστήστε το με το βούτυρο, προσθέστε το στις σαλάτες και στα ζυμαρικά σας».
Εσώρουχα: Κάθε πότε πρέπει να τα αλλάζεις και πότε πρέπει να αγοράζεις καινούρια;