Κουρκουμάς: Ερευνητές βρήκαν τον τρόπο πλήρους απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών του

Κουρκουμάς: Ερευνητές βρήκαν τον τρόπο πλήρους απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών του

Το δυναμικό δίδυμο κουρκουμίνης- πιπερίνης.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το ρίζωμα αυτού του εγγενούς ασιατικού φυτού με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα, διαθέτει ένα μακρύ κατάλογο με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, λόγω της πολυφαινολικής ένωσης κουρκουμίνη. Έτσι ο κουρκουμάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ισχυρό αντιφλεγμονώδες κατά χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης κ.λπ.

Το ζήτημα είναι πως ο κουρκουμάς εμφανίζει κακή βιοδιαθεσιμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευεργετικά συστατικά του δεν μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους εύκολα επειδή η τακτική πέψη τα διασπά και τα εξαλείφει γρήγορα. Ωστόσο τα πράγματα είναι πιο θετικά, όταν λαμβάνεται με μαύρο πιπέρι, καθώς δημιουργείται ένα δυναμικό δίδυμο που καταπολεμά την επιταχυνόμενη αποβολή και ενισχύει την απορρόφηση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του κουρκουμά.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Molecular Pharmaceutics αναφέρει τον «ταχύ μεταβολισμό και την ταχεία συστηματική αποβολή» ως δύο αιτίες, εκτός από την κακή απορρόφηση, που μπορεί να εμποδίσουν τον κουρκουμά να φτάσει στο πλήρες δυναμικό επίδρασής του στον ανθρώπινο οργανισμό. Μια ανασκόπηση του 2019 υπογραμμίζει τα ίδια φαρμακοκινητικά προβλήματα και προσθέτει ότι ο μεταβολισμός φάσης ΙΙ στο ήπαρ, που ονομάζεται επίσης σύζευξη, μειώνει σημαντικά τη βιοδιαθεσιμότητα από το στόμα και επιταχύνει τη διαδικασία αποβολής. Έτσι οι ερευνητές εξερευνώντας λύσεις, βρήκαν πως το αλκαλοειδές πιπερίνη μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Σε μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση του 2023, όλα τα ευρήματα υποδεικνύουν τα ευεργετικά αποτελέσματα του δίδυμου κουρκουμίνης-πιπερίνης. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, παχυσαρκία ή μεταβολικό σύνδρομο μπορούν να επωφεληθούν από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των μπαχαρικών και αυτές που θα βελτιώσουν τους γλυκαιμικούς δείκτες και τα λιπιδικά προφίλ. Επιπλέον, η εργασία αναφέρεται στο δίδυμο «μείωση του οξειδωτικού στρες και της κατάθλιψης, σε χρόνιο στρες και νευρολογικές διαταραχές, βελτιώνοντας επίσης τις χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, το άσθμα και τον COVID-19».

Μια κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο Planta Medica συνέκρινε τον ρυθμό απορρόφησης των ιδιοτήτων της κουρκουμίνης σε ανθρώπους και ζώα. Στους αρουραίους, η πιπερίνη αύξησε τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης στο μέγιστο 154%. Η αφομοίωση αυξήθηκε ακόμη πιο σημαντικά στους ανθρώπους, όπου η ταυτόχρονη χορήγηση και των δύο δραστικών ουσιών βελτίωσε τα οφέλη του κουρκουμά κατά 2000%, χωρίς καμία αρνητική επίδραση.

Η πιπερίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που επίσης βελτιώνουν το λιπώδες ήπαρ και μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Λειτουργεί ενάντια σε χρόνιες ασθένειες, αναφέρει μια ανασκόπηση στο Advances in Experimental Medicine and Biology. Ακόμη, σε μια ανάλυση του 2021 στο Phytotherapy Research, η οποία εξέτασε αρκετές δοκιμές in vitro και in-vivo, η πιπερίνη εμφάνισε ιδιότητες που καταπολεμούν τον καρκίνο, όπως αντικαρκινικές, αντιπολλαπλασιαστικές, αντιαγγειογένεση και αντιοξειδωτικές δυνατότητες. Η δραστική ένωση του μαύρου πιπεριού επέδειξε επίσης «αντιδιαβητικά, κατά της παχυσαρκίας, καρδιοπροστατευτικά, αντιμικροβιακά, αντιγηραντικά και ανοσοτροποποιητικά αποτελέσματα». Επιπλέον, το μαύρο πιπέρι λέγεται ότι είναι «ηπατοπροστατευτικό, αντιαλλεργικό, αντιφλεγμονώδες και νευροπροστατευτικό».

Cibum

unsplash.com

Δίαιτα χωρίς κρέας: Για να διώξεις τις τοξίνες και να χάσεις βάρος μέχρι το Πάσχα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr