5 τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο απαραίτητες για τις γυναίκες

5 τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο απαραίτητες για τις γυναίκες

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που παίζει ζωτικό ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες, ιδιαίτερα στον γυναικείο οργανισμό. Δες σε ποιες τροφές θα τον βρεις.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου. Δες ποιες είναι και που μπορούν να σε βοηθήσουν σύμφωνα με το www.worldsecrets.gr

Οι 5 τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο

Οστρακοειδή
Γαλακτοκομικά Προϊόντα
Σπόροι κολοκύθας
Όσπρια
Ξηροί καρποί

1. Οστρακοειδή
Τα στρείδια είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές τροφής σε ψευδάργυρο. Μια μόνο μερίδα στρείδια μπορεί να προσφέρει πολλές φορές τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου στις γυναίκες.

2. Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το τυρί περιέχουν επίσης ψευδάργυρο. Επίλεξε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά για να μειώσεις την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

3. Κολοκυθόσποροι
Οι κολοκυθόσποροι δεν είναι μόνο πλούσιοι σε υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες αλλά και σε ψευδάργυρο. Αποτελούν μια θρεπτική επιλογή σνακ για τις γυναίκες.

4. Όσπρια
Τα όσπρια είναι καλές φυτικές πηγές ψευδαργύρου. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

5. Ξηροί καρποί
Ορισμένοι ξηροί καρποί όπως τα κάσιους, τα αμύγδαλα και τα κουκουνάρια είναι αξιοπρεπείς πηγές ψευδαργύρου. Προσφέρουν καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

Ποιες είναι οι σημαντικές λειτουργίες του ψευδαργύρου
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην παραγωγή και λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού κατά των λοιμώξεων.
Επούλωση πληγών: Είναι απαραίτητος για την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που αποτελεί βασικό συστατικό του δέρματος και των συνδετικών ιστών.
Υγεία των οστών: Παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση των οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Ορμονική ισορροπία: Απαραίτητος για την παραγωγή και ρύθμιση ορμονών, όπως η ινσουλίνη και τα οιστρογόνα.
Αναπαραγωγή: Είναι απαραίτητος για την υγιή ανάπτυξη των ωαρίων και την ωορρηξία στις γυναίκες. Παίζει επίσης ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Υγεία του δέρματος και των μαλλιών: Συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και κερατίνης, οι οποίες αποτελούν βασικά συστατικά του δέρματος και των μαλλιών.
Νευρολογική λειτουργία: Παίζει ρόλο στη νευροδιαβίβαση και τη γνωστική λειτουργία.
Συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου:

Αδυναμία
Κούραση
Πληγές που επουλώνονται αργά
Απώλεια μαλλιών
Λευκά νύχια
Διαταραχές της γεύσης και της όσφρησης
Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
Διαταραχές της εμμήνου ρύσης

shape.gr

unsplash.com

Δίαιτα χωρίς κρέας: Για να διώξεις τις τοξίνες και να χάσεις βάρος μέχρι το Πάσχα

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr