Τρεις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για να προστατέψετε το συκώτι σας

Τρεις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για να προστατέψετε το συκώτι σας

Πολλές φορές το συκώτι μπορεί να υποστεί ζημιά λόγω της διατροφής χωρίς μάλιστα να έχετε κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Η πρώτη τροφή που θα πρέπει να αποφεύγει κάποιος αν θέλει να διασφαλίσει την υγεία του συκωτιού του είναι τα έλαια σπόρων. Σύμφωνα με τον Dr Eric Berg και ένα σχετικό βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok θα πρέπει να μην καταναλώνουμε λάδι σόγιας, λάδι καλαμποκιού, κραμβέλαιο και έλαιο βαμβακόσπορου.

Η δεύτερη τροφή, κατά τον Dr Eric Berg «δεν είναι απαραίτητα η κανονική ζάχαρη, αλλά η συνθετική ζάχαρη». Με τον ίδιο να συμβουλεύει: «αποφύγετε οτιδήποτε με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ή σιρόπι γλυκόζης». Τα υπερ – επεξεργασμένα τρόφιμα θα δημιουργήσουν στο συκώτι σας φλεγμονή, λέει ο Dr Eric Berg.

Τέλος, στην τρίτη θέση βρίσκονται τα αμυλούχα τρόφιμα. «Δεν μιλάω για τρόφιμα όπως οι πατάτες», ξεκαθαρίζει ο γιατρός, για να προσθέσει «αναφέρομαι σε τροποποιημένο άμυλο τροφίμων ή τροποποιημένο άμυλο καλαμποκιού. Μία άλλη ονομασία για αυτά είναι Maltodextrin (μαλτοδεξτρίνη)».

 

Τι είναι η μαλτοδεξτρίνη
Εάν ελέγχετε τακτικά τα συστατικά των επεξεργασμένων ή συσκευασμένων τροφίμων, μπορεί να έχετε δει να αναγράφεται το συστατικό «μαλτοδεξτρίνη» σε αυτά. Οι παρασκευαστές τροφίμων το προσθέτουν σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως:

– Συμπληρώματα διατροφής

– Γιαούρτι

– Μπάρες διατροφής

– Τσιπς

– Σάλτσες

– Μείγματα μπαχαρικών

– Δημητριακά

– Τεχνητά γλυκαντικά

– Αρτοσκευάσματα

– Μπίρα

– Σνακ

– Καραμέλες

– Αναψυκτικά

Ο FDA κατατάσσει το συγκεκριμένο συστατικό μεταξύ των γενικά ασφαλών που προστίθενται στα τρόφιμα.

Πώς παρασκευάζεται η μαλτοδεξτρίνη
Η μαλτοδεξτρίνη είναι ένα είδος υδατάνθρακα, αλλά υφίσταται έντονη επεξεργασία. Έρχεται με τη μορφή λευκής σκόνης από ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι ή άμυλο πατάτας. Οι κατασκευαστές του πρώτα την μαγειρεύουν και μετά προσθέτουν οξέα ή ένζυμα για να την διασπάσουν λίγο περισσότερο. Το τελικό προϊόν είναι μια υδατοδιαλυτή λευκή σκόνη με ουδέτερη γεύση. Η σκόνη χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στα παραπάνω τρόφιμα για να αντικαταστήσει τη ζάχαρη και να βελτιώσει την υφή, τη διάρκεια ζωής και τη γεύση τους.

Εάν έχετε κοιλιοκάκη, να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση τροφών με μαλτοδεξτρίνη. Η σκόνη έχει ίχνη γλουτένης αν η πηγή της είναι το σιτάρι.

Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση μαλτοδεξτρίνης
Εάν τρώτε πάρα πολλά τρόφιμα που περιέχουν μαλτοδεξτρίνη, η ποιότητα της διατροφής σας είναι πιθανό να είναι χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά. Θα πάρετε πάρα πολύ ζάχαρη και χαμηλές ποσότητες φυτικών ινών. Τέτοιες δίαιτες θα αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, θα σας κάνουν να πάρετε βάρος και να αποκτήσετε υψηλή χοληστερίνη.

www.healthstat.gr

unsplash.com

 

Τσακίσματα και ζάρες στα sneakers σας: Το κόλπο που θα τα εξαφανίσει και θα γίνουν πάλι σαν καινούρια

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr