Τα 10 πιο υγιεινά είδη τσαγιού – Τι προσφέρει το καθένα

Τα 10 πιο υγιεινά είδη τσαγιού – Τι προσφέρει το καθένα

Ορισμένα είδη τσαγιού έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, πολυφαινολών και άλλων ευεργετικών ενώσεων.

Η κατανάλωση ορισμένων ποικιλιών τσαγιού έχει συνδεθεί με πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία, όπως η βελτίωση της υγείας της καρδιάς, η ενισχυμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ο μειωμένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες τσαγιού: το «αληθινό τσάι», το οποίο προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis και τα αφεψήματα από βότανα, τα οποία είναι παρασκευάσματα από διάφορα φυτά, φρούτα ή μπαχαρικά που εμποτίζονται σε ζεστό νερό. Τα αληθινά τσάγια περιέχουν καφεΐνη, καθώς και αντιοξειδωτικά γνωστά ως κατεχίνες. Τα αφεψήματα από βότανα – όπως το χαμομήλι, η μέντα ή ο ιβίσκος – είναι χωρίς καφεΐνη και προσφέρουν αναρίθμητα οφέλη για την υγεία.

Αν ψάχνετε τα καλύτερα τσάγια για την υγεία σας θα τα βρείτε παρακάτω:

1. Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι ξεχωρίζει ως μια από τις πιο υγιεινές επιλογές μεταξύ των διαφόρων τύπων τσαγιού, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά. Το πράσινο τσάι προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis. Είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ιδιαίτερα σε γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό γνωστό για τα αμέτρητα οφέλη για την υγεία.

Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν τη βοήθεια στην απώλεια βάρους, την υποστήριξη της λειτουργίας του εγκεφάλου και της υγείας της καρδιάς. Το πράσινο τσάι σχετίζεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να ενισχύσουν τη γενική τους υγεία.

 

2. Μαύρο τσάι
Το μαύρο τσάι, που διακρίνεται για την πλούσια γεύση και το σκούρο χρώμα του, είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή. Προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis. Η διαφορά στα οφέλη και το προφίλ του μαύρου τσαγιού για την υγεία οφείλεται κυρίως στη μοναδική μέθοδο επεξεργασίας του. Αυτή η διαδικασία ενισχύει τη συγκέντρωση σε φλαβονοειδή, ιδιαίτερα θεαφλαβίνες και θεαρουμπιγίνες, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς βοηθώντας δυνητικά στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, στη βελτίωση της υγείας του εντέρου και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Το μαύρο τσάι έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού και μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.

3. Τσάι μέντας
Το τσάι μέντας παρασκευάζεται από τα φύλλα του φυτού μέντας, γνωστό επιστημονικά ως Mentha piperita. Δεν λατρεύεται μόνο για τη δροσιστική του γεύση αλλά και για το ευρύ φάσμα των πλεονεκτημάτων του για την υγεία.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το τσάι μέντας βοηθά στην υποστήριξη της πέψης σε ορισμένες καταστάσεις. Οι αντισπασμωδικές του ιδιότητες βοηθούν επίσης στην ανακούφιση των μυϊκών σπασμών και της στομαχικής δυσφορίας. Δεν περιέχει καφεΐνη.

4. Τσάι χαμομήλι
Το τσάι χαμομηλιού, προέρχεται από τα αποξηραμένα άνθη του χαμομηλιού, και είναι γνωστό για τα ηρεμιστικά του αποτελέσματα. Επίσης, το τσάι χαμομηλιού περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Το χαμομήλι είναι επίσης γνωστό για τις ιδιότητές του να προάγει την καλύτερη ποιότητα ύπνου λόγω της περιεκτικότητάς του σε απιγενίνη. Επιπλέον, το τσάι χαμομηλιού βοηθά στην πέψη και απαλύνει τους πόνους της περιόδου. Είναι ένα εξαιρετικό ρόφημα για χαλάρωση και μείωση του στρες.

5. Τσάι Oolong
Το τσάι Oolong, ένα παραδοσιακό κινέζικο τσάι, μεταξύ πράσινου και μαύρου τσαγιού έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Η ειδική μέθοδος παρασκευής του διατηρεί τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και την περιεκτικότητα σε μέταλλα, τα οποία είναι ευεργετικά για τη μείωση της φλεγμονής, την υποστήριξη του υγιούς μεταβολισμού και την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς.

6. Τσάι πικραλίδας
Το τσάι πικραλίδας προέρχεται από τις ρίζες και τα φύλλα του φυτού πικραλίδας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν δυνητικά στη στήριξη της υγείας του ήπατος, στην τόνωση της πέψης και στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Το τσάι πικραλίδας έχει επίσης διουρητικές ιδιότητες που βοηθούν στην αποβολή των τοξινών, προάγοντας την υγεία των νεφρών. Η παρουσία ισχυρών αντιοξειδωτικών, ενισχύει περαιτέρω την ικανότητά του να καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, υποστηρίζοντας τη συνολική ευεξία.

7. Λευκό τσάι
Το λευκό τσάι είναι ένα ελάχιστα επεξεργασμένο τσάι γνωστό για τη λεπτή γεύση και το άρωμά του. Αυτό το τσάι προέρχεται κυρίως από τα νεαρά φύλλα και μπουμπούκια του φυτού Camellia sinensis. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του λευκού τσαγιού είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά.

Η χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη του λευκού τσαγιού το καθιστά επίσης ιδανική επιλογή για όσους επιζητούν την χαλάρωση.

8. Τσάι Rooibos (Ρόιμπος)
Το τσάι Rooibos, που προέρχεται από την περιοχή fynbos της Νότιας Αφρικής, είναι ένα τσάι από βότανα χωρίς καφεΐνη που παρασκευάζεται από τα φύλλα του φυτού Aspalathus linearis. Αυτό το κοκκινοκαφέ τσάι φημίζεται για τη γλυκιά, γήινη γεύση του,ενώ έχει μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία. Το rooibos είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Είναι επίσης γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, βοηθώντας στη μείωση του στρες και προάγοντας τον ξεκούραστο ύπνο.

9. Τσάι ιβίσκος
Το τσάι ιβίσκου, ένα δροσιστικό ρόφημα που παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα πέταλα του λουλουδιού Hibiscus sabdariffa, είναι γνωστό για την πικάντικη γεύση του και τα οφέλη του για την υγεία. Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη, βοηθώντας στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές και ασθένειες.

Το τσάι ιβίσκου μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας, καθιστώντας το μια υγιεινή επιλογή για όσους θέλουν να ενισχύσουν τη διατροφή τους με ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

10. Τσάι τζίντζερ
Το τσάι τζίντζερ, γνωστό για την χαρακτηριστική πικάντικη γεύση και το άρωμά του, είναι ένα δημοφιλές φυτικό ρόφημα που παρασκευάζεται από τη ρίζα του φυτού τζίντζερ. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιοδραστικές ενώσεις, όπως η τζίντζερόλη, που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

www.healthstat.gr

unsplash.com

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr