Αποκάλυψη – Harvard: Η ασπιρίνη μειώνει το λίπος στο συκώτι

Αποκάλυψη – Harvard: Η ασπιρίνη μειώνει το λίπος στο συκώτι

Νέα μελέτη αποκαλύπτει μια αναπάντεχη πιθανή χρήση της ασπιρίνης για τους ασθενείς που έχουν λίπος στο συκώτι.

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι μια κατάσταση κατά την οποία περιττό λίπος αποθηκεύεται στο συκώτι. Εάν η κατάσταση αυτή επιμείνει, με την πάροδο του χρόνου, έχει παρατηρηθεί σε ορισμένους ασθενείς καταστροφή των ηπατικών κυττάρων και προβλήματα στην λειτουργία του οργάνου.

Στο παρελθόν, η συσσώρευση λίπους στο συκώτι παρατηρείτο συνήθως σε άτομα που κατανάλωναν καθημερινά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια με την αύξηση της παχυσαρκίας, της καθιστικής ζωής, του διαβήτη τύπου 2 και της δυτικού τύπου διατροφής, η λιπώδης διήθηση του ήπατος επηρεάζει έως και το 44% των Ευρωπαίων ενηλίκων, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση που έγινε το 2023 στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet». Πρόκειται, δηλαδή, για ένα εξαιρετικά κοινό πρόβλημα.

Πώς η ασπιρίνη μπορεί να δώσει τη λύση
Όπως αναφέρει πρόσφατο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του Harvard, ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης πραγματοποίησαν μια μικρή κλινική μελέτη για να διερευνήσουν τον πιθανό ρόλο της ασπιρίνης στην μείωση του λίπους στο συκώτι, σε ασθενείς που έπασχαν από λιπώδη διήθηση ήπατος.

Τι πρέπει να προσέχουν οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν ασπιρίνη
Ειδικότερα, στην κλινική μελέτη δεύτερης φάσης συμμετείχαν συνολικά 80 ενήλικες με λιπώδη διήθηση ήπατος, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη ομάδα έλαβε μια μικρή δόση ασπιρίνης για 6 μήνες σε καθημερινή βάση, ενώ η δεύτερη έλαβε εικονικό φάρμακο (placebo).

Στο τέλος της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που έλαβαν την ασπιρίνη είχαν κατά μέσο όρο μειώσει την ποσότητα λίπους στο συκώτι τους κατά 10,2% περισσότερο, συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Παράλληλα, φάνηκε πως η ασπιρίνη ήταν ασφαλής και καλά ανεκτή από τους συμμετέχοντες, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες, ενώ βελτίωσε και άλλους δείκτες υγείας, όπως φάνηκε μέσα από πολλαπλές εξετάσεις που έγιναν.

Ο λόγος που οι ερευνητές αποφάσισαν να ελέγξουν τις πιθανές ιδιότητες της ασπιρίνης στους ασθενείς με λιπώδη διήθηση ήπατος ήταν οι γνωστές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, καθώς και οι δράσεις του όσον αφορά τον μεταβολισμό λίπους.

Δήλωση καθηγητή Harvard για την ασπιρίνη
Φυσικά, χρειάζονται περεταίρω μελέτες προκειμένου να διαπιστωθούν οι μακροχρόνιες επιδράσεις της ασπιρίνης, αφενός όσον αφορά την συσσώρευση λίπους στο συκώτι, αφετέρου όσον αφορά την γενικότερη υγεία του σώματος.

Σε περίπτωση που έχετε λίπος στο συκώτι σας, θα πρέπει να συζητήσετε πιθανές αλλαγές στο lifestyle σας (ή κάποια αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματική αγωγή εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο) και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεκινήσετε να παίρνετε ασπιρίνη, ή καμία άλλη μη ενδεδειγμένη από τον γιατρό σας αγωγή.

«Καθώς η λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι τόσο συχνή, η ασπιρίνη θα μπορούσε να είναι μια αρκετά ελκυστική και χαμηλού κόστους επιλογή για την πρόληψη της εξέλιξης σε κύρωση του ήπατος ή ηπατικό καρκίνο, που είναι και οι πιο ανησυχητικές εκβάσεις της κατάστασης αυτής», σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Andrew T. Chan, γαστρεντερολόγος και καθηγητής της ιατρικής σχολής στο πανεπιστήμιο του Harvard.

www.healthstat.gr

www.pexels.com

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr