Αυτά πρέπει να ξέρετε για την ασπιρίνη

Αυτά πρέπει να ξέρετε για την ασπιρίνη

01/11 _Η ασπιρίνη είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα

Η ασπιρίνη, επίσης γνωστή ως ακετυλοσαλικυλικό οξύ, είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα στον κόσμο. Υπάρχει εδώ και πάνω από έναν αιώνα και είναι γνωστό για τις διάφορες χρήσεις του, που κυμαίνονται από την ανακούφιση από τον πόνο έως την πρόληψη των καρδιακών προσβολών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για αυτό το φάρμακο για να το χρησιμοποιείτε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Ακολουθούν μερικά σημαντικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε για την ασπιρίνη:

02/11 _Λαμβάνεται κυρίως για ανακούφιση από τον πόνο

Η ασπιρίνη είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) που χρησιμοποιείται συνήθως για την ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής. Μπορεί να είναι αποτελεσματικό για μια ποικιλία καταστάσεων, όπως πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, αρθρίτιδα και δυσφορία κατά την περίοδο.

03/11 _Είναι αραιωτικό του αίματος

Η ασπιρίνη έχει αντιαιμοπεταλιακές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου θρόμβων αίματος και γι’ αυτό συχνά συνταγογραφείται σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

04/11 _Αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις υψηλού κινδύνου

Η χαμηλή δόση ασπιρίνης συνιστάται μερικές φορές για άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών σε ορισμένες περιπτώσεις, μειώνοντας την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων αίματος σε στένωση των αρτηριών.

05/11 _Διατίθεται σε διάφορες δόσεις

Η ασπιρίνη διατίθεται σε διάφορες δόσεις. Η χαμηλή δόση ασπιρίνης περιέχει συνήθως 81 χιλιοστόγραμμα (mg) ή 100 mg, ενώ η ασπιρίνη κανονικής περιεκτικότητας είναι συνήθως 325 mg. Η συνιστώμενη δοσολογία εξαρτάται από την κατάσταση που αντιμετωπίζεται ή προλαμβάνεται. Η ασπιρίνη διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή σε πολλές χώρες, αλλά για υψηλότερες δόσεις ή συγκεκριμένα σκευάσματα μπορεί να απαιτείται ιατρική συνταγή. Ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού σας σχετικά με τον κατάλληλο τύπο και τη δόση ασπιρίνης για την κατάστασή σας.

06/11 _Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες

Η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως ερεθισμό του στομάχου, έλκη και αιμορραγία. Αυτοί οι κίνδυνοι αυξάνονται με υψηλότερες δόσεις και παρατεταμένη χρήση. Είναι απαραίτητο να παίρνετε ασπιρίνη με φαγητό ή ένα γεμάτο ποτήρι νερό για να ελαχιστοποιήσετε την ενόχληση στο στομάχι. Η μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση γιατρού. Η τακτική παρακολούθηση και η εξέταση πιθανών παρενεργειών είναι σημαντική.

07/11 _Κάποιος μπορεί να είναι αλλεργικός στην ασπιρίνη

Μερικά άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά στην ασπιρίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κνίδωση, πρήξιμο ή δυσκολία στην αναπνοή. Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε σημάδια αλλεργικής αντίδρασης, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

08/11 _Μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα

Η ασπιρίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, όπως αραιωτικά αίματος, ορισμένα αναλγητικά και ορισμένα φυτικά συμπληρώματα. Ενημερώστε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε για να αποτρέψετε πιθανές αλληλεπιδράσεις.

09/11 _Στα παιδιά δεν πρέπει να χορηγείται ασπιρίνη

Η ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά και εφήβους με ιογενείς λοιμώξεις λόγω του κινδύνου του συνδρόμου Reye, μιας σπάνιας αλλά δυνητικά απειλητικής κατάστασης. Για την ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό στα παιδιά, σκεφτείτε εναλλακτικά φάρμακα.

10/11 _Δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζεται με αλκοόλ

Ο συνδυασμός ασπιρίνης με αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ερεθισμού του στομάχου και αιμορραγίας. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε το αλκοόλ όταν παίρνετε ασπιρίνη ή οποιοδήποτε ΜΣΑΦ.

11/11 _Να συμβουλεύεστε πάντα έναν γιατρό

Πριν ξεκινήσετε ή διακόψετε τη θεραπεία με ασπιρίνη, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Μπορούν να αξιολογήσουν την ατομική σας κατάσταση υγείας, τους παράγοντες κινδύνου και το ιατρικό ιστορικό για να καθορίσουν εάν η ασπιρίνη είναι κατάλληλη για εσάς.

timesofindia.indiatimes.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr