5 τροφές που σχετίζονται με τον καρκίνο σύμφωνα με επιστήμονα του Harvard

5 τροφές που σχετίζονται με τον καρκίνο σύμφωνα με επιστήμονα του Harvard

Κυριαρχεί το κόκκινο κρέας σε 3 διαφορετικές μορφές.

Καθώς ο κατάλογος με τα τρόφιμα που σχετίζονται με διάφορες ασθένειες μεγαλώνει, ο Δρ Shintani, MD και διατροφολόγος που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ, αποκαλύπτει σε βίντεο στο Tik Tok, τις 5 τροφές που θα πρέπει να περιορίσουμε ή να αποφύγουμε, καθώς σχετίζονται με τον καρκίνο.

1. Επεξεργασμένο κρέας

Ο ίδιος επισημαίνει πως μέρος του λόγου για αυτό είναι ότι η χρήση νιτρικών αλάτων ως συντηρητικό των κρεάτων μπορεί να μετατραπεί σε νιτροζαμίνες που είναι καρκινογόνες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ταξινομήσει τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το ζαμπόν, το μπέικον, κ.α ως καρκινογόνα της Ομάδας 1 για τον άνθρωπο, η οποία είναι οποιαδήποτε ουσία που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο. Εάν ένα καρκινογόνο ταξινομείται στην Ομάδα 1, σημαίνει ότι υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Υπάρχουν μάλιστα αυξανόμενες ενδείξεις ότι η υψηλή κατανάλωση του,εκτός από τον καρκίνο, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αρκετών σοβαρών χρόνιων ασθενειών και με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, το εγκεφαλικό ακόμα και θνησιμότητα.

2. Κόκκινο κρέας

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει ονομάσει το κόκκινο κρέας ως πιθανό καρκινογόνο, καθώς σχετίζεται με καρκίνους του μαστού του παχέος εντέρου, του παγκρέατος του προστάτη και άλλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται τα άτομα που τρώνε περισσότερα από 90 γραμμάρια (μαγειρεμένο βάρος) κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα να μειώσουν σε 70 γραμμάρια ή λιγότερο. Αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

3. Τηγανητά φαγητά

Τα φαγητά που έχουν υποστεί βαθύ τηγάνισμα όπως πατάτες τηγανιτές και πατατάκια, έχουν συνδεθεί με καρκίνο, καθώς προκαλούν ακρυλαμίδια ως αποτέλεσμα της διαδικασίας τηγανίσματος. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020, το ακρυλαμίδιο καταστρέφει το DNA και προκαλεί απόπτωση ή κυτταρικό θάνατο. Η κατανάλωση πολλών τηγανητών τροφίμων αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να προάγουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο καρκίνου.

4. Καμένο κρέας

Η τροφή με καμένη ζωική σάρκα αναπτύσσει αρωματικούς πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες που είναι γνωστοί ως καρκινογόνοι. Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) είναι μια κατηγορία χημικών ουσιών που απαντώνται φυσικά στον άνθρακα, το αργό πετρέλαιο και τη βενζίνη. Προκύπτουν από την καύση άνθρακα, πετρελαίου, φυσικού αερίου, ξύλου, σκουπιδιών και καπνού. Οι PAH μπορούν να συνδεθούν ή να σχηματίσουν μικρά σωματίδια στον αέρα.
Πράγματι η μακροχρόνια έκθεση σε χαμηλά επίπεδα ορισμένων PAH έχει προκαλέσει καρκίνο σε πειραματόζωα. Το βενζο(α)πυρένιο είναι ο πιο κοινός PAH που προκαλεί καρκίνο στα ζώα. Μελέτες εργαζομένων που εκτέθηκαν σε μείγματα PAH και άλλων ενώσεων έχουν επισημάνει αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης και του γαστρεντερικού.

5. Επεξεργασμένα τρόφιμα (με φοινικέλαιο)

Τα τρόφιμα που περιέχουν φοινικέλαιο όπως το φυστικοβούτυρο μπορούν να απελευθερώσουν χημικό καρκινογόνο εάν θερμανθούν στους 200°C κατά τη διαδικασία παραγωγής του προϊόντος. Οι επιστήμονες έχουν δείξει πώς ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο φοινικέλαιο μπορεί να ενθαρρύνει την εξάπλωση του καρκίνου, σε εργασία που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες. Η μελέτη, σε ποντίκια, διαπίστωσε ότι το παλμιτικό οξύ προάγει τη μετάσταση σε καρκίνους του στόματος και του δέρματος.

cibum.gr

unsplash.com

Λαδιές και δύσκολοι λεκέδες στα ρούχα: Το μυστικό της γιαγιάς με την ζάχαρη που θα τα κάνει πεντακάθαρα εύκολα και γρήγορα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr