Πατατάκια και κέικ ασχημαίνουν το πρόσωπο σύμφωνα με νέα μελέτη

Πατατάκια και κέικ ασχημαίνουν το πρόσωπο σύμφωνα με νέα μελέτη

Η οξεία και χρόνια κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη συσχετίστηκε με χαμηλότερες αξιολογήσεις ελκυστικότητας του προσώπου, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως ο ΔΜΣ και η ηλικία.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, δείχνει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως αρτοσκευάσματα, κέικ, σνακ και πατατάκια συνδέεται με μειωμένη ελκυστικότητα προσώπου. Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο PLOS ONE και η αξιολόγηση της ελκυστικότητας του προσώπου των 104 συμμετεχόντων στη μελέτη (άνδρες και γυναίκες) αξιολογήθηκε από ετεροφυλόφιλους εθελοντές του αντίθετου φύλου.

Η δυτική δίαιτα αποτελείται από υψηλά επίπεδα επεξεργασμένων υδατανθράκων—τροφές που επεξεργάζονται με τρόπους που συνήθως αφαιρούν μεγάλο μέρος της θρεπτικής τους αξίας, όπως το λευκό αλεύρι, η επιτραπέζια ζάχαρη και συστατικά σε πολλά συσκευασμένα σνακ. Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων -που καταλαμβάνουν πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό της δυτικής δίαιτας- με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου ΙΙ και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί επίσης να επηρεάσει μη ιατρικά χαρακτηριστικά, όπως η ελκυστικότητα ενός ατόμου.

Οι ερευνητές έδωσαν σε μερικούς από τους συμμετέχοντες ένα πρωινό με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη -πρωινό με επεξεργασμένους υδατάνθρακες που είναι γνωστό ότι ενισχύουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα- ενώ άλλοι έλαβαν πρωινό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσουν τις τυπικές συνήθειες κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων. Στη συνέχεια ζητήθηκε από επιπλέον ετεροφυλόφιλους εθελοντές να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα του προσώπου των συμμετεχόντων αντίθετου φύλου, όπως αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν δύο ώρες μετά το παρεχόμενο πρωινό.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωση πρωινού με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη συσχετίστηκε με χαμηλότερες επακόλουθες αξιολογήσεις ελκυστικότητας του προσώπου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Και η χρόνια κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων κατά τη διάρκεια του πρωινού και των σνακ συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερες αξιολογήσεις ελκυστικότητας. Όμως η κατανάλωση τροφών υψηλής ενέργειας συσχετίστηκε με υψηλότερες βαθμολογίες ελκυστικότητας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ορισμένες διαφορές μεταξύ των φύλων: ειδικά για το απογευματινό σνακ στους άνδρες, η πρόσληψη υψηλής ενέργειας συνδέθηκε με χαμηλότερες βαθμολογίες ελκυστικότητας, ενώ η υψηλή γλυκαιμική πρόσληψη συνδέθηκε με υψηλότερες βαθμολογίες ελκυστικότητας.

Όλα τα αποτελέσματα ίσχυαν αφού συνυπολογίστηκαν στατιστικά άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ελκυστικότητα, όπως η πραγματική ηλικία, η αντιληπτή ηλικία, ο ΔΜΣ, οι καπνιστικές συνήθειες και η τριχόπτωση του προσώπου. Οι ερευνητές επισημαίνουν όμως, πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων και πιο διαφορετικών μεγεθών δειγμάτων, για την εμβάθυνση της κατανόησης του πώς ακριβώς οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορεί να συνδέονται με την ελκυστικότητα και άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr