Γλαύκωμα: οι Τροφές που Σώζουν τα Μάτια σου. Φυσικές θεραπείες για τη σιωπηλή απειλή

Γλαύκωμα: οι Τροφές που Σώζουν τα Μάτια σου. Φυσικές θεραπείες για τη σιωπηλή απειλή

Το γλαύκωμα, που συχνά αναφέρεται ως «σιωπηλός κλέφτης της όρασης», είναι μια προοδευτική ασθένεια των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Με τη λεπτή έναρξη και τη σταδιακή εξέλιξή του, πολλά άτομα μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι έχουν γλαύκωμα έως ότου έχει ήδη εμφανιστεί σημαντική βλάβη.

Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που μπορεί κανείς να κάνει για να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση και να διατηρήσει την όραση.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του Γλαυκώματος;

Ενώ το γλαύκωμα τυπικά αναπτύσσεται αργά και χωρίς εμφανή συμπτώματα στα αρχικά του στάδια, καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν απώλεια περιφερειακής όρασης, όραση σήραγγας, θολή όραση, φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα και τελικά πλήρη απώλεια όρασης εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Η κύρια αιτία του γλαυκώματος είναι η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση (ΕΟΠ), η οποία μπορεί να βλάψει το οπτικό νεύρο με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η αύξηση της πίεσης συνήθως συμβαίνει λόγω της συσσώρευσης υδατικού υγρού, του υγρού που κυκλοφορεί μέσα στο μάτι, οδηγώντας σε εξασθενημένη αποστράγγιση μέσω του δοκιδωτού πλέγματος.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για γλαύκωμα περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, την ηλικία, την εθνικότητα (ιδιαίτερα αφρικανική ή ισπανική καταγωγή), ορισμένες ιατρικές παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση και ιστορικό τραυματισμών ή χειρουργικών επεμβάσεων στα μάτια. Ενώ είναι απαραίτητο να βρίσκεστε υπό την επίβλεψη γιατρού και να ακολουθείτε θεραπεία για οποιαδήποτε περαιτέρω απώλεια όρασης.

Εδώ είναι μερικές φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση του γλαυκώματος:

Ginkgo Biloba

Το Ginkgo Biloba, μια δημοφιλής εναλλακτική θεραπεία για το γλαύκωμα, προσφέρει πιθανά οφέλη λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Σταθεροποιώντας και προστατεύοντας τη μιτοχονδριακή μεμβράνη, μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό της βλάβης στα μάτια που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες. Οι αγγειοδιασταλτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του συμβάλλουν σε νευροπροστατευτική δράση, βοηθώντας δυνητικά στη θεραπεία του γλαυκώματος. Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση της αποτελεσματικότητάς του, το Ginkgo Biloba παρουσιάζει μια επιλογή χαμηλού κινδύνου για άτομα με γλαύκωμα.

Αιθέριο Έλαιο Μύρο. Για την αποκατάσταση φθοράς.

Σκούρα, φυλλώδη πράσινα

Τα σκούρα, φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες A, C, K και νιτρικά άλατα. Αυτά τα συστατικά παίζουν ρόλο στην παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο ρυθμίζει την ενδοφθάλμια πίεση (ΕΟΠ) διευκολύνοντας την εκροή υδατικού υγρού. Η προσθήκη αυτών των τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη συνολική υγεία των ματιών και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του γλαυκώματος υποστηρίζοντας τα βέλτιστα επίπεδα νιτρικού οξειδίου.

Η δύναμη των Ωμέγα-3

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο και στο λιναρόσπορο, προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής προστασίας από το οξειδωτικό στρες στο γλαύκωμα. Ασκώντας αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις στον αμφιβληστροειδή, τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στην οφθαλμική υγεία. Ωστόσο, η διατήρηση μιας ισορροπημένης αναλογίας ωμέγα-3 προς ωμέγα-6 λιπαρών οξέων είναι ζωτικής σημασίας για να αποκομίσουμε αποτελεσματικά αυτά τα οφέλη. Ενώ η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι ευεργετική, η μετριοπάθεια είναι το κλειδί για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων.

7​Βιταμίνες για την υγεία των ματιών

Οι βιταμίνες Α, Β και C παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της οφθαλμικής λειτουργίας και την προστασία από την οξειδωτική βλάβη. Η βιταμίνη Α, ειδικότερα, υποστηρίζει την υγεία του αμφιβληστροειδούς και μπορεί να έχει προστατευτική δράση κατά της εξέλιξης του γλαυκώματος. Ομοίως, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, η οποία μπορεί να συμβάλει στη βλάβη του αμφιβληστροειδούς. Ενώ η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό. Είναι απαραίτητο να καταναλώνετε αυτές τις βιταμίνες σε κατάλληλες δόσεις για τη βελτιστοποίηση της υγείας των ματιών, αποφεύγοντας πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις.

Μύρτιλλο και Μελατονίνη

Το εκχύλισμα μύρτιλλου δείχνει πολλά υποσχόμενο για τον μετριασμό της βλάβης του αμφιβληστροειδούς και την παροχή νευροπροστατευτικής δράσης, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του. Ομοίως, η μελατονίνη, γνωστή για το ρόλο της στη ρύθμιση του ύπνου και των κιρκάδιων ρυθμών, εμφανίζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με γλαύκωμα. Ενώ αυτά τα συμπληρώματα έχουν δυνατότητες, συνιστάται προσεκτική εξέταση και διαβούλευση με το γιατρό σας λόγω των περιορισμένων δεδομένων για τη βέλτιστη δοσολογία και ασφάλεια.

timesofindia.indiatimes.com

unsplash.com

Αιθέριο Έλαιο Μύρο. Για την αποκατάσταση φθοράς.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr