20 τρόποι να σώσετε το κολλαγόνο σας

20 τρόποι να σώσετε το κολλαγόνο σας

Περισσότερο κολλαγόνο σημαίνει λιγότερες ρυτίδες και σφιχτό δέρμα. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου χάνεται αυτή η πρωτεΐνη χάνεται. Πώς θα τη σώσετε.

Συμβάλλει στην αντιγήρανση, βελτιώνει την ενυδάτωση της επιδερμίδας, μειώνει τις ρυτίδες, επαναφέρει τη χαμένη ελαστικότητα, καταπολεμά την κυτταρίτιδα. Είναι το συστατικό – αστέρι της επιδερμίδας μας. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη, η πιο άφθονη στο ανθρώπινο σώμα, που αποτελείται από αμινοξέα και παράγεται από τους ινοβλάστες.

Υποστηρίζει τη δομή του συνδετικού ιστού των οστών, των αρθρώσεων, των οργάνων και της επιδερμίδας. Το κολλαγόνο «χτίζει» με τις ίνες του, κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας, ένα δίκτυο και αποτελεί ένα είδος κόλλας, που συγκρατεί τα κύτταρα και τα συστατικά της μεσοκυττάριας ουσίας (αυτή που περιβάλλει τα δερματικά κύτταρα), εξασφαλίζοντας την τονικότητα και την σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

Επιπλέον αποτελεί υλικό επούλωσης σε κάθε είδους φθορές ή τραυματισμούς που υφίσταται το δέρμα.

Το σώμα μας παράγει 28 διαφορετικούς τύπους κολλαγόνου και ο καθένας έχει διαφορετικό ρόλο.

Πώς χάνουμε το κολλαγόνο
Το σώμα παράγει το δικό του κολλαγόνο μέσω ινοβλαστών (υποθέτοντας ότι λαμβάνετε τα απαραίτητα αμινοξέα από τη διατροφή σας). Ουσιαστικά, αυτά τα κύτταρα παίρνουν αμινοξέα (τα συστατικά της πρωτεΐνης) στη συνέχεια τα μετατρέπουν σε πρωτεΐνη.

Το κακό είναι ότι αυτή η διαδικασία επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου. Το σώμα μας εξισορροπεί την παραγωγή και την αποδόμηση κολλαγόνου. Όταν είμαστε νέοι, το σώμα μας παράγει περισσότερο κολλαγόνο ενώ όσο μεγαλώνουμε η αναγέννηση των ιστών μειώνεται.

Η παραγωγή κολλαγόνου κορυφώνεται στα 20 έτη, αλλά κάποια στιγμή από αυτή τη δεκαετία και μετά αρχίζει η πτώση. Το ακριβές σημείο είναι διαφορετικό για τον καθένα, αλλά συνήθως στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας των ’20 παράγεται άφθονο κολλαγόνο. Μετά από αυτό, μειώνεται με σταθερό ρυθμό 1% ετησίως, κάθε χρόνο.

Για όσες περνούν από την εμμηνόπαυση παρουσιάζουν πτώση 30% στο κολλαγόνο και στη συνέχεια σταθεροποιείται σε μείωση περίπου 2% κάθε χρόνο στη συνέχεια. Τα επίπεδα κολλαγόνου μπορούν επίσης να επηρεαστούν από φυσικούς παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, οι στρεσογόνοι παράγοντες και η διατροφή. Δείτε αυτούς τους 20 τρόπους που μπορεί να διατηρήσουν το κολλαγόνο σας.

1 Ρετιν…όλη η δράση της!
Η ρετινόλη είναι παράγωγο της βιταμίνης Α που διεγείρει την παραγωγή του κολλαγόνου και ρυθμίζει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Δημοσιευμένη μελέτη στο Journal of Cosmetic Dermatology δείχνει βελτίωση στις ρυτίδες του προσώπου μετά την εφαρμογή ρετινόλης για 12 εβδομάδες.

2 Δοκιμάστε το Bakuchiol, εάν η ρετινόλη ερεθίζει το δέρμα σας
Το Bakuchiol είναι η φυσική εναλλακτική λύση στη ρετινόλη και πιστεύεται ότι διεγείρει παρομοίως τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του δέρματος για την παραγωγή κολλαγόνου με μικρότερο κίνδυνο ερεθισμού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology. Το πλεονέκτημα του bakuchiol είναι ότι, ενώ η ρετινόλη θεωρείται το θαύμα του skincare, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, προκαλώντας ερυθρότητα και ξεφλούδισμα. Αυτός είναι ο λόγος που συστήνεται η σταδιακή αύξηση της περιεκτικότητας των προϊόντων σε ρετινόλη. Το bakuchiol, από την άλλη, δεν έχει καμία από τις παρενέργειες που μπορεί να αποτρέψει πολλούς να δοκιμάσουν τη ρετινόλη.

3 Προστατέψτε το με βιταμίνη C
Απλώστε έναν ορό βιταμίνης C το πρωί. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει το κολλαγόνο στο δέρμα σας από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Επιπλέον, ενεργοποιεί το σχηματισμό κολλαγόνου και σταθεροποιεί τις πρωτεΐνες κολλαγόνου στο δέρμα.

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά (μέσω φρούτων και λαχανικών), μπορεί να αποτρέψει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και μειώνουν το κολλαγόνο.

4 Μην ξεχνάτε τα πεπτίδια
Τα πεπτίδια είναι μια μικρή αλυσίδα αμινοξέων που χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, και πρόδρομοι του κολλαγόνου. Είναι ωμά θρεπτικά συστατικά που ο οργανισμός μας μετατρέπει αποτελεσματικά σε κολλαγόνο. Τα προϊόντα με πεπτίδια βοηθούν στην προώθηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα, βελτιώνοντας τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Επίσης, δοκιμάστε τα πεπτίδια χαλκού. Στη σύνθεση νέου κολλαγόνου σημαντικό ρόλο παίζει ο χαλκός και η αυξημένη παρουσία του στα κύτταρα έχει συνδυαστεί με την αύξηση κολλαγόνου. Τα hi-tech πεπτίδια που εμπλουτίζουν τη σύνθεση αρκετών καλλυντικών, περιέχουν χαλκό που ενεργοποιεί τη διαδικασία παραγωγής νέου κολλαγόνου.

5 Χρησιμοποιείτε αντηλιακό κάθε πρωί
Το αντηλιακό είναι σημαντικό για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος αλλά και για τη διατήρηση της νεανικότητας και της ελαστικότητας της επιδερμίδας. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει στη διάσπαση του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Αναζητήστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή μεγαλύτερο.

6 Εφαρμόζετε ξανά αντηλιακό
Το αντηλιακό διαρκεί δύο ώρες. Ενώ είναι απαραίτητο να κάνετε το αντηλιακό μέρος της καθημερινής σας φροντίδας, είναι επίσης σημαντικό να το εφαρμόζετε ξανά μέσα στην ημέρα. Ελέγξτε την ετικέτα στο προϊόν σας. Οι συστάσεις επανεφαρμογής ποικίλλουν, αν και το Skin Cancer Foundation συνιστά να το ανανεώνετε κάθε δύο ώρες.

7 Και μην ξεχνάτε κάτω από το πιγούνι σας
Το αντηλιακό συντηρεί το κολλαγόνο αλλά μην ξεχνάτε το λαιμό, το στήθος και τη ράχη των χεριών σας. Σε αυτές τις περιοχές οι βλάβες από τον ήλιο είναι αθροιστικές, καθώς το δέρμα είναι πιο λεπτό και επομένως φαίνονται αμέσως τα αποτελέσματα της φωτογήρανσης.

8 Δοκιμάστε κάποια συμπληρώματα κολλαγόνου
Υπάρχουν διάφορα συμπληρώματα κολλαγόνου στην αγορά. Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την αποτελεσματικότητά τους, δημοσιευμένη μελέτη τον Ιανουάριο του 2019 στο Journal of Drugs in Dermatology σημειώνει ότι αυτά τα συμπληρώματα συμβάλλουν στην αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος, της ενυδάτωσης και της πυκνότητας του κολλαγόνου στο δέρμα.

9 Προσθέστε άπαχη πρωτεΐνη στο πιάτο σας
Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες περιέχουν αμινοξέα που είναι σημαντικά για τη σύνθεση κολλαγόνου. Οι άπαχες πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν ψάρια, θαλασσινά, στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και άπαχα κομμάτια μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος.

10 Περιορίστε την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων
Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη προάγει τον σχηματισμό τελικών προϊόντων γλυκοζυλίωσης (AGEs) που διασπούν το κολλαγόνο. Η γλυκοζυλίωση είναι η διαδικασία που ευθύνεται για πολλές από τις επιπλοκές στον σακχαρώδη διαβήτη, αλλά εμπλέκεται και στη γήρανση. Κατ’ αυτήν προσκολλώνται τα σάκχαρα στις πρωτεΐνες ή τα λιπίδια, δημιουργώντας τα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης.

Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης αλλά και των πρόσθετων σακχάρων, διαβάζοντας τη λίστα στη διατροφική ετικέτα. Δεν είναι μόνον η απλή λευκή ζάχαρη που κάνει τη ζημιά, υπάρχουν πολλές ακόμη λέξεις για τη ζάχαρη όπως μαλτιτόζη, σουκρόζη κ.λπ.!

11 Καταναλώνετε πολλά αντιοξειδωτικά
Το να γεμίζετε το πιάτο σας με φρούτα και λαχανικά, προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό και τον καρκίνο, σύμφωνα και με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Προσθέστε και την υγεία επιδερμίδας σε αυτήν τη λίστα. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά (μέσω φρούτων και λαχανικών), μπορεί να αποτρέψει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και μειώνουν το κολλαγόνο.

12 Μην καπνίζετε
Το κάπνισμα γερνά το δέρμα σας με διάφορους τρόπους: μειώνει τη ροή του αίματος καθώς και το οξυγόνο στο δέρμα. Αυξάνει επίσης τις τοξικές ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Αυτό επιταχύνει το σχηματισμό ρυτίδων και παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα γερνάει το δέρμα σας πολύ πιο γρήγορα από άλλες «κακές» συνήθειες.

13 Σκεφτείτε να κάνετε ένα χημικό πίλινγκ
Υπάρχουν πολλές επιλογές για θεραπείες αντιγήρανσης, όπως τα χημικά peeling. Σε αυτά χρησιμοποιούνται υδροξυοξέα (όπως το γλυκολικό οξύ) για να ενισχύσουν τον κύκλο εργασιών των δερματικών κυττάρων, ο οποίος με τη σειρά του διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου. Με το χημικό πίλινγκ θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, καθώς βοηθούν με τον τόνο της επιδερμίδας, την υφή και την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

14 Ρωτήστε τον δερματολόγο σας για άλλες θεραπείες
Μάθετε εάν είστε καλή υποψήφια για λέιζερ ανάπλασης, θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων, μικροβελονισμό, IPL (έντονο παλμικό φως), Juvederm/Restylane ή Radiesse. Αυτές οι θεραπείες λειτουργούν διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ορατών σημαδιών γήρανσης. Θα παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας μετά από αυτές τις θεραπείες θα είναι πιο ομοιόμορφο και πιο λείο.

15 Διαχειριστείτε το άγχος
Το άγχος προκαλεί φλεγμονή και αποδυναμώνει την ικανότητα του σώματος να επιδιορθώνεται, επιταχύνοντας τη γήρανση του δέρματος, σύμφωνα με έρευνες. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε το άγχος σας με διάφορες μεθόδους όπως άσκηση, καλή διατροφή, ψυχοθεραπεία κ.λπ.

16 Γυμναστείτε
Η σωματική δραστηριότητα διατηρεί το σώμα, το μυαλό και το δέρμα σας νέο. Η άσκηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Επιπλέον, το να είστε δραστήριοι είναι ένας καλός τρόπος για να καταπολεμήσετε το άγχος, υποστηρίζει η Mayo Clinic.

17 Περιορίστε το αλκοόλ
Το αλκοόλ βλάπτει την ικανότητα του δέρματος να παράγει κολλαγόνο, καθώς και το φυσικό αντιοξειδωτικό αμυντικό του σύστημα (καθιστώντας το πιο ευάλωτο σε βλάβες), σύμφωνα με ευρήματα έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. Τα άτομα που πίνουν οκτώ ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα είναι πιο πιθανό να έχουν γραμμές και ρυτίδες.

18 Ξεκουραστείτε
Η διατήρηση ενός τακτικού προγράμματος ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην ανανέωση του κολλαγόνου, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσιευμένη έρευνα στο Nature Cell Biology τον Ιανουάριο του 2020. Οι ειδικοί συνιστούν να αφιερώνετε 7 έως 9 ώρες τη νύχτα σε beauty sleep.

19 Κάντε μασάζ προσώπου
Κάντε μαλάξεις στο πρόσωπό σας καθημερινά επειδή συμβάλει στην ενίσχυση της παραγωγής του κολλαγόνου, τονώνει το δέρμα και βοηθά στην αιμάτωση της περιοχής, η οποία με τη σειρά του κάνει την όψη της επιδερμίδας σας πιο φρέσκια και νεανική.

20 Καταναλώστε τροφές με υαλουρονικό οξύ
Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα συστατικό του κολλαγόνου και το βρίσκουμε σε τροφές πλούσιες σε αμινοξέα, όπως τα φασόλια, οι μπανάνες, οι γλυκοπατάτες, τα κρέατα βιολογικής γεωργίας και η σόγια. Προσθέτοντας αυτές τις τροφές στην καθημερινότητά σας, θα δείτε διαφορές, ενώ μπορείτε να το λάβετε και ως συμπλήρωμα. Επίσης τα ιχθυέλαια ως συμπλήρωμα μπορούν να βοηθήσουν.

Συχνές ερωτήσεις στη δερματολόγο
Παρακάτω, η Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Κυριακή Παλτατζίδου απαντά σε ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με το κολλαγόνο.

Οι κρέμες που περιέχουν κολλαγόνο μας απαλλάσσουν από τις ρυτίδες;
Πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος περιέχουν κολλαγόνο. Σύμφωνα με έρευνα του 2020, το υδρολυμένο κολλαγόνο σε κρέμες και άλλα τοπικά προϊόντα μπορεί να ενυδατώσει το δέρμα, ενώ τα από του στόματος συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να ενισχύσουν το κολλαγόνο στο σώμα. Μαζί, μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση του δέρματος και στη μείωση των ρυτίδων.

Μπορεί οποιαδήποτε φυσική μέθοδος να ενισχύσει το κολλαγόνο;
Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, η αποφυγή του καπνίσματος, ο περιορισμός της πρόσληψης καφεΐνης και η προστασία του δέρματος από τον ήλιο μπορεί όλα να βοηθήσουν στη διατήρηση του κολλαγόνου ή στην ενίσχυση της παραγωγής του.

Το κολλαγόνο κάνει το δέρμα πιο σφιχτό;
Στα νεότερα άτομα, το σώμα παράγει περισσότερο κολλαγόνο, το οποίο είναι υψηλής ποιότητας. Τα υψηλά επίπεδα κολλαγόνου καλής ποιότητας βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το σώμα παράγει λιγότερο κολλαγόνο, με αποτέλεσμα το δέρμα να φαίνεται πιο χαλαρό. Τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί να βοηθήσουν στη σύσφιξη του δέρματος, αλλά είναι απίθανο να έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr