Οι 7 πυλώνες που καθορίζουν τα κιλά σου (και δεν είναι μόνο το τι τρως)

Οι 7 πυλώνες που καθορίζουν τα κιλά σου (και δεν είναι μόνο το τι τρως)

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι κάθε άτομο έχει μοναδικές ανάγκες και παράγοντες που επηρεάζουν τα κιλά τους, επομένως η προσέγγιση πρέπει να είναι εξατομικευμένη.

«Τι; Το βάρος μας εξαρτάται μόνο 10-15% απο τη διατροφή και την άσκηση; Τότε γιατί κάνουμε δίαιτες και τρέχουμε στα γυμναστήρια;»

Αυτή θα ήταν μια εύλογη ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε όλοι στον εαυτό μας καθώς είναι μια πραγματικότητα.

Γενικά, η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση, η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης θερμίδων και η διαχείριση του στρες είναι σημαντικοί παράγοντες για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

-a«Μα αν το σκεφτείτε, το 10-15% αυτό αλληλεπιδρά και αφορά τελικά ένα 60-70% στο σύνολο, αφού εμπεριέχεται και στις κατηγοριες: Εργασιακό περιβάλλον και δραστηριότητες,
Αποτυχημένες δίαιτες – ορμονικοί/βιοχημικοί παράγοντες, Υπνος+Στρες, Διατροφικά ήθη και έθιμα», λέει ο Δημήτρης Πέτσιος, Κλινικος Διαιτολογος Αθλητικός Διατροφολογος.

Ας τα δούμε αναλυτικά τι λέει ο Δημήτρης Πέτσιος και πώς κατανέμει αναλυτικά τους παράγοντες (σε ποσοστά) που επηρεάζουν το βάρος μας.

• Διατροφή και Άσκηση (15%)
Όπως ήδη γνωρίζετε, είναι πολύ σημαντικό αν δεν μπορούμε να εντάξουμε την καθημερινή άσκηση στο πρόγραμμά μας να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις δραστηριότητες μας με σκοπό την καλή μας υγεία και ευεξία.
Πρωταρχική ανάγκη όμως ανάγκη είναι μια ισορροπημένη διατροφή

• Οικογενειακό ιστορικό και γονίδια (20%)
Τα γονίδια επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αποθήκευση και κατανομή του λίπους στο σώμα, καθώς και το πόσο εύκολα ο λιπώδης ιστός(λίπος)μετατρέπεται σε ενέργεια καταναλώνοντας θερμίδες(μεταβολισμός).

• Αποτυχημένες δίαιτες, ορμονικοί/βιοχημικοί παράγοντες (20%)

Στα παχύσαρκα άτομα φαίνεται ότι είτε ορισμένες ορμόνες απωλούν την δράση τους είτε η επίπτωση τους αλλοιώνεται, έτσι ώστε να συντηρείται η υπερφαγία και η αύξηση λίπους. Βιοχημικοί δείκτες όπως το σάκχαρο, η ινσουλίνη, το λιπιδαιμικό προφίλ, το ουρικό οξύ, ο σίδηρος, μπορεί να έχουν επηρεαστεί από κακή διατροφή – ανορθόδοξες αποτυχημένες δίαιτες…

• Ποιοτικός ύπνος και στρες (10%)

Οι 7 πυλώνες που καθορίζουν τα κιλά σου (και δεν είναι μόνο το τι τρως)
Ο ανεπαρκής ύπνος έχει αρνητικές επιπτώσεις στον μεταβολισμό, ενώ αυξάνει την αναζήτηση για γλυκές και λιπαρές τροφές.

Το στρες από την πλευρά του σχετίζεται με συναισθηματική υπερφαγία (γλυκά, λιπαρά, αρμύρα)

• Εργασιακό περιβάλλον, δραστηριότητες (15%)
Καθιστικός τρόπος ζωής. Νo comment…

• Ηλικία, Φύλο (10%)
Εδώ δεν θα σας ζαλίσω με ανάλυση, μιας και αυτά τα δύο δεν τα… Αποφεύγουμε! (Μπορούμε όμως να αναχαιτίσουμε τις επιπτώσεις τους!)

-A

• Διατροφικές συνήθειες, ήθη/ έθιμα (10%)
Με λίγα λόγια, ο σύγχρονος τρόπος ζωής…

www.theissue.gr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αγιορείτικη αλάδωτη φασολάδα με πορτοκάλι

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr