Πόσο ασφαλείς είναι οι έτοιμες σαλάτες;

Πόσο ασφαλείς είναι οι έτοιμες σαλάτες;

Πως να προφυλαχθείτε από παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορεί να βρίσκονται στις συσκευασίες σαλάτας.

Παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως το Escherichia coli (ο κύριος δείκτης μόλυνσης των κοπράνων), βρέθηκαν σε Ελάχιστα Επεξεργασμένα Λαχανικά (MPV), σε μια μελέτη που πραγματοποιηθηκε στην αγορά της Βραζιλίας από από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Foods. Πιο συγκεκριμένα, παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως Escherichia coli, Salmonella spp. και Listeria monocytogenes, βρέθηκαν με ποσοστά επικράτησης που κυμαίνονται από 0,7% έως 100%, 0,6% σε 26,7% και 0,2% σε 33,3% αντίστοιχα.

«Αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το εάν αυτά τα λαχανικά καταναλώθηκαν ως φρέσκα λαχανικά ή ως MPV, τα δεδομένα υπογραμμίζουν την ανάγκη για μέτρα ελέγχου για την εγγύηση των προϊόντων με ποιότητα και ασφάλεια για τους καταναλωτές», εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν υγιεινά τρόφιμα που μπορούν να παρασκευαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω της βιασύνης και του άγχους της καθημερινότητας. Αυτή η τάση οδήγησε στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για MPV.

Τα MPV λαχανικά κόβονται, απολυμαίνονται και πωλούνται σε κλειστή συσκευασία με ετικέτα που υποδηλώνει ότι είναι «έτοιμα για κατανάλωση» και υπάρχουν ευρέως και στην Ελλάδα. Οι καταναλωτές τα αγοράζουν για να προετοιμάσουν τα γεύματα πιο γρήγορα και να μειώσουν τα απόβλητα, δεδομένου ότι το σύνολο του περιεχομένου κάθε συσκευασίας αντιστοιχεί συνήθως σε μία μόνο μερίδα. Πριν εκτεθούν στα ράφια των σουπερμάρκετ συνήθως πλένονται σε χλωριωμένο νερό για την απομάκρυνση παθολογικών μικροοργανισμών.

Σύμφωνα με το άρθρο, ελάχιστη επεξεργασία σημαίνει τη χρήση μίας ή περισσότερων μεθόδων για τη μετατροπή των φυτικών τροφίμων σε έτοιμα προς κατανάλωση (RTE) ή έτοιμα προς μαγείρεμα (RTC) προϊόντα με εκτεταμένη διάρκεια ζωής διατηρώντας τα ίδια θρεπτικά συστατικά και την οργανοληπτική (αισθητηριακή) ποιότητα φρέσκων λαχανικών.

Ωστόσο, η μελέτη σημειώνει ότι η ελάχιστη επεξεργασία που πραγματοποιείται σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές καθυστερεί την απώλεια θρεπτικών συστατικών, αποφεύγει ανεπιθύμητες αλλαγές στην υφή, το χρώμα, τη γεύση και το άρωμα και αποτρέπει τη μικροβιακή αλλοίωση. Μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών μπορεί να υποστεί ελάχιστη επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένων των φυλλωδών λαχανικών, όπως η ρόκα, το μαρούλι και το σπανάκι, τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι και τα ριζώδη λαχανικά, όπως τα καρότα και τα παντζάρια.

Αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση που τα λαχανικά συνδέονται με παθογόνους μικροοργανισμούς καθώς την τελευταία δεκαετία, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν σχεδόν 80 κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών που συνδέονται με φυλλώδη χόρτα. Οι ειδικοί τροφίμων της Consumer Reports ωστόσο προτείνουν να μην εγκαταλείπετε το μαρούλι, απλώς λάβετε μερικές επιπλέον προφυλάξεις.

Οι πιο πρόσφατες ανακλήσεις μαρουλιού romaine συνδέονται με το E. coli και τη λιστέρια. Νωρίτερα αυτο το χρόνο δυο επιστήμονες πραγματοποίησαν επιστημονικό έργο το οποίο εξετάζει τη διάρκεια ζωής του E. coli κατά την ψύξη μετά τη συγκομιδή των μαρουλιών romaine. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως οι μολύνσεις δεν περιορίζονται μόνο σε αυτήν τη κατηγορία μαρουλιού.

Για να αποφύγετε μολύνσεις από μαρούλι, βάλτε το στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά. Δεν θα αποτρέψει τις τροφιμογενείς ασθένειες αλλά θα επιβραδύνει την αλλοίωση. Επίσης, αγοράστε πακέτα με όσο το δυνατόν πιο μακρινή ημερομηνία λήξης. Ακόμη, μην αγοράζετε περισσότερα από όσα μπορείτε να φάτε σε λίγες μέρες. Μια άλλη στρατηγική είναι να επιλέξετε φυλλώδη λαχανικά που μπορούν να μαγειρευτούν, όπως σπανάκι ή λάχανο. Η θερμότητα όπως είναι γνωστό, θα σκοτώσει τα βακτήρια.

https://www.nbcdfw.com/news/consumer-reports/ways-you-can-make-sure-your-salad-is-safe/3325431/

cibum.gr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr