Τι να κάνεις αν έχεις ‘αλλεργία’ στον ήλιο;

Τι να κάνεις αν έχεις ‘αλλεργία’ στον ήλιο;

Πρόκειται για συχνό φαινόμενο τελευταία…

Γράφει: Γιάννης Σπανός 

Η αλλεργία στον ήλιο, η οποία ιατρικά ονομάζεται φωτοδερματίτιδα, γίνεται όλο και πιο συχνή και επηρεάζει περίπου το 15 έως 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τα συμπτώματα
Ειδικά σε περιοχές όπως η Ελλάδα, όπου η έκθεση στον ήλιο είναι άφθονη, τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αλλεργίες που αφορούν στο ανοσοποιητικό σύστημα, η φωτοδερματίτιδα προκαλεί δυσμενείς δερματικές αντιδράσεις κατά την έκθεση στο ηλιακό φως, με αποτέλεσμα διάφορα συμπτώματα όπως εξανθήματα, ερυθρότητα, κνησμό και φουσκάλες.

Αυτά τα συμπτώματα δεν προκαλούν μόνο δυσφορία, αλλά επηρεάζουν επίσης την υγεία του δέρματος και την αισθητική, επηρεάζοντας ενδεχομένως την αυτοεκτίμηση και τον τρόπο ζωής.

Τα αίτια της αλλεργίας
Ενώ τα ακριβή αίτια της αλλεργίας στον ήλιο παραμένουν ασαφή, παράγοντες όπως η γενετική, η ευαισθησία του δέρματος, η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, ορισμένα φάρμακα και χημικά ή καλλυντικά προϊόντα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξή της. Επιπλέον, περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή και η μείωση του στρώματος του όζοντος επιδεινώνουν την κατάσταση, παράλληλα με τις ανεπαρκείς συνήθειες προστασίας από τον ήλιο.

Η φωτοδερματίτιδα ενέχει όχι μόνο σωματική και αισθητική δυσφορία, αλλά και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του δέρματος. Η ηλιακή βλάβη αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρων σημαδιών γήρανσης, όπως οι ρυτίδες, και, σε σοβαρές περιπτώσεις, καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον, οι βλάβες που προκαλούνται από την αλλεργία στον ήλιο καθιστούν το δέρμα πιο ευάλωτο σε δευτερογενείς βακτηριακές, μυκητιασικές ή ιογενείς λοιμώξεις, γεγονός που καθιστά αναγκαία την πρόσθετη ιατρική θεραπεία. Επιπλέον, το συναισθηματικό στρες, το άγχος και η μειωμένη αυτοεκτίμηση που σχετίζονται με τη φωτοδερματίτιδα επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογική ευεξία, περιορίζοντας τις υπαίθριες δραστηριότητες και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Η πρόληψη
Για την πρόληψη των συμπτωμάτων αλλεργίας στον ήλιο συνιστώνται αποτελεσματικές και απλές προφυλάξεις. Οι ειδικοί προτείνουν την επιτακτική χρήση αντηλιακού με τουλάχιστον SPF 30, τη γενναιόδωρη εφαρμογή του κάθε δύο ώρες, ιδιαίτερα μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση, και τον περιορισμό της έκθεσης στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

Η χρήση προστατευτικού ρουχισμού, όπως μακρυμάνικα πουκάμισα, καπέλα με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία, είναι επίσης απαραίτητη. Επιπλέον, η επιλογή καλλυντικών προϊόντων χωρίς άρωμα και ήπιων καλλυντικών στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των ερεθισμών του δέρματος.

Παρά τα προληπτικά μέτρα, εάν τα συμπτώματα της αλλεργίας στον ήλιο επιμένουν, οι καταπραϋντικές κρέμες και οι προηγμένες ιατρικές διαδικασίες, όπως η θεραπεία με λέιζερ και η φωτοθεραπεία, μπορεί να είναι ευεργετικές. Ωστόσο, τα επαναλαμβανόμενα ή σοβαρά συμπτώματα δικαιολογούν τη συμβουλή εξειδικευμένου γιατρού για ακριβή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία. Η λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία από την αλλεργία στον ήλιο εξασφαλίζει τόσο την υγεία του δέρματος, όσο και τη συνολική ευεξία.

esquire.com.gr

 

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr