Πώς τα ρούχα σου βλάπτουν την υγεία σου

Πώς τα ρούχα σου βλάπτουν την υγεία σου

Πέρα από το στυλ και την άνεση, τα ρούχα που επιλέγεις να φορέσεις επηρεάζουν άμεσα την υγεία σου. Δες με ποιους τρόπους.

Η μόδα δεν αφορά μόνον το στυλ, ενδέχεται να προκαλεί διάφορα προβλήματα στην υγεία σου. Από στενά τζιν μέχρι κάκιστης εφαρμογής σουτιέν, δες πώς τα ρούχα σου σε βλάπτουν!

unsplash.com

Πώς τα ρούχα επηρεάζουν την υγεία σου
Οι επιλογές ρούχων επηρεάζουν την υγεία με πιο έμμεσους τρόπους. Για παράδειγμα, τα σκουρόχρωμα ρούχα απορροφούν περισσότερη θερμότητα, καθιστώντας τα λιγότερο κατάλληλα για ζεστό καιρό, ενώ τα ανοιχτόχρωμα ρούχα αντανακλούν τη θερμότητα και σε βοηθούν να δροσιστείς.

Επιπλέον, ορισμένα είδη ένδυσης μπορούν να προσφέρουν προστασία από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα μακρυμάνικα πουκάμισα και παντελόνια, για παράδειγμα, μπορούν να σε προστατεύσουν από τα ηλιακά εγκαύματα και τα τσιμπήματα εντόμων.

Τα ρούχα επηρεάζουν σημαντικά τη διάθεσή σου, την αυτοεκτίμηση και τα επίπεδα άγχους. Το να φοράς άνετα ρούχα σε κάνει να νιώθεις καλά ενώ βελτιώνεις την ψυχική σου ευεξία.
Επίσης, τα σωστά ρούχα άθλησης ενθαρρύνουν την απόδοση και μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού. Το αθλητικό ένδυμα έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται τον ιδρώτα, μειώνει την τριβή και σου επιτρέπει να είσαι ευέλικτη.

Τέλος, μάθε ποια ρούχα βλάπτουν την υγεία σου:

1. Στενά τζιν ή στενά κολάν
Μακράν το πιο δημοφιλές τζιν στις αρχές της δεκαετίας του 2010, το skinny jean, που μοιάζει σαν δεύτερο δέρμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πυελικό έδαφος, γιατί το σφίξιμο στο στομάχι για μεγάλα χρονικά διαστήματα ασκεί πίεση στο πυελικό έδαφος κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή ακράτεια της ουροδόχου κύστης.

2. Ψηλόμεσο παντελόνι
Τα περισσότερα ψηλόμεσα παντελόνια επηρεάζουν την υγεία του εντέρου. Οι σφιχτές και ψηλές ζώνες επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και προκαλούν δυσφορία και φούσκωμα.

3. Σουτιέν με κακή εφαρμογή
Η έλλειψη στήριξης του στήθους από ένα σουτιέν που δεν εφαρμόζει σωστά μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος, κακή στάση του σώματος και τριβή στο δέρμα, δημιουργώντας μικροαμυχές, πληγές ή δερματικά προβλήματα όπως παράτριμμα.

4. Συνθετικά εσώρουχα
Σχετικά με το θέμα των στενών ρούχων που βλάπτουν την υγεία τα καλσόν αλλά και τα συνθετικά εσώρουχα αποτελούν αιτία για μυκητιάσεις. Αυτά τα υφάσματα δημιουργούν ζεστές, υγρές συνθήκες που προάγουν την ανάπτυξη των μυκήτων. Επίσης, τα ρούχα από συνθετικά υφάσματα, όπως το polyester και το nylon, τείνουν να συγκρατούν περισσότερες χημικές ουσίες από τα φυσικά υφάσματα, όπως το βαμβάκι και το μαλλί.

5. Κακής ποιότητας ρούχα
Σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από την καλλιέργεια των φυτών για τις ίνες μέχρι τη βαφή και την τελική επεξεργασία, τα ρούχα έρχονται σε επαφή με πλήθος χημικών ουσιών. Μερικές από αυτές, όπως οι φθαλικές ενώσεις, η φορμαλδεΰδη και τα βαρέα μέταλλα, τα οποία απορροφώνται από το δέρμα ή εισπνέονται, προκαλώντας δερματικές αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα, ορμονικές διαταραχές ακόμα και καρκίνο.

Επίσης, ορισμένα ρούχα, ιδιαίτερα αυτά που κατασκευάζονται από φθηνά υλικά, μπορεί να περιέχουν τοξικές ουσίες, όπως μόλυβδο ή αρσενικό, οι οποίες προκαλούν σοβαρές νευρολογικές και αναπνευστικές βλάβες.

Η βαμβακοπαραγωγή, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί συχνά φυτοφάρμακα και λιπάσματα που περιέχουν τοξικές ουσίες, οι οποίες παραμένουν στα ρούχα ακόμα και μετά την πλύση.

shape.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Πώς η τηγανιτή πατάτα επηρεάζει λιγότερο το σάκχαρο του αίματος σε σχέση με την βραστή

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr