Το θαλασσινό λαχανικό που ρίχνει την πίεση και βοηθά στην απώλεια βάρους

Το θαλασσινό λαχανικό που ρίχνει την πίεση και βοηθά στην απώλεια βάρους

Υπάρχει ένα θαλασσινό λαχανικό, που θεωρείται υπερτρόφιμο και έχει γίνει trend στους χρήστες του Διαδικτύου και τους influencers, χάρη στα αναρίθμητα οφέλη που προσφέρει στην υγεία.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι μπορεί να θεραπεύσει το έντερό τους, άλλοι ότι καθαρίζει το δέρμα τους, άλλοι ρυθμίζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και άλλοι ότι τους βοηθά να χάσουν κιλά. Αλλά όλα αυτά βασίζονται στην επιστήμη;

Μιλάμε, φυσικά, για το σαλέπι θαλάσσης (sea moss ή iris moss), το οποίο είναι μια κόκκινη άλγη, ένα φύκι, που αφθονεί σε βραχώδεις ακτές, όπως κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού, κυρίως μεταξύ της ΒόρειαςΑμερικής και της Ευρώπης, στις ακτές της Ιρλανδίας και στα ζεστά νερά της Ασίας, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και σε μέρη της Καραϊβικής.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Chondrus crispus. Το σαλέπι θαλάσσης θα το βρείτε στην Ελλάδα σε πολλά καταστήματα με μπαχαρικά, σε αποξηραμένη μορφή ή σκόνη. Επίσης, υπάρχει και σε συμπληρώματα διατροφής.

Πρόκειται για ένα βρώσιμο θαλασσινό λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των φυκών και είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β, σίδηρο, ιώδιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος και ασβέστιο. Ενώ μπορεί να καταναλωθεί ωμό και σε μορφή συμπληρώματος, συνήθως τρώγεται ως τζελ, που παρασκευάζεται ως εξής: μουλιάζετε την αποξηραμένη μορφή του σε νερό, αφήνοντάς το στο ψυγείο για κάποιες ώρες.

Πώς το σαλέπι θαλάσσης ρίχνει την πίεση
Το σαλέπι θαλάσσης σε μορφή τζελ περιέχει μεγάλες ποσότητες καλίου, ένα απαραίτητο μέταλλο που υποστηρίζει τη μυική σύσπαση και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης, αποτελεί μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα για την καρδιαγγειακή υγεία. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, τη μείωση της χοληστερόλης, τη μείωση των θρόμβων αίματος και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η προσθήκη του σαλεπιού θαλάσσης σε μια ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Πώς βοηθά στην απώλεια βάρους
Το σαλέπι θαλάσσης έχει μερικές ιδιότητες που μπορεί να υποστηρίξουν την απώλεια βάρους. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να:

σας βοηθήσει ρυθμίσετε την όρεξή σας
επηρεάσει τον μεταβολισμό του λίπους
ρυθμίσει τα φιλικά βακτήρια του εντέρου σας

Λόγω της ικανότητάς του να σχηματίζει ζελέ και του γεγονότος ότι το σώμα σας δεν μπορεί να το αφομοιώσει, λειτουργεί σαν διαλυτές φυτικές ίνες στο πεπτικό σας σύστημα. Οι διαλυτές ίνες απορροφούν νερό και σχηματίζουν μια ουσία που μοιάζει με γέλη. Αυτό επιβραδύνει την πέψη αυξάνοντας τον ρυθμό με τον οποίο τα τρόφιμα κινούνται μέσω του πεπτικού σας σωλήνα και καθυστερώντας τον ρυθμό με τον οποίο το στομάχι σας αδειάζει το περιεχόμενό του.

Έτσι, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο. Στην πραγματικότητα, η τακτική πρόσληψη διαλυτών ινών έχει συνδεθεί με χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι το σαλέπι θαλάσσης μπορεί δυνητικά να αποτρέψει την αύξηση βάρους. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους:

μειώνοντας τη διατροφική απορρόφηση λίπους
μειώνοντας τη δημιουργία λιποκυττάρων
αυξάνοντας τη διάσπαση του αποθηκευμένου λίπους
προωθώντας την επίδραση «καύσης λίπους» του καφέ λιπώδους ιστού

Επιπλέον, μια μελέτη 12 εβδομάδων που περιλάμβανε 78 ενήλικες με παχυσαρκία προσδιόρισε ότι το συμπλήρωμα 1.000 mg εκχυλίσματος σαλεπιού θαλάσσης την ημέρα μείωσε σημαντικά το σωματικό βάρος και τη συνολική σωματική μάζα λίπους, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους για να επικυρωθεί αυτό το αποτέλεσμα.

www.oloygeia.gr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr