Το αφέψημα χαμομηλιού μπορεί να “ελέγξει” τον διαβήτη

Το αφέψημα χαμομηλιού μπορεί να “ελέγξει” τον διαβήτη

Τώρα έχετε έναν ακόμη λόγο να πίνετε ένα ζεστό φλιτζάνι χαμομήλι πριν από τον ύπνο. Αυτό το ταπεινό κίτρινο βότανο αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι μπορεί να ελέγξει ή ακόμα και να αποτρέψει τον διαβήτη. Σε άρθρο στο The Conversation, Βρετανός ερευνητής που ειδικεύεται στη μελέτη βαφών σε αρχαία υφαντά εντόπισε τις συγκεκριμένες ενώσεις που καταπολεμούν το διαβήτη και οι οποίες βρίσκονται στο βότανο.

Ο καθηγητής Richard Blackburn ηγείται μίας ομάδας έρευνας για τα αειφόρα υλικά στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Αυτός και ο συνεργάτης του Chris Rayner πέρασαν σχεδόν δύο δεκαετίες μελετώντας τις φυσικές χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα στην κλωστοϋφαντουργία.

Οι περισσότερες από τις τεχνικές που αφαιρούν τις βαφές από τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα είναι σκληρές για το μόριο της χρωστικής. Εάν το μόριο καταστραφεί, οι πληροφορίες σχετικά με τη χημική του σύνθεση χάνονται. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα των Blackburn και Rayner σχεδίασε έναν ηπιότερο τρόπο για να απομακρύνει τη βαφή χωρίς να την καταστρέψει. Η νέα μέθοδος με βάση τη γλυκόζη τούς επέτρεψε να μελετήσουν τις χρωστικές που χρησιμοποιήθηκαν πριν από τη δεκαετία του 1850, όταν άρχισαν να αντικαθίστανται από τεχνητές βαφές.

Συμβαίνει το χαμομήλι να ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα φυσικά χρώματα που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή. Έδινε ένα λαμπερό κίτρινο χρώμα στις φυσικές ίνες όπως βαμβάκι και μαλλί.

Η ομάδα του Blackburn τελικά ξεκίνησε συνεργασία με τους συναδέρφους τους στην Σχολή Επιστημών και Διατροφής Τροφίμων του Leeds. Ο Gary Williamson και η ερευνητική του ομάδα μελετούσαν επίσης τη χημεία του χαμομηλιού, αλλά για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο.

Το χαμομήλι είναι ευρέως γνωστό και χρησιμοποιείται ως αφέψημα που βοηθά στον ύπνο. Είναι επίσημα αναγνωρισμένο ως χαλαρωτικό και καταπραϋντικό βότανο στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες 25 χώρες. Ο Williamson ερευνούσε άλλες χρήσεις για το χαμομήλι. Συγκεκριμένα, εμπνεύστηκε από τη χρήση του γερμανικού χαμομηλιού (Matricaria chamomilla) για την ανακούφιση των πεπτικών προβλημάτων. Η ομάδα του διερευνούσε πώς οι φυσικές ενώσεις σε τρόφιμα και ποτά θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πέψη των υδατανθράκων. Το 2017, ανακάλυψαν ότι το γερμανικό χαμομήλι θα μπορούσε να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πράγμα που σήμαινε ότι θα μπορούσε να ελέγξει τον διαβήτη.

Ο Williamson προσπάθησε να εντοπίσει τις συγκεκριμένες ενώσεις του χαμομηλιού που έλεγχαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που συνδέονταν με τον διαβήτη. Ο Blackburn προσφέρθηκε να δανείσει την τεχνογνωσία της ομάδας του στους συναδέλφους του ερευνητές του Leeds. Η ομάδα του Blackburn προσάρμοσε την τεχνική που βασίζεται στη γλυκόζη έτσι ώστε να μπορούν να αντλούν τις φυσικές ενώσεις απευθείας από λουλούδια χαμομηλιού αντί για υφάσματα. Οι δύο ομάδες συνένωσαν έπειτα τις γνώσεις τους για να αναλύσουν αυτά τα συμπεράσματα.

Ανέφεραν την εύρεση τεσσάρων ενεργών ενώσεων στο χαμομήλι που θα μπορούσαν να ελέγξουν την πέψη των υδατανθράκων. Η ομάδα του Blackburn αναγνώρισε τις ενώσεις apigenin-7-O-glucoside και apigenin από την προηγούμενη έρευνά τους σχετικά με τις βαφές χαμομηλιού, όπου χρησιμοποιήθηκαν ως κίτρινες χρωστικές ουσίες σε υφάσματα.

Οι άλλες δύο ενώσεις ήταν γλυκοσίδες (Ζ) και (Ε) -2-υδροξυ-4-μεθοξυκιναμωμικού οξέος. Προηγούμενες μελέτες έκαναν λάθη κατά την αναγνώρισή τους, αλλά η Blackburn διόρθωσε αυτά τα λάθη.

Έχοντας περιορίσει τον κατάλογο των δραστικών ενώσεων, οι ερευνητές του Leeds εξέτασαν αυτές τις τέσσερις αυτές ενώσεις. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι ο συνδυασμός και των τεσσάρων ενώσεων θα μπορούσε να ελέγξει τους ρυθμούς με τους οποίους αφομοιώνονταν και απορροφούνταν οι υδατάνθρακες.

Ο Blackburn πιστεύει ότι αυτές οι ενώσεις θα μπορούσαν να εξαχθούν από το χαμομήλι και να μετατραπούν σε συμπύκνωμα για τη θεραπεία του διαβήτη. Εξέφρασε επίσης την ευχαρίστησή του να συνεισφέρει τις γνώσεις του για τις ιστορικές βαφές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε σημαντικές ιατρικές έρευνες.

Έτσι, τώρα γνωρίζετε ότι ένα φλιτζάνι χαμομηλιού κάθε βράδυ δεν ανακουφίζει απλά το άγχος σας και σας βοηθά να κοιμάστε. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε επίσης να σας προστατεύσει από το διαβήτη.

Πηγές: TheConversation, Nature

www.holisticlife.gr

ΒΟΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr