6 συνταγές ομορφιάς με καλλυντικά φτιαγμένα από τα υλικά της φύσης

6 συνταγές ομορφιάς με καλλυντικά φτιαγμένα από τα υλικά της φύσης

Η ιστορία των φυσικών καλλυντικών ξεκινά από τα βάθη της αρχαιότητας και διατρέχει μεγάλους πολιτισμούς. Τα φυσικά καλλυντικά, φτιαγμένα από βότανα και άλλα υλικά της φύσης, χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες για τον καλλωπισμό ανδρών και γυναικών, για ιατρικούς λόγους αλλά και για θρησκευτικούς σκοπούς. Ο Αριστοφάνης σατιρίζει συχνά στις κωμωδίες του την υπερβολική χρήση αρωμάτων, αλοιφών και καλλυντικών, συνήθεια που έχει αποδοθεί στη θεά Αφροδίτη.

Από Κατερίνα Σταθοπούλου

Πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του Κέντρου Ερευνών των Μουσείων της Γαλλίας, πολυεθνικής εταιρείας καλλυντικών και του Μουσείου του Λούβρου έφεραν στο φως αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο παρασκευής φυσικών καλλυντικών από τους αρχαίους Αιγυπτίους.

Οι άνδρες Φαραώ έβαφαν το πρόσωπό τους με κοκκινωπό μεικ απ, ενώ οι γυναίκες με λευκό, όλα φτιαγμένα από υλικά της φύσης. Και οι δύο έφτιαχναν περίγραμμα γύρω από τα μάτια με μαλακό μολύβι, κυρίως πράσινου ή μαύρου χρώματος. Μια κερδοφόρα βιομηχανία Οι αρχαίοι Έλληνες παρασκεύαζαν καλλυντικά, αρώματα από σμύρνα, βάλσαμο, τίλιο και ίριδα, ενώ έβαφαν τα μαλλιά τους μαύρα με καρπούς μυρτιάς ή βρασμένα φύλλα φασκομηλιάς. Για τη βαφή των μαλλιών σε ξανθό χρώμα σώζονται συνταγές ακόμη και από τον 1ο αιώνα π.Χ., ενώ για την τριχόπτωση χρησιμοποιούσαν αλόη αναμεμειγμένη με κρασί και για τη φαλάκρα σκόνη άγριου τριαντάφυλλου με μέλι.

Σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά, τα φυσικά καλλυντικά έχουν μετατραπεί σε μια κερδοφόρα βιομηχανία που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη απαίτηση για επιστροφή σε υγιεινές μεθόδους καλλωπισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Γερμανία -η οποία κατέχει τα σκήπτρα στη βιομηχανία φυσικών καλλυντικών- ο ετήσιος τζίρος από την πώλησή τους αγγίζει μέχρι και τα 660 εκατομμύρια ευρώ.

Σας δίνω 6 εύκολες συνταγές για να έχετε όλα τα βασικά φυτικά καλλυντικά που χρειάζεστε με χαμηλό κόστος και φτιαγμένα από τα χεράκια σας!!! Καλή επιτυχία!!!

Συνταγές: 1. Αντιρυτιδικό λάδι για ξηρά και ώριμα δέρματα

Υλικά

3 κουταλιές ηλιέλαιο

3 κουταλιές σιτέλαιο

3 κουταλιές καστορέλαιο

3 κουταλιές φουντουκέλαιο

1 τεμάχιο κυπαρισσόμηλο

1 κουταλάκι δενδρολίβανο

1 κουταλάκι λεβάντα

1 κουταλάκι λιναρόσπορο

1 κουταλάκι θυμάρι

3 σταγόνες από αιθέρια έλαια κυπαρισσιού

3 σταγόνες δενδρολίβανου

3 σταγόνες λεβάντας

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε λίγο τα λάδια και έπειτα τα χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι το μείγμα να είναι ομοιόμορφο. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά σε γυάλινο βαζάκι και τα περιχύνουμε με τα λάδια, τα οποία είναι ακόμη χλιαρά.

Κατόπιν αφήνουμε το βάζο σε ηλιόλουστο μέρος για 2 εβδομάδες, ανακινώντας ανά διαστήματα. Τέλος, φιλτράρουμε με γάζα και τοποθετούμε το υλικό σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι. Απλώνουμε κάθε βράδυ σε καθαρό πρόσωπο 5-10 σταγόνες από το μείγμα στον λαιμό, στο πρόσωπο και γύρω από τα μάτια. Κάνουμε ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις μέχρι να απορροφηθεί. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το παρασκεύασμα καθ’ όλη τη διάρκεια τον χειμώνα ακόμη και αντί κρέμας ημέρας.

2. Λάδι σώματος για σύσφιξη και κυτταρίτιδα

Υλικά

100 ml αμυγδαλέλαιο

10 σταγόνες από αιθέριο έλαιο μάραθου

5 σταγόνες από αιθέριο έλαιο μύρου ή λιβανιού

4 σταγόνες από αιθέριο έλαιο κυπαρισσιού

Εκτέλεση: Ρίχνουμε τα αιθέρια έλαια στο αμυγδαλέλαιο και ανακινούμε καλά. Φυλάσσουμε σε γυάλινο μπουκάλι και κάνουμε μασάζ μετά το μπάνιο σε ελάχιστα υγρό σώμα.

3. Λοσιόν ντεμακιγιάζ

Υλικά

1 κουταλιά της σούπας χυμό αλόης

2 κουταλιές της σούπας ανθόνερο

1 κουταλιά της σούπας καστορέλαιο

1 κουταλιά της σούπας λάδι τζοτζόμπα

1 κουταλιά της σούπας λάδι χαμομηλιού

6 σταγόνες από αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού

6 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας

5 σταγόνες από αιθέριο έλαιο palmarosa

2 σταγόνες από αιθέριο έλαιο χαμομηλιού

Εκτέλεση: Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο μπουκάλι, ανακατέψτε τα καλά και η φυσική λοσιόν ντεμακιγιάζ είναι έτοιμη.

4. Λάδι από βότανα για κατεστραμμένα μαλλιά

Υλικά

Μισό φλιτζάνι λάδι ελιάς

Μισό κουταλάκι λανολίνη

Λίγο δενδρολίβανο

Μισή χούφτα φύλλα σημύδας, τσουκνίδας ή χαμομηλιού

Ένας κρόκος αβγού

Χυμός λεμονιού

Εκτέλεση: Βράζουμε σε 200 ml νερό τα βότανα, ένα ένα ξεχωριστά. Τα αφήνουμε για μισή ώρα και έπειτα τα σουρώνουμε. Όταν το μείγμα κρυώσει, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και εφαρμόζουμε σε λουσμένα μαλλιά. Το αφήνουμε να δράσει για 30 λεπτά. Το λάδι δεντρολίβανου δυναμώνει την επιφάνεια του κεφαλιού, το ελαιόλαδο τονώνει, ενώ τα βότανα δραστηριοποιούν την αιμάτωση. 5. Βούτυρο για τα χείλια Υλικά 5 γρ. κερί μέλισσας 70 γρ. βούτυρο κακάο 5 ml αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρότου ή σιτέλαιο 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού ή μανταρινιού ή γκρέιπφρουτ Εκτέλεση: Λιώστε το κερί, το βούτυρο κακάο και το λάδι σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί. Ανακατέψτε καλά και λίγο πριν το βάλετε στο δοχείο προσθέστε τα αιθέρια έλαια.

6. Ενυδατικό λάδι χεριών

Σε 50 γρ. αμυγδαλέλαιο προσθέτουμε

2 κουταλιές λάδι καλέντουλας,

3 φύλλα ευκαλύπτου αποξηραμένα,

1 φλούδα λεμονιού και

2 κουταλιές φρέσκο δυόσμο.

Κλείνουμε το μείγμα σε βάζο και το αφήνουμε για 15 μέρες σε σκοτεινό μέρος. Σουρώνουμε και απλώνουμε με μασάζ μέχρι να απορροφηθεί το προϊόν Με αγάπη, λάμψη και φως!!!

Πηγή: www.omorfizoi.gr

Αιθέρια Έλαια Απο Τα Μυστικά Ομορφιάς.

Έλαια Βάσης Απο Τα Μυστικά Ομορφιάς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr