Φυτοφάρμακα σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά: Αποτελέσματα ελέγχων Ιανουαρίου

Φυτοφάρμακα σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά: Αποτελέσματα ελέγχων Ιανουαρίου

Μειωμένοι κατά 80% οι έλεγχοι του Ιανουαρίου – Υπέρβαση των φυτοφαρμάκων σε 1 στα 2 λεμόνια.

Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν τον Δεκέμβριο για παρουσία φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Τον πρώτο μήνα του 2024 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 67 δείγματα τροφίμων ( αριθμός πολύ χαμηλότερος ε σύγκριση με τα δείγματα του Δεκεμβρίου που αναλύθηκαν και ήταν 368) εκ των οποίων τα 35 ήταν από καταστήματα και λαϊκές αγορές και τα 32 στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου.

Από το σύνολο των δειγμάτων, τα 2 εντοπίστηκαν με υπερβάσεις σε MRLs*, (ποσοστό 3%) ενώ σε κανένα δεν ανιχνεύτηκε υπέρβαση MRLs με πιθανό κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών.

Οι περισσότερο έλεγχοι στην ελληνική αγορά έγιναν σε σουπερμάρκετ (12) και ακολούθησαν έλεγχοι σε σημεία διαλογής/μεταποίησης (10) σε καταστήματα λιανικής (8), και στη λαχαναγορά (2). Τον Ιανουάριο δεν έγιναν έλεγχοι σε λαϊκές ούτε και στο χονδρικό εμπόριο.

Τα τρόφιμα που αναλύθηκαν ήταν: Ελαιόλαδο Πιπεριές, Ακτινίδια, Πατάτες, Ρόδια, Καρότα, Σουσάμι, Τομάτες, Πορτοκάλια, Κολοκύθια, Λεμόνια, Μήλα, Ρύζι, Σπανάκι, Φράουλες, Βασιλικός, Δυόσμος, Κουρκουμάς, Κρεμμύδια ξερά, Μαρούλια, Μπρόκολο, Ρόκα, Σταφίδες, Νούντλς και Φασόλια.

Τα τρόφιμα στα οποία ανιχνεύθηκαν υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για το μήνα Ιανουάριο 2024 ήταν 1 στα 2 λεμόνια και 1 στα πέντε ρόδια. Οι υπερβάσεις στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σημειώθηκαν μόνο σε δείγματα από τους συνοριακούς σταθμούς.

*MRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική.

cibum.gr

Η γυναίκα που στα 93 της δείχνει καλύτερη από ό,τι στα 50 – Τα μυστικά της αντιγήρανσης

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr