Φτιάξτε τα πιο νόστιμα αποξηραμένα φρούτα στο σπίτι! Σπιτικά και υγιεινά!

Φτιάξτε τα πιο νόστιμα αποξηραμένα φρούτα στο σπίτι! Σπιτικά και υγιεινά!

Τα αποξηραμένα φρούτα μας δίνουν την όμορφη αίσθηση ότι τρώμε κάτι γλυκό αλλά την ίδια ώρα μας παρέχουν φυτικές ίνες και πλούσια θρεπτικά συστατικά. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό σνακ γιατί περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών και την ίδια στιγμή που μας δίνουν αυτή την γλυκιά γεύση και δεν είναι επικίνδυνα ώστε να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και λιπαρών στο σώμα μας. Μια όμορφη επιλογή είναι να τα συνδυάσουμε στις πράσινες σαλάτες, αλλά και σε φαγητά με κρέας στο φούρνο και ρύζι.

Γράφει η εγγεγραμμένη Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νικόλ Στυλιανού BSc MA

Δεν είναι δύσκολο να τα φτιάξουμε στο σπίτι αλλά χρειάζεται υπομονή γιατί η διαδικασία παίρνει αρκετό χρόνο μέχρι να αποξηραθούν τα φρούτα. Αξίζει όμως ο χρόνος αναμονής γιατί τα σπιτικά αποξηραμένα φρούτα γίνονται με πιο αγνό τρόπο.

Τα φρούτα που μπορούμε να αποξηράνουμε πιο εύκολα είναι αυτά που δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα νερού όπως για παράδειγμα μήλα, μπανάνες, αχλάδια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα).

Χρήσιμες πληροφορίες:

-Η αποξήρανση των φρούτων στο σπίτι γίνετε στο φούρνο τον οποίο έχουμε πάντα στην λειτουργία του αέρα, περίπου στους 80C.

-Είναι καλύτερα το ταψί να είναι λίγο μικρότερο από το μήκος του φούρνου για να κυκλοφορεί ο αέρας παντού.

– Για να είστε σίγουροι ότι τα φρούτα είναι έτοιμα πρέπει να είναι ευλύγιστα και όταν τα πιέζετε με το χέρι να μην αφήνουν υγρασία. Σε περίπτωση που έχουν λίγη υγρασία πρέπει να τα αφήσετε για ακόμα λίγο στο φούρνο γιατί αν αποθηκευτούν στο βάζο έτσι θα αλλοιωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

-Μόλις τελειώσει η αποξήρανση πρέπει να τα βγάλετε αμέσως από το ταψί.

-Το βάζο που θα υποθηκεύσετε τα αποξηραμένα φρούτα πρέπει να είναι σκουρόχρωμό και να μην είναι γεμάτο ασφυκτικά.

-Λόγω του ότι χρειάζονται πολλές ώρες για να τα φτιάξετε, η καλύτερη χρονική περίοδος είναι τον χειμώνα που ίσως βρίσκεστε στο σπίτι πιο πολλές ώρες.

Τρόποι αποξήρανσης

Αποξηραμένα μήλα

Υλικά :

600γρ μήλα
½ λεμόνι (χυμός του λεμονιού)

Εκτέλεση:

-Επιλέξτε φρέσκα μήλα αλλά όχι πολύ σκληρά. Τα καθαρίζετε και μετά πρέπει να βγάλετε τα κουκούτσια και να τα κόψετε σε ροδέλες, αλλά να είναι όλες κομμένες στο ίδιο μέγεθος.

-Για να μην μαυρίσουν βυθίστε τα μήλα άμεσος σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι.

-Μόλις τελειώσετε με το κόψιμο να τα στραγγίστε και να τα σκουπίστε.

– Σε ένα ταψί με λαδόχαρτο τοποθετήστε τις ροδέλες την μια δίπλα στην άλλη.

-Πρέπει να τα βάλετε σε ένα ταψί που έχετε στο φούρνο, τον οποίο έχετε προθερμάνει σε θερμοκρασία 80C και να τα αφήνετε περίπου 5 ώρες, φροντίζοντας τις τελευταίες 3 ώρες να τα έχετε γυρίσει από την άλλη μεριά.

-Για να είστε σίγουροι πως τα αποξηραμένα μήλα είναι έτοιμα, πρέπει να τα πιέσετε και δεν πρέπει να βγάλουν καθόλου χυμό και η επιφάνεια είναι στεγνή και σχετικά σκληρή.

-Τέλος βάζετε τες φέτες από αποξηραμένα αχλάδια σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς και μετά να τις φυλάξτε σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Αποξηραμένα αχλάδια

Υλικά:

800γρ αχλάδι και ½ λεμόνι (τον χυμό του)

 

Εκτέλεση

-Επιλέξτε αχλάδια που δεν είναι χτυπημένα και δεν έχουν μαύρα στίγματα.

-Τα καθαρίζετε και τα κόβετε από την μέση και βγάζετε τα κουκούτσια και τα κόβετε σε λεπτές φέτες.

-Τα αχλάδια μαυρίζουν εύκολα και πρέπει μόλις τα καθαρίζετε να τα βάζετε σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι.

-Μόλις τελειώσετε από το κόψιμο τα στραγγίζετε και τα σκουπίζετε.

– Βάλτε τα σε ένα ταψί με λαδόχαρτο και τοποθετήστε τις φέτες την μια πλάι στην άλλη και προσέξτε να μην κολλά η μια πάνω στην άλλη.

-Προθερμάνετε τον φούρνο στους 80 C στην λειτουργία αέρα και πρέπει να αφήσετε τις φέτες από αχλάδι περίπου 8 ώρες φροντίζοντας να τις γυρίζετε περίπου κάθε 2 ώρες.

-Όταν αποξηραθούν, τις βγάζετε από τον φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν.

-Τέλος βάζετε τις φέτες από αποξηραμένα αχλάδια σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς και μετά για να τις φυλάξτε σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Αποξηραμένες μπανάνες

Υλικά:

1 κιλό μπανάνες

Εκτέλεση

-Πρέπει να διαλέξετε ώριμες μπανάνες χωρίς όμως να είναι μαύρες και να τις καθαρίσετε και να τις κόψετε σε ροδέλες.

– Στρώνετε σε ένα ταψί με λαδόχαρτο τις ροδέλες χωρίς να κολλάνε μεταξύ τους.

– Τις αφήνετε 5 – 6 ώρες και τις αποσύρετε από τον φούρνο όταν έχουν αποξηραθεί εντελώς και όταν έχουν ζαρώσει.

– Μόλις κρυώσουν τις κλείνετε αεροστεγώς σε γυάλινα βάζα σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Εγγεγραμμένη Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Νικόλ Στυλιανού, BSc MA (U.S.A).

ladytimes.com.cy

 

Εσάνς καραμέλα

Εσάνς -Αρώματα τροφίμων.

Πράσινο τσάι-ποικιλίες!

Δισκία Κανέλας Κεϋλάνης

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr