Τα γυμναστήρια «αγκαλιάζουν» το Ozempic – Αλλαγή στρατηγικής από τον κλάδο για γρήγορο αδυνάτισμα.

Τα γυμναστήρια «αγκαλιάζουν» το Ozempic – Αλλαγή στρατηγικής από τον κλάδο για γρήγορο αδυνάτισμα.

Σε αλλαγή της στρατηγικής τους προχώρησαν τα γυμναστήρια στις ΗΠΑ, βλέποντας πως τα περισσότερα μέλη τους λαμβάνουν φάρμακα απώλειας βάρους

Πολυτελή γυμναστήρια στις ΗΠΑ, όπως το Life Time και το Equinox, αποφάσισαν να επενδύσουν σε in-house κλινικές απώλειας βάρους με γιατρούς που μπορούν να συνταγογραφήσουν GLP-1, την ισχυρή νέα κατηγορία φαρμάκων που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Σε δεύτερο επίπεδο, μάλιστα, αποφάσισαν να σχεδιάσουν και προγράμματα άσκησης ειδικά για όσους λαμβάνουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα.

Ο κλάδος υφίσταται μια σημαντική αλλαγή καθώς οι Baby Boomers αρχίζουν να μεγαλώνουν σε ηλικία και ξεφεύγουν πλέον από τον τυπικό πληθυσμό που πηγαίνει γυμναστήριο, την ίδια στιγμή που τα νέα φάρμακα επιτρέπουν την ευκολότερη απώλεια βάρους. Την ίδια στιγμή κυκλοφόρησαν οι διάσημες διαφημίσεις της Oprah για το WeightWatchers -ρίχνοντας τη μετοχή της εταιρείας με την είδηση ​​ότι αποχωρούσε από το διοικητικό συμβούλιο- και οι γιατροί και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης δεν είναι πλέον ταμπού, αλλά βρίσκονται στο προσκήνιο.

Το Ozempic, το Wegovy και άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα GLP-1 έχουν σαρώσει στην αμερικανική επικράτεια και ειδκότερα όπου υπάρχουν περισσότερα χρήματα. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ έγραψαν περισσότερες από 9 εκατομμύρια συνταγές για το Wegovy και άλλα ενέσιμα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022. Οι ερευνητές της JPMorgan εκτιμούν ότι 30 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να λαμβάνουν φάρμακα GLP-1 έως το 2030, ή περίπου το 9% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Δεν θέλουν να μείνουν πίσω
Αν και ο αντίκτυπος των GLP-1 στην άσκηση στο σώμα δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός, τα γυμναστήρια θέλουν να βεβαιωθούν ότι δεν θα μείνουν πίσω στην στροφή προς τα φάρμακα απώλειας βάρους. Πρόκειται εξάλλου για μια βιομηχανία κάνει αυτό ακριβώς: κερδίζει δισεκατομμύρια δολάρια από ανθρώπους που ελπίζουν να χάσουν βάρος. Και τους βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.

Μια κοινή παρενέργεια για ορισμένους ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα είναι η απώλεια μυών. Έτσι, τα γυμναστήρια αρχίζουν τώρα να εμπορεύονται τα εμπορικά σήματα τους στα υπάρχοντα μέλη που λένε ότι είναι σε αγωγή με GLP-1 και ελπίζουν ότι μπορούν να προσθέσουν συνδρομές στο μέλλον καθώς οι άνθρωποι με αυτά τα φάρμακα επιδιώκουν να διατηρήσουν και να χτίσουν μυϊκή μάζα.

Το Planet Fitness και άλλες αλυσίδες γυμναστηρίου χαμηλού κόστους μπορεί επίσης να ωφεληθούν από την ανάπτυξη αυτών των φαρμάκων καθώς οι τιμές πέφτουν, λένε ορισμένοι αναλυτές στο CNN. Προς το παρόν, τα φάρμακα GLP-1 είναι απαγορευτικά ακριβά για τους περισσότερους Αμερικανούς, αφού αγγίζουνβ περίπου τα 1.000 δολάρια ή και περισσότερα το μήνα.

«Σε έναν κόσμο όπου τα GLP-1 γίνονται ευρέως προσβάσιμα, τα γυμναστήρια από το Planet Fitness μέχρι τις κορυφαίες επωνυμίες είναι πιθανό να αποσύρουν τις συνηθισμένες καμπάνιες τους και να ψάξουν να βρουν κι άλλους τρόπους να ενισχύσουν τις βάσεις μελών τους», δήλωσε ο Simeon Siegel, αναλυτής της BMO Capital Markets.

Γιατροί απώλειας βάρους και personal trainers
Στο πλαίσιο αυτό, η Life Time εγκαινίασε μια κλινική που παρέχει στα μέλη προσωπική εκπαίδευση εστιασμένη στην απώλεια βάρους και πρόσβαση σε γιατρούς που μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα GLP-1 για άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις για αυτά.

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν GLP-1 «θα θέλουν τις κατάλληλες επαγγελματικές εγκαταστάσεις και επαγγελματίες προσωπικούς εκπαιδευτές και διατροφολόγους για να τους βοηθήσουν», εξήγησε στο CNN ο Bahram Akradi, Διευθύνων Σύμβουλος της Life Time. «Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η mega τάση θα είναι ιδιαίτερα θετική για το Life Time».

Η Equinox έκανε το ντεμπούτο της ένα «πρωτόκολλο GLP-1», ένα προσωπικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα μέλη που χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα, για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Η εταιρεία είπε ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα ως απάντηση σε ερωτήσεις μελών σχετικά με τα GLP-1.

Το σχέδιο υπόσχεται ένα «στοχευμένο πρόγραμμα φυσικής κατάστασης που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε και να χτίσετε μυς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας», λέει η Equinox.

Η Xponential Fitness, η οποία κατέχει μάρκες μπουτίκ όπως οι Club Pilates, Rumble και Pure Barre, απέκτησε μια αλυσίδα ιατρικών κλινικών αδυνατίσματος στη Νότια Καλιφόρνια που στελεχώνονται με γιατρούς που μπορούν να συνταγογραφούν GLP-1.

Ακόμη και τα οικονομικά γυμναστήρια όπως το Planet Fitness εκτιμούν ότι τα GLP-1 θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αλυσίδα να προσελκύσει νέα μέλη του γυμναστηρίου που θέλουν να αποτρέψουν την απώλεια μυών. Κάποιοι αναλυτές συμφωνούν.

«Εάν αυτό γίνει mainstream, πιστεύω ότι τα γυμναστήρια και τα κέντρα γυμναστικής θα βρουν ένα ολοκαίνουργιο σύνολο πιθανών μελών», είπε ο Siegel. «Αυτό θα μπορούσε να φέρει ανθρώπους που δεν μπήκαν ποτέ στο γυμναστήριο και οι οποίοι πλέον θέλουν να έχουν μια νέα άποψη για την υγεία τους».

Οι βιομηχανίες προετοιμάζονται για το μέλλον της Ozempic
Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές του κλάδου της γυμναστικής λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να κατανοήσουμε πώς θα ασκούνται οι χρήστες του GLP-1 και τον αντίκτυπο στα γυμναστήρια.

«Είναι ακόμη πολύ πρόωρο να τονίσουμε τη χρήση των φαρμάκων απώλειας βάρους και τον ρόλο των γυμναστηρίωνη», δήλωσε ο Rick Caro, πρόεδρος της Management Vision, μιας εταιρείας συμβούλων γυμναστικής.

Ο κλάδος των γυμναστηρίων είναι ένας από τους πολλούς που προσπαθούν να προετοιμαστούν για ένα μέλλον όπου περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν τέτοια φάρμακα.

Γνωστά ως αγωνιστές του πεπτιδίου 1 τύπου γλυκαγόνης ή του υποδοχέα GLP-1, αυτά τα φάρμακα αναπτύχθηκαν αρχικά για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Το Ozempic δεν έχει εγκριθεί για απώλεια βάρους από τις ρυθμιστικές αρχές, αν και το Wegovy, ένα παρόμοιο φάρμακο, έχει.

Η WeightWatchers ξεκίνησε ένα νέο σχέδιο ιδιότητας μέλους για άτομα που δίνει στα μέλη πρόσβαση σε γιατρούς που μπορούν να συνταγογραφήσουν αυτά τα φάρμακα. Έκανε επίσης μια συμφωνία αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά της Sequence, μιας επιχείρησης τηλε-υγείας που προσφέρει εικονικές συνταγές σε ασθενείς για αυτά τα φάρμακα απώλειας βάρους, όπου ενδείκνυται.

Οι εταιρείες τροφίμων προετοιμάζονται επίσης για τους καταναλωτές που λαμβάνουν GLP-1και οι οποίοι αγοράζουν λιγότερα σνακ και ποτά με ζάχαρη.

Η JPMorgan ανέφερε πέρυσι ότι οι σημερινοί χρήστες GLP-1 αγόρασαν περίπου 8% λιγότερα τρόφιμα – συμπεριλαμβανομένων σνακ, αναψυκτικών και προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες – το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με καταναλωτές που δεν έπαιρναν αυτά τα φάρμακα.

Ο γίγαντας τροφίμων Nestlé σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα σε θρεπτικά προϊόντα που, όπως λέει, παρέχουν «πλεονεκτήματα» σε άτομα που λαμβάνουν θεραπείες GLP-1, όπως τα high-protein-shakes Opifast.

Πηγή: ΟΤ

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr