Γυρίστε σελίδα και ζήστε περισσότερο

Γυρίστε σελίδα και ζήστε περισσότερο

 

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ βρήκε πως οι άνθρωποι που διαβάζουν μυθιστορήματα -και βιβλία γενικότερα- έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης. Για την ακρίβεια , σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που διαβάζουν βιβλία έζησαν περίπου δύο χρόνια παραπάνω από εκείνους που δεν έχουν αυτή τη συνήθεια.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Social Science and Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα για 3.635 Αμερικανούς, ηλικίας άνω των 50 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε εκείνους που διάβαζαν για 3,5 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα, εκείνους που διάβαζαν για έως και 3,5 ώρες και σε εκείνους που δεν διάβαζαν καθόλου, ενώ οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως εκείνοι που διάβαζαν για πάνω από 3,5 ώρες την εβδομάδα ήταν 23% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, ενώ εκείνοι που διάβαζαν έως 3,5 ώρες είχαν επίσης μειωμένες πιθανότητες θανάτου, κατά 17% σε αυτή την περίπτωση.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Becca R. Levy, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Γέιλ, ανέφερε πως οι άνθρωποι που διάβαζαν ακόμη για μια μισή ώρα μέσα στην εβδομάδα είχαν σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με εκείνους που δεν αγγίζουν βιβλίο. Οι ερευνητές βρήκαν πως οι άνθρωποι που διαβάζουν βιβλία έχουν ισχυρότερες νοητικές δεξιότητες, όπως π.χ. ανάκληση αναμνήσεων. Ωστόσο, το να διαβάζει κανείς βιβλία ή εφημερίδα δεν έχει την ίδια επίδραση εκτός κι αν οι αναγνώστες αφιερώνουν πάνω από επτά ώρες την εβδομάδα σε αυτή την απασχόληση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι σαφές γιατί υπάρχει αυτή η ισχυρή σχέση μεταξύ του διαβάσματος και της μακροζωίας, ωστόσο και προηγούμενες μελέτες είχαν επισημαίνει πως οι άνθρωποι που διαβάζουν βιβλία τείνουν να είναι πιο υγιείς και πιο πλούσιοι, ενώ γενικά έχουν καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης, στοιχεία που όλα συνδέονται με μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης.

Περισσότερα και καλύτερα χρόνια
Διαφορετική μελέτη σε 4.164 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκε πως εκείνοι που διάβαζαν το βιβλίο τους για μόλις 20 λεπτά την εβδομάδα ήταν 20% πιο πιθανό να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Αντίθετα, οι άνθρωποι που δεν διαβάζουν βιβλία ήταν κατά 28% πιο πιθανό να αναφέρουν συναισθήματα κατάθλιψης ενώ ένας στους πέντε αναγνώστες βιβλίων δήλωσε πως το διάβασμα τον βοηθά να νιώθει λιγότερη μοναξιά.

Η Josie Billington, επίκουρος καθηγήτριας και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας για το Διάβασμα στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, που συμμετείχε στην παραπάνω μελέτη, επισήμανε ότι αποδεδειγμένα τα βιβλία μπορεί να βελτιώσουν την ευημερία μας. “Πέρα απ’ όλα τα άλλα, το διάβασμα υπενθυμίζει στους ανθρώπους δραστηριότητες και σκοπούς που ενδεχομένως έχουν αφήσει πίσω τους με το πέρασμα του χρόνου, και τους βοηθά να νιώθουν πως η ζωή τους έχει αξία και νόημα” επισημαίνει.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr