Καλέντουλα. Το φάρμακο της ομορφιάς.

Καλέντουλα. Το φάρμακο της ομορφιάς.

Καλέντουλα, η φαρμακευτική

από την Γιώτα Λιόγα

Ειδικός Λαϊκής Θεραπευτικής

Η καλέντουλα είναι ένα ποώδες αρωματικό πολυετές φυτό. ΟΙ ταξιανθίες είναι κίτρινες ή πορτοκαλί. Τα άνθη μπορούν να εμφανιστούν όλο το χρόνο όπου οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Στην χώρα μας είναι γνωστή με το όνομα μαργαρίτα. Είναι ένα όμορφο αγριολούλουδο πολύ συνηθισμένο στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο. Ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων που αποτελούν την μεγαλύτερη οικογένεια από το φυτικό βασίλειο. Είναι συγγενικό φυτό με την μαργαρίτα.

Η ονομασία τής έχει λατινική ρίζα που προέρχεται από τη λέξη ‘’ calens’’ που σημαίνει την πρώτη μέρα κάθε μήνα καθώς οι Ρωμαίοι ισχυριζόνταν ότι τότε ανθίζει. Την εποχή της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας η καλέντουλα ήταν γνωστή σάν το σαφράν των φτωχών. Η καλέντουλα περιέχει μια σειρά από ευεργετικά συστατικά στα οποία οφείλονται οι θεραπευτικές της δράσης.

Συγκεκριμένα Περιλαμβάνει :

Σαπωνίνες, Καροτοειδή, Στερόλες, Φλαφονοειδή, Αιθέρια Έλαια, Βιταμίνη C, Ασβέστιο, Βιταμίνη Α και σημαντικές ποσότητες πυριτίου.

Χρήση

Ενυδατική, Καθαριστική, Αντιφλεγμονώδη, Αντισηπτική, Στυπτική, Καταπραϋντική, Επουλωτική

Ιδιότητες

Θεραπεία τοπικών δερματικών προβλημάτων
Διαστρέμματα
Ελαφριά εγκαύματα
Εκζέματα
Θεραπεία Κιρσών
Αντισηπτικό
Κατά της Ακμής (Κατά των νέων και παλαιών ουλών)
Φλογόσεων
Αιμοραγιών του στομάχου
Τσιμπιμάτων Μελλισών , Σφήκες
Αντιεμετικό
Κρεατοελιών
Αθριτικών
Μολύνσεις
Μώλωπες
Δοθιήνες
Έρπη
Ψωρίαση
Πονόλαιμο
Κιρσούς

Στην σύγχρονη βοτανοθεραπεία από τα άνθη ή τα πέταλα του φυτού παρασκευάζονται αληφές, έλαια, βάμματα καθώς και αφεψήματα. Εξαιρετικά χρήσιμο αποτελεί το έλαιο καλέντουλας το οποίο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και καροτενοειδή ουσίες με ευεργετικές για το δέρμα.

Το λάδι της καλέντουλας είναι βοηθητικό στη θεραπεία των δερματικών ερεθισμών που οφείλετε στις απότομές εναλλαγές θερμοκρασίας.

Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος. Θεωρείται ιδανικό λάδι για όλα τα μασάζ αρωματοθεραπείας.

Η τοπική εφαρμογή της καλέντουλας γίνεται σε καθαρή πλήγή και βοηθά στην αναγέννηση του ιστού.

Αποτελεσματική στη θεραπεία εγκαυμάτων και ειδικά των ηλιακών εγκαυμάτων.

Ενισχύει το πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό οφείλεται στην αντιμικροβιακή δράση.

Προάγει την παραγωγή κολαγόνου μιας ουσιαστικής πρωτείνης για την υγεία του δέρματος και ενυδατώνει σε βάθος την ευαίσθητη επιδερμίδα. Αποτελεί φυσική επιλογή και προτιμάται για την θεραπεία των α

Προσδίδει απαλότητα και ελαστικότητα στο δέρμα για το λόγο αυτό αποτελεί βασικό συστατικό των περισσοτέρων σκευασμάτων που αντιμετωπίζουν τις ραγάδες.

Στη μαγειρική

Τα παλαιότερα χρόνια χρησιμοποιούσαν την καλέντουλα για να προσθέσουν χρώμα και γεύση σε πιάτα ρυζιού, ψαριών, κεικ και πουτίγκες.

Τα φρέσκα λουλούδια τους χρησιμοποιούνταν σε σαλάτες για να χρωματίσουν και να αρωματίσουν ψαρόσουπες ζωμούς από κρέας.

Όταν βράζονται τα άνθη της καλέντουλας, δίνουν ένα χρώμα κιτρινωπό που χρησιμοποιείται για φυσική βαφή και χρωματισμό τροφίμων, όπως η μαργαρίνη για να αποκτήσει πιο έντονο κίτρινο χρώμα.astrolife.gr

Βότανο καλέντουλας απο τα μυστικά ομορφιάς.

Έλαιο καλέντουλας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr