Μανδελικό οξύ – Τι είναι – Το θαύμα φροντίδας επιδερμίδας προσώπου

Μανδελικό οξύ – Τι είναι – Το θαύμα φροντίδας επιδερμίδας προσώπου

Στη ρουτίνα περιποίησής σου μπορεί να έχεις συμπεριλάβει διάφορα οξέα, όπως τη ρετινόλη ή το σαλικυλικό οξύ. Αυτά είναι κάποια από τα πιο γνωστά οξέα, όμως δεν είναι μόνο αυτά.

Το μανδελικό οξύ δεν είναι τόσο γνωστό αλλά στους beauty experts είναι πολύ δημοφιλές. Πρόκειται ίσως για το πιο εντυπωσιακό χημικό πήλινγκ, μιας και είναι αποτελεσματικό ακόμη και για τα ευαίσθητα δέρματα, καθώς δεν ερεθίζει καθόλου το δέρμα και φυσικά δεν πονάει. Δίνει λάμψη στην επιδερμίδα και τη βοηθά στη λείανση.

Από Τάνια Ατζιαμή –

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιον ειδικό ως χημική απολέπιση αλλά και με ειδικά σκευάσματα για χρήση στο σπίτι. Είναι πολύ εύχρηστο και δεν δημιουργεί μυρμήγκιασμα ή καψίματα, εκτός αν έχεις πολύ ξηρό δέρμα, καθώς θα χρειαστεί να “δουλέψουν” πιο έντονα για να έχει αποτέλεσμα και ίσως αισθανθείς λίγο περίεργα.

Τι είναι το μανδελικό οξύ
Το μανδελικό οξύ συγκαταλέγεται στα άλφα υδροξυοξέα (ΑΗΑ) και προέρχεται από τα πικρά αμύγδαλα. Είναι πιο ήπιο σε σχέση με άλλα ΑΗΑ, όπως το γαλακτικό και το γλυκολικό οξύ. Τα ΑΗΑ απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα, σπάζοντας τους δεσμούς μεταξύ των κυττάρων με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται ένα πιο καθαρό και φωτεινό δέρμα. Επίσης, δημιουργούν και έναν πιο ομοιόμορφο τόνο καθώς καθαρίζουν τους πόρους.

Πότε χρησιμοποιείται
Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αν:

Έχεις μαύρα στίγματα
Έχεις λιπαρό ή μικτό δέρμα
Έχεις ακμή
Θέλεις να απαλλαγείς από τα σημάδια ακμής
Χρειάζεσαι λείανση της επιδερμίδας
Το δέρμα σου είναι χλωμό και κουρασμένο
Θέλεις να το χρησιμοποιήσεις ως όπλο για τα σημάδια γήρανσης
Θέλεις να αναβαθμίσεις το χρώμα της επιδερμίδας σου
Θέλεις πιο νεανικό δέρμα καθώς διεγείρει τον σχηματισμό κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος
Θέλεις να πετύχεις ανάπλαση του δέρματος από την φωτογήρανση
Θέλεις να αντιμετωπίσεις την ροδόχρους ακμή
Θέλεις να απαλλαγείς από τους μαύρους κύκλους
Πώς λειτουργεί
Το μανδελικό οξύ επιταχύνει την απολέπιση των νεκρών κυττάρων χαλαρώνοντας τους εσωτερικούς συνδέσμους των κυττάρων και ενεργοποιώντας την μικροαπολέπιση.

Το δέρμα φωτίζεται, μειώνονται οι αποχρωματισμοί και ο τόνος του δέρματος γίνεται ομοιόμορφος χάρη στην απολέπιση του εξωτερικού στρώματος του δέρματος.

Μπλοκάρει τη λιπαρότητα του δέρματος και μειώνει τα μαύρα στίγματα, καθώς απελευθερώνει τις εξόδους των σμηγματογόνων αδένων και ενισχύει τη δράση του.

Έχει αντισηπτική και αντιβακτηριακή δράση και ανακουφίζει τους ερεθισμούς που προκαλούν η ακμή και οι φλεγμονές.

Επίσης, ενεργοποιεί τη σύνθεση ελαστίνης και κολλαγόνου που συμβάλουν στην σφριγηλότητα του προσώπου αλλά και το υαλουρονικό οξύ που είναι αυτό που ενυδατώνει την επιδερμίδα.

Παράλληλα, επιβραδύνει και τη διαδικασία της γήρανσης του δέρματος, όπως και της φωτογήρανσης. Φυσικά αν χρησιμοποιηθεί συχνά και στις σωστές ποσότητες.

Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα
Θα δεις τα αποτελέσματα του μανδελικού οξέος αμέσως μετά την εφαρμογή του, καθώς το δέρμα σου θα είναι καθαρό, αναζωογονημένο και θα λάμπει, ενώ θα βελτιώνεται συνεχώς τις επόμενες μέρες. Όμως, σε ορισμένα προβλήματα του δέρματος, όπως η ροδόχρους ακμή και η κυστική ακμή μπορεί να χρειαστούν 3-6 εφαρμογές ανάλογα τη σοβαρότητα της βλάβης για να φανεί η ανανέωση και η βελτίωση της επιδερμίδας. Μπορείς να κάνεις τη θεραπεία με μανδελικό οξύ κάθε 1-3 εβδομάδες.

Τι πρέπει να προσέξεις
Για την επόμενη μία εβδομάδα θα πρέπει να αποφεύγεις τα καυτά ντουζ και την επαφή με πολύ θερμό αέρα. Επίσης, δύο φορές την ημέρα να εφαρμόζεις αναπλαστική κρέμα. Φυσικά και δε θα παραλείπεις τη χρήση αντηλιακού με ελάχιστο δείκτη προστασίας SPF 30 όλο το χρόνο.

Το συγκεκριμένο πήλινγκ δεν προκαλεί ξεφλούδισμα ή ερυθρότητα, όμως μπορεί να να εμφανιστεί μία πιτυρώδης απολέπιση σε κάποιες περιοχές μετά από 3-4 μέρες από την εφαρμογή, η οποία θα υποχωρήσει σε 1-2 μέρες με την χρήση ενυδατικής-αναπλαστικής κρέμας.

Το πρόσωπό σου να το πλένεις με ένα απαλό καθαριστικό και οπωσδήποτε με κρύο νερό και να το σκουπίζεις ταμποναριστά. Επίσης, για τις επόμενες δύο εβδομάδες απέφυγε να κάνεις οποιοδήποτε άλλο πήλινγκ.

Αντενδείξεις
Αλλεργικές αντιδράσεις στο αμύγδαλο
Ανοικτές πληγές, φλεγμονές στο πρόσωπο, εκδορές
Παρατεταμένη έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες
Σε έρπητα
Εγκυμοσύνη και θηλασμό

www.dynamikhgynaika.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr