15+ αντιγηραντικές τροφές και συνταγές φιλικές προς το κολλαγόνο για τη δεκαετία του ’40 και μετά. Τα σημάδια που δείχνουν έλλειψη κολλαγόνου.

15+ αντιγηραντικές τροφές και συνταγές φιλικές προς το κολλαγόνο για τη δεκαετία του ’40 και μετά. Τα σημάδια που δείχνουν έλλειψη κολλαγόνου.

Έχετε δει πιθανώς πολλές διαφημίσεις για πεπτίδια κολλαγόνου ή κολλαγόνο ζωμού οστών διάσπαρτα στις ροές κοινωνικής δικτύωσης σας. Και υπάρχει ένας λόγος.

Το κολλαγόνο είναι η αφθονότερη πρωτεΐνη στο σώμα μας. Βρίσκεται διάχυτη παντού. Στο δέρμα, στο πεπτικό μας σύστημα, στα οστά, τα αιμοφόρα αγγεία, τους μύες και τους τένοντες.

Είναι θα έλεγε κανείς η κόλα του σώματος  που συγκρατεί τα ανθρώπινα ζωτικά όργανα. Φυσικά, καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου μας επιβραδύνεται και τότε είναι που υποδεχόμαστε έκπληκτοι στη ζωή μας τις ρυτίδες και τους αδύναμους μύες!.

Πώς να καλύψετε τις ανάγκες του σώματός σας


Το σώμα και οι διατροφικές μας ανάγκες αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε , ειδικά καθώς φτάνουμε στα 40 μας.

Οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο δραστήριοι. Αυτό επιβραδύνει το μεταβολισμό και τα επίπεδα ενέργειας. Γι’ αυτό θα παρατηρήσετε ότι πολλοί ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας καταναλώνουν μικρότερα γεύματα και επιλέγουν να μην τρώνε σνακ. Οι διατροφικές σας ανάγκες θα αλλάξουν επίσης. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, θα παρέχει πλέον στο σώμα τα αμινοξέα που χρειάζονται ώστε να παράγει περισσότερη πρωτεΐνη.

Γι αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τρώτε σωστά από την αρχή αυτής της διαδικασίας ώστε να βοηθήσετε στην υποστήριξη θεμάτων του οργανισμού που σχετίζονται με την ηλικία.

Τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες που πρέπει να τρώτε περισσότερο είναι:

Βιταμίνη C. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο και ο ανανάς.
Χαλκός. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως κρέας, σκόνη κακάο και μανιτάρια πορτομπέλο.
Γλυκίνη. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως η ζελατίνη, το δέρμα κοτόπουλου και το δέρμα χοιρινού.
Ψευδάργυρος. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα στρείδια, το βοδινό κρέας και τα καβούρια.

Ευτυχώς, υπάρχουν επίσης πολλές πηγές κολλαγόνου , καθώς και τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ενίσχυση της πρόσληψης, ώστε το σώμα μας να παραμένει σε κορυφαία φόρμα.

Παρακάτω ακολουθεί δίαιτα κατά της γήρανσης με πεντανόστιμες συνταγές-προτάσεις.

Ακολουθήστε τη λίστα αγορών και τις συνταγές μας για να πάρετε μια αίσθηση για το πώς είναι να ακολουθείς μια δίαιτα κατά της γήρανσης. Υποσχόμαστε ότι είναι νόστιμο.

Οδηγός με  αντιγηραντικά τρόφιμα.

4 γεύματα προτάσεις πλούσια σε κολλαγόνο για την υποστήριξη του σώματός.

Υγιεινά γεύματα που ενισχύουν τα αντιοξειδωτικά για να υποστηρίξουμε τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου από το σώμα . Αυτά τα γεύματα χρειάζονται περίπου 40 λεπτά το καθένα για να προετοιμαστούν .

Μπολ κινόα με βινεγκρέτ λεμονιού (βάση σολομός)
Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι εξαιρετικά για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων καθώς και για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συνδυάστε το με μια μπάλα πεπτίδια κολλαγόνου η οποία περιλαμβάνει συστατικά που ενισχύουν το κολλαγόνο – όπως λεμόνι, γλυκοπατάτα, λάχανο και αβοκάντο – και έχετε ένα υπέροχο αντιγηραντικό γεύμα!

Tacos γλυκοπατάτας με πικάντικο dressing αβοκάντο (βάση κοτόπουλο)
Το κοτόπουλο είναι γεμάτο πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία του σώματός μας. Με το ντρέσινγκ να περιέχει ήδη μια μπάλα πεπτιδίων κολλαγόνου, οι γλυκοπατάτες, το κρεμμύδι, το αβοκάντο και το λάιμ θα κάνουν αυτό το γεύμα ένα αληθινό αντιγηραντικό όπλο.

Αυτό είναι επίσης ένα εξαιρετικό γεύμα όταν έχετε πολύ κίνηση μέσα στην μέρα σας και χρειάζεστε κάτι να φάτε που να το έχετε προετοιμάσει απο πριν.

Επιλογή με χαμηλούς υδατάνθρακες: Για την επιλογή χαμηλών υδατανθράκων, μπορείτε να αφαιρέσετε  την τορτίγια και να προσθέσετε μερικά φυλλώδη πράσινα λαχανικά για να μετατρέψετε το γεύμα σας σε μια σαλάτα φιλική προς το έντερο.

Σαλάτα Kale Caesar με κοτόπουλο
Στις περισσότερες σαλάτες του Καίσαρα, θα δείτε λιπαρή βάση. Μπορείτε να αφαιρέσετε την βαριά άσπρη σάλτσα και να αντικατατσήσετε με γιαούρτι και με πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως λάχανο και σπανάκι. 

Επαγγελματική συμβουλή: προσθέστε λίγους ξηρούς καρπούς ή σπόρους. Ή τηγανίστε μερικά ρεβίθια!

Ωραία κρέμα γλυκοπατάτας
Φτιάξτε έναν υπέρχο πουρέ γλυκοπατάτας αντί για πουρέ λευκής απλής πατάτας: Θα ικανοποιήσει όλες τις διατροφικές ανάγκες σας, ενώ παράλληλα προσθέτει (και ενισχύει) τη δόση κολλαγόνου.

Πώς μοιάζει το καλάθι της νοικοκυράς όταν είναι γεμάτο  κολλαγόνο
Ενσωματώστε αυτές τις αντιγηραντικές τροφές που ενισχύουν το κολλαγόνο στη διατροφή σας και νιώστε το σώμα σας να δυναμώνει. Η εύκολη, χρήσιμη λίστα αγορών μας βασίζεται στο πόσο καλά θα υποστηρίξουν  τα προιόντας σας το σώμα σας.

Συστατικά με κολλαγόνο

γλυκοπατάτες
λάχανο
σπανάκι
αβοκάντο
σκόρδο
λεμόνι
κόκκινο κρεμμύδι
κρεμμυδάκια
μπανάνα

Πρωτεΐνες
στήθη κοτόπουλου
σολομός

Γάλα
γάλα αμυγδάλου
γάλα λιναριού
παρμεζάνα 
απλό γιαούρτι κατσικίσιο γάλα

Κινόα
βινεγκρέτ κόκκινου κρασιού
μαύρα φασόλια 
αμυγδαλοβούτυρο 
κακάο σε σκόνη
εκχύλισμα βανίλιας

πάστα γαύρου
μουστάρδα Ντιζόν

Σάλτσα Worcestershire
ψωμί ολικής αλέσεως
τορτίγιες

Μπαχαρικά και λάδια

άλάτι
πιπέρι
κύμινο
καπνιστή πάπρικα
τσίλι σε σκόνη
κανέλα
ελαιόλαδο

Σημάδια ότι το σώμα σας μπορεί να χρειάζεται περισσότερο κολλαγόνο

Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε από έλλειψη κολλαγόνου είναι:

πονεμένες αρθρώσεις
διαρρέον έντερο
συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου
ρυτίδες και λεπτές γραμμές
ξηρότητα δέρματος
κυτταρίτιδα
αραίωση μαλλιών
θέματα αρτηριακής πίεσης

Για την καταπολέμηση αυτών των συμπτωμάτων…

Σταματήστε με την χρήση ζάχαρης και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και αρχίστε να προσθέτετε περισσότερο κολλαγόνο και τροφές που ενισχύουν το κολλαγόνο στην καθημερινή σας διατροφή. 

Τα φυσικά σημάδια γήρανσης (όπως οι ρυτίδες και η απώλεια μυών) αρχίζουν να εμφανίζονται όταν γίνετε 40. Αλλά δεν χρειάζεται να είστε 40 για να αρχίσετε να τρώτε πιο φιλικές προς το κολλαγόνο, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές.

Ενημερώστε το ντουλάπι σας με περισσότερα τρόφιμα κολλαγόνου
Με την παρακάτω λίστα συμπληρώνετε τις εβδομαδαίες ανάγκες σας σε πεπτίδια κολλαγόνου και σε πρωτεΐνη κολλαγόνου .  Ακολουθούν ορισμένα άλλα συστατικά που μπορείτε να προσθέσετε στη λίστα αγορών σας:

μούρα
κολοκύθα βουτύρου
ντομάτες
αβοκάντο
Λαχανάκια Βρυξελλών
μελιτζάνα
σπαράγγι
όσπρια

Μερικά μπαχαρικά επίσης που πρέπει να προσθέσετε περιλαμβάνουν:

κουρκούμη
τζίντζερ
πράσινο τσάι
υπερτροφές όπως η μάκα, η σπιρουλίνα και το ακάι
Με την ενσωμάτωση αυτών των θρεπτικών συστατικών και βιταμινών παράλληλα με την αύξηση της πρόσληψης κολλαγόνου και των τροφών που ενισχύουν το κολλαγόνο, είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσετε το σώμα σας να ωριμάσει χωρίς να γεράσει όσο το δυνατόν πιο χαριτωμένα!

Επιμέλεια Ζωή Κυροπούλου.

ww.healthline.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr