Η αξία του γλυκολικού οξέως στην ουσιαστική περιποίηση της επιδερμίδας και γιατί αντικαθιστά τις επαγγελματικές θεραπείες.

Η αξία του γλυκολικού οξέως στην ουσιαστική περιποίηση της επιδερμίδας και γιατί αντικαθιστά τις επαγγελματικές θεραπείες.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το γλυκολικό οξύ στην περιποίηση του δέρματος

Το γλυκολικό οξύ, ένα οργανικό μόριο που περιέχει άνθρακα που τυπικά προέρχεται από ζαχαροκάλαμο, είναι ένα άλφα-υδροξυ οξύ (AHA). Άλλα μέλη της οικογένειας AHA περιλαμβάνουν το μηλικό οξύ, το τρυγικό οξύ, το κιτρικό οξύ και το γαλακτικό οξύ.

Το γλυκολικό οξύ είναι ένα μικρό υδατοδιαλυτό μόριο. Όταν τοποθετείται στο δέρμα, δρα ως υγραντικό και μπορεί να διεισδύσει εύκολα για να αναζωογονήσει το θαμπό και με τάση ακμής δέρμα. Είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος όπου λειτουργεί ως απολεπιστικό, καθαριστικό ή τονωτικό που χρησιμοποιείται για τον περιορισμό της αντιγήρανσης, της υπερμελάγχρωσης και της ξηρότητας.

Πώς λειτουργεί
το γλυκολικό οξύ Το γλυκολικό οξύ αποτελείται από μικρά μόρια που το βοηθούν να διεισδύσει βαθιά στο δέρμα. Αποδεσμεύει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, φέρνοντας νεότερο, πιο υγιές δέρμα στην επιφάνεια. Το γλυκολικό οξύ έχει επίσης αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση, η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματός σας, ειδικά όταν έχετε ακμή.

Επιδράσεις του γλυκολικού οξέος στο δέρμα
Ως ενεργό συστατικό φυτικής προέλευσης, το γλυκολικό οξύ έχει πολλά οφέλη για το δέρμα. Είναι καλό για σχεδόν όλους τους τύπους δέρματος εκτός από το πολύ ευαίσθητο δέρμα ή τους ασθενείς με ροδόχρου ακμή.

● Απολέπιση: Αυτή είναι μια από τις κύριες λειτουργίες του. Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, το γλυκολικό οξύ βοηθά στο διαχωρισμό των συνδέσεων μεταξύ των κερατινοκυττάρων (κυττάρων του δέρματος) στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών κυττάρων του δέρματος και του επόμενου στρώματος δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί ένα αποτέλεσμα απολέπισης επιταχύνοντας τεχνητά τον κύκλο εργασιών των κυττάρων και φέρνοντας νεότερα κύτταρα στην επιφάνεια, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται πιο λείο. Αυτό οφείλεται στο σχετικά μικρό μοριακό του μέγεθος, καθιστώντας το γλυκολικό οξύ πιο ισχυρό απολεπιστικό από τα άλλα άλφα-υδροξυοξέα.

● Καταπολεμά την ακμή: Η ακμή προκαλείται όταν η υπερβολική λιπαρότητα, η βρωμιά, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα βακτήρια φράζουν τους πόρους και τους θύλακες των τριχών. Το γλυκολικό οξύ έχει την ικανότητα να εισβάλλει στους θύλακες της τρίχας και να χαλαρώνει το συσσωρευμένο σμήγμα και τις πρωτεΐνες που διαφορετικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μαύρα στίγματα και εξάρσεις.

● Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου: Το κολλαγόνο είναι μια ινώδης πρωτεΐνη που βοηθά να διατηρείται ο ιστός του δέρματος σταθερός και να αντιστέκεται στις ρυτίδες. Το γλυκολικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο θα βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων και της χαλάρωσης του δέρματος.

● Λειτουργεί ως υγραντικό: Μπορεί να αντλήσει μόρια νερού από τον αέρα και να τα κλειδώσει στο δέρμα, αναπληρώνοντας τη χαμένη υγρασία. Αυτό το καθιστά ιδανικό συστατικό σε ενυδατικές κρέμες όταν χρησιμοποιείται σε χαμηλή περιεκτικότητα.

● Περιορίζει την υπερμελάγχρωση: Η υπερμελάγχρωση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πιο σκούρες κηλίδες του δέρματος. Το γλυκολικό οξύ απολεπίζει και αφαιρεί τα πιο σκούρα, νεκρά κύτταρα του δέρματος από την επιφάνεια του δέρματος για να αποκαλύψει ένα νέο στρώμα δέρματος με ομοιόμορφο τόνο δέρματος. Με επαναλαμβανόμενη χρήση, αυτή η διαδικασία περιορίζει την υπερχρωματισμό.

Το γλυκολικό οξύ προκαλεί επίσης καλύτερη απορρόφηση άλλων φαρμάκων για την ακμή, όπως η ρετινόλη και άλλα αντιγηραντικά προϊόντα και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C. Επιπλέον, ρυθμίζει το δέρμα σας για καλύτερη εφαρμογή μακιγιάζ.

Ενσωμάτωση γλυκολικού οξέος στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας
Το γλυκολικό οξύ είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα άλφα-υδροξυοξέα στη βιομηχανία περιποίησης δέρματος. Αυτό το οξύ υπάρχει φυσικά στο ζαχαροκάλαμο, αλλά είναι πιο αποτελεσματικό όταν συντίθεται σε εργαστήριο, επειδή η ισχύς και η συγκέντρωσή του είναι βελτιστοποιημένες για την περιποίηση του δέρματος. Το γλυκολικό οξύ είναι το βασικό συστατικό που πρέπει να προσέχετε όταν πρόκειται να αγοράσετε μάσκες προσώπου ή πίλινγκ και ενυδατικές κρέμες κατά της γήρανσης, καθώς είναι ιδανικό για να λειαίνει και να αναζωογονεί την επιδερμίδα σας.
Το γλυκολικό οξύ κάνει το δέρμα ευαίσθητο στο ηλιακό φως. Σας συμβουλεύουμε να το εφαρμόζετε τα βράδια για να του δώσετε χρόνο να κάνει τη δουλειά του χωρίς να βλάψετε το δέρμα σας στον ήλιο. Μπορεί να ενσωματωθεί στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας βρίσκοντας κατάλληλα προϊόντα που περιέχουν μεταξύ 8-30% γλυκολικό οξύ. Η ρουτίνα σας μπορεί να περιλαμβάνει αυτό το AHA ως:
● Πλύσιμο προσώπου ή απολεπιστικό
● Μάσκα ή πίλινγκ
● Τόνερ

Οι δερματολόγοι συνιστούν να εισάγετε αργά το δέρμα σας στο γλυκολικό οξύ. Στην πρώτη χρήση, το ελαφρύ τσούξιμο ή η ερυθρότητα είναι φυσιολογικό, αλλά το δέρμα θα το συνηθίσει με τον καιρό. Αν και υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση αυτού του μαγικού συστατικού, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε:

● Συνιστάται να το χρησιμοποιείτε μόνο όσο το δέρμα σας αντέχει, δηλαδή μειώνοντας την ποσότητα όταν το δέρμα αρχίζει να αισθάνεται πολύ ευαίσθητο.

● Τα προϊόντα γλυκολικού οξέος κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να φοράτε αντηλιακό όταν το χρησιμοποιείτε.

● Το γλυκολικό οξύ, όπως συμβαίνει με κάθε είδους απολεπιστικό, μπορεί να στεγνώσει το δέρμα. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, συνιστάται να αναζητήσετε προϊόντα που έχουν επίσης ενυδατικά συστατικά για να αντισταθμίσουν τα αποτελέσματα ξήρανσης του οξέος.

/guardian.ng/

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr