ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩ;

Είναι αυτονόητο ότι ο τρόπος με τον οποίο τρέφετε το σώμα σας είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη συνολική υγεία σας. Αλλά όταν πρόκειται για το κοιλιακό λίπος που βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς σας, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τους παράγοντες που πρέπει να γνωρίζετε. Το άγχος, για παράδειγμα, βλάπτει περισσότερο τη σωματική και ψυχική σας ευεξία από ό,τι φαντάζεστε – ειδικά όταν επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος βάζει το σώμα σας σε κατάσταση μάχης ή φυγής, η οποία επηρεάζει τις φυσιολογικές διαδικασίες στο σώμα. Συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αποθηκεύετε και χρησιμοποιείτε την ενέργεια στο σώμα σας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η κοιλιά σας έχει μεγαλώσει παρά το γεγονός ότι ακολουθείτε την ίδια ρουτίνα διατροφής και φυσικής κατάστασης.

Εάν συμβαίνει αυτό, πιθανότατα αντιμετωπίζετε ένα φαινόμενο που ονομάζεται κοιλιά-στρες . Παρακάτω, παρουσιάζονται όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κοιλιά του στρες—συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ;

Το λίπος στην κοιλιά μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες. Η γενετική, η γήρανση και οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να παίξουν ρόλο, αλλά ειδικά με το στρες στην κοιλιά, το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά συνδέεται με μια ανισορροπία στην κορτιζόλη , την ορμόνη του στρες.

Η κορτιζόλη είναι μέρος της αντίδρασης μάχης ή φυγής του σώματός μας. Αυτή η απόκριση εμφανίζεται όταν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται σε περιόδους κρίσης , αναγκάζοντας τον φλοιό των επινεφριδίων να απελευθερώσει κορτιζόλη. Το σώμα λαμβάνει επίσης ένα κύμα γλυκόζης, το οποίο προορίζεται να δώσει στους μύες μας μια άμεση παροχή ενέργειας.

Η κορτιζόλη βοηθά επίσης στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και του μεταβολισμού. Μας βοηθά επίσης να αποκτήσουμε κίνητρα και να συγκεντρωθούμε: Η κορτιζόλη είναι συνήθως αυξημένη το πρωί, όταν πολλοί από εμάς χρειάζεται να αποδίδουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Επιπλέον, η άσκηση και οι μεγαλύτερες περίοδοι οξέος στρες απελευθερώνουν επίσης κορτιζόλη και ρυθμίζουν την ενέργεια.

1. ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΕΝΟΣ -ΚΥΡΙΕΥΜΕΝΟΣ
Είναι χαρακτηριστικό για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ανισορροπίες κορτιζόλης να αισθάνονται καταβεβλημένοι. Εάν αισθάνεστε ότι θα εκραγείτε, θα κλάψετε ή θα ουρλιάξετε με μια μικρή ή αθώα πρόκληση (όπως αν το τηλέφωνό σας να πέσει τυχαία ανάμεσα στα καθίσματα του αυτοκινήτου σας ή αν συμβαίνει συχνά κάποιος γνωστός η φίλος να σας λέει ότι φαίνεστε κουρασμένος), μπορεί να αντιμετωπίζετε χρόνιο στρες.

Συμβουλή: Αν νιώθετε συνεχώς καταπονημένοι, αναζητήστε βοήθεια. Δείτε αν μπορείτε να αναθέσετε αλλού μερικές από τις ευθύνες σας (είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά) ή ζητήστε τη βοήθεια των φίλων σας όταν αυτό είναι δυνατόν. Και αν νιώθετε ότι δεν βελτιώνεται η κατάσταση, σκεφτείτε να κάνετε ημερολόγιο για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας ή να μιλήσετε με έναν επαγγελματία για να βρείτε εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε.

2. ΠΕΙΝΑΣ ΟΛΗ ΜΕΡΑ
Το άγχος συνδέεται με τη γκρελίνη , μια ορμόνη της πείνας που αυξάνει την όρεξη και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Εάν νιώθετε ότι θα μπορούσατε να φάτε ακόμα και όταν μόλις έχετε τελειώσει ένα γεύμα, δεν νιώθετε ποτέ χορτασμένοι ή αισθάνεστε πάντα την επιθυμία να τρώτε σνακ μετά το δείπνο , αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ανισορροπία κορτιζόλης, η οποία μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για το στρες στην κοιλιά.

Συμβουλή: Βεβαιωθείτε ότι παραμένετε ενυδατωμένοι όλη την ημέρα . Μερικές φορές τα σημάδια της πείνας μας ενεργοποιούνται όταν είμαστε αφυδατωμένοι, επομένως η κατανάλωση ενός ποτηριού νερού μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν είστε πραγματικά πεινασμένοι ή όχι.

3. Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΞΑΛΛΟΣ
Η πολύ σκληρή προπόνηση μπορεί να ανεβάσει την κορτιζόλη σε ανθυγιεινά επίπεδα. Επιπλέον, η έντονη άσκηση μπορεί επίσης να αυξήσει την όρεξή σας . Ενώ το να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι μετά από μια προπόνηση είναι απολύτως φυσιολογικό, το να ταΐζετε την πείνα σας με ανθυγιεινά τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσει το άγχος-κοιλιάς.

Συμβουλή: Η άσκηση σε χαμηλότερη ένταση μπορεί πραγματικά να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης . Για αυτόν τον λόγο, σκεφτείτε να ανταλλάξετε προπονήσεις τύπου HIIT ή bootcamp με κάτι πιο χαμηλών τόνων, όπως η γιόγκα ή το περπάτημα (πηγαίνετε έξω ή δοκιμάστε την προπόνηση περπάτημα 12-3-30 του TikTok ).

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ
Αν και μπορεί να θέλετε να αναζητήσετε μια γρήγορη λύση για την αγχωμένη κοιλιά σας , η διαχείριση μιας ανισορροπίας της κορτιζόλης που εκδηλώνεται ως στρες κοιλιάς απαιτεί χρόνο. Στόχος η υιοθέτηση βιώσιμων αλλαγών στον τρόπο της ζωής σας. Με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να αρχίσετε να βιώνετε θετικά αποτελέσματα.

ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ ΤΑΚΤΙΚΑ
Για αρχή, η άσκηση είναι εξαιρετική για να τονώσει τη διάθεσή σας . Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος, τον ορμονικά ενεργό λιπώδη ιστό κάτω από το κοιλιακό σας τοίχωμα. Όταν μειώνετε το σπλαχνικό λίπος μέσω της άσκησης, μειώνετε αποτελεσματικά τον κίνδυνο  προβλημάτων υγείας. Αν ψάχνετε για την καλύτερη προπόνηση για την κοιλιά, εστιάστε σε κάτι που σας αρέσει και αισθάνεστε ότι μπορείτε να το εφαρμόσετε. Η συνέπεια είναι το κλειδί!

Συμβουλή: Επιδιώξτε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης (συμπεριλαμβανομένου ενός συνδυασμού προπόνησης καρδιο και ενδυνάμωσης) τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε καλά για λίγο, αλλά η ανακούφιση και η χαλάρωση είναι συνήθως βραχύβια.

Εάν ο στόχος σας είναι να απαλλαγείτε από το άγχος της κοιλιάς, η βαριά χρήση αλκοόλ συνήθως θα εμποδίσει τις προσπάθειές σας. Όχι μόνο τα αλκοολούχα ποτά είναι πλούσια σε θερμίδες, αλλά και το σώμα σας καίει αλκοόλ πριν κάψει λίπος.

Συμβουλή: Εάν θέλετε να αλλάξετε τις συνήθειές σας στο ποτό, αλλά δεν θέλετε να κόψετε εντελώς το αλκοόλ, σκεφτείτε να πίνετε προσεκτικά . Μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την πρόσληψη χωρίς να αισθάνεστε υπερβολικά περιοριστικοί.

ΤΡΩΤΕ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΓΧΟΣ
Υπάρχουν μια σειρά από υπέροχες τροφές που μειώνουν το άγχος που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας. Δεδομένου ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το στρες, χρησιμοποιήστε τη θρεπτική ουσία στη διατροφή σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β περιλαμβάνουν:

Κοτόπουλο
Ψάρι
Αυγά
Σκούρα πράσινα λαχανικά
Μπανάνες
Αβοκάντο

Επιπλέον, μπορείτε να αναζητήσετε αντιφλεγμονώδεις τροφές που μπορεί επίσης να σας επιτρέψουν να διατηρήσετε καλύτερα ένα υγιές βάρος, όπως:

Μούρα
Σκόρδο
Τζίντζερ
Κουρκούμη

ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Για τους ενήλικες, ο πολύ λίγος (λιγότερο από έξι ώρες) ή πολύς (πάνω από εννέα ώρες) ύπνος συνδέεται με την ανάπτυξη περισσότερο σπλαχνικού λίπους .

Επιπλέον, όταν δεν κοιμόμαστε καλά ή για αρκετή ώρα, το σώμα μας δεν έχει τα πλήρη οφέλη του ύπνου, τα οποία περιλαμβάνουν τόσο τη μυϊκή όσο και την πνευματική αποκατάσταση . Αυτό μπορεί να προκαλέσει παραγωγή κορτιζόλης , η οποία μπορεί να αυξήσει το σπλαχνικό λίπος – οδηγώντας σε στρες στην κοιλιά.

Συμβουλή: Δημιουργήστε μια νυχτερινή ρουτίνα για τον εαυτό σας για να ενθαρρύνετε έναν καλύτερο και πιο σταθερό ύπνο. Δοκιμάστε να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σας μεταξύ 60 και 67 βαθμών Φαρενάιτ, καθώς η έρευνα δείχνει ότι αυτή είναι η καλύτερη θερμοκρασία για ύπνο .

ΜΕΤΡΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑ
Μπορεί να μην μπορείτε να εξαλείψετε εντελώς το άγχος από τη ζωή σας, αλλά η αυτοφροντίδα μπορεί να σας βοηθήσει να το διαχειριστείτε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για τον εαυτό σας κάθε μέρα.

Πάρτε ένα βιβλίο που θέλατε να διαβάσετε, παίξτε την αγαπημένη σας μουσική ή πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι. Η κοινωνικοποίηση είναι επίσης μια εξαιρετική μορφή αυτοφροντίδας, καθώς μπορεί επίσης να απομακρύνει το μυαλό σας από το άγχος.

Συμβουλή: Αξιοποιήστε στο έπακρο τις συναναστροφές σας πηγαίνοντας μια βόλτα με έναν φίλο. Σε συνδυασμό, η σωματική δραστηριότητα και η αυτοφροντίδα μέσω της κοινωνικοποίησης μπορούν να ενθαρρύνουν περισσότερη πρόοδο όσον αφορά την απαλλαγή από το άγχος της κοιλιάς.

Επιμέλεια Ζωή Κυροπούλου.

Πηγή:www.humnutrition.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr