9 δυνάμεις της βιταμίνης C και τα καλύτερα σέρουμ που μπορείς να φτιάξεις μόνη σου!

9 δυνάμεις της βιταμίνης C και τα καλύτερα σέρουμ που μπορείς να φτιάξεις μόνη σου!

Η βιταμίνη C προστατευει το κολλαγόνο, φωτίζει αμέσως το δέρμα μας, σφίγγει την επιδερμίδα ενώ έχει άπειρα οφέλη για την υγεία.
Η βιταμίνη C είναι η πιο ζωτική θρεπτική ουσία για την επιδερμίδα. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση της βλάβης του δέρματος και επίσης διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα.

Τα οφέλη για την περιποίηση του δέρματος με βιταμίνη C

Το κολλαγόνο είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο. Βοηθά στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος, αποτρέπει τη γήρανση και παρέχει  υποστήριξη στο δέρμα. 

Τι κάνει η βιταμίνη C για το δέρμα;

Βοηθά στην αύξηση των επιπέδων κολλαγόνου στο δέρμα. Αυτό βοηθά να κάνουμε το δέρμα μας απαλό και λείο και προστατευμένο από τη φθορά. Βοηθά στην πρόληψη των ρυτίδων  και επίσης παίζει ρόλο στη ρύθμιση της ανάπτυξης και της σύνθεσης των κυττάρων για την πρόληψη δερματικών παθήσεων. 

Είναι σημαντική για μια σειρά από διαδικασίες. Βοηθάει:

Μειώνει τον χρόνο επούλωσης πληγών 
Ενίσχυση της ανοσίας 
Αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου από τα τρόφιμα 
Βελτιώνει την υγεία του δέρματος και των οστών 

Η βιταμίνη C υποστηρίζει την υγεία του δέρματος με τους εξής τρόπους:

 

1. Προσφέρει φωτοπροστασία
Η χρήση βιταμίνης C προστατεύει το δέρμα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών
Γνωστή ως ασκορβικό οξύ, παίζει ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου στο σώμα.

Περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και επίσης προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες UV. Οι υπεριώδεις ακτίνες στο ηλιακό φως μπορεί να είναι επιβλαβείς για το δέρμα.

Τα αντιοξειδωτικά της βιταμίνης C βοηθούν στην καταπολέμηση της βλάβης των ελεύθερων ριζών που προκαλούνται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. 

2. Αποτρέπει την υπερμελάγχρωση
Η υπερμελάγχρωση αναφέρεται στο ανομοιόμορφο σκουρόχρωμο δέρμα που προκαλείται από την αύξηση της παραγωγής μελανίνης. Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που προσθέτει χρώμα στο δέρμα και τα μαλλιά.

Η παραγωγή μελανίνης μπορεί να επηρεαστεί από την έκθεση στον ήλιο, τις ορμονικές διακυμάνσεις και την ηλικία. Η βιταμίνη C βοηθά στη ρύθμιση της σύνθεσης μελανίνης και έτσι αποτρέπει την υπερμελάγχρωση. 

3. Αποτρέπει τη φωτοφθορά/ζάρες


Βοηθά στην προστασία από τις φωτοφθορές και τις ρυτίδες
Η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες του δέρματος που προκαλούνται από τις ακτίνες UV. Η βιταμίνη C βοηθά στην προστασία από τις φωτοφθορές και τις ρυτίδες μέσω των αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων.

Η τοπική εφαρμογή βιταμίνης C για τουλάχιστον 12 εβδομάδες βοηθά να καθαρίσει το δέρμα, επιβραδύνει τη γήρανση και δίνει μια πιο φωτεινή επιδερμίδα. Προωθεί επίσης την παραγωγή κολλαγόνου και την επούλωση του δέρματος. 

4. Μπορεί να επιλύσει την ξηροδερμία
Το ασκορβικό οξύ βοηθά στην πρόληψη της απώλειας νερού από το δέρμα και έτσι αποτρέπει τις ρυτίδες και την ξηρότητα. Η κατανάλωση βιταμίνης C βοηθά στη μείωση της διαεπιδερμικής απώλειας νερού.

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η τοπική εφαρμογή βιταμίνης C μπορεί να αυξήσει ακούσια την ξηρότητα του δέρματος, επομένως δεν είναι σαφές εάν η βιταμίνη C μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια τοπικά σε ξηρό δέρμα.

5. Εξομαλύνει τον τόνο του δέρματος


Η βιταμίνη C χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της ερυθρότητας και των κηλίδων του δέρματος, καθώς προωθεί τη ροή του αίματος στην περιοχή και εξομαλύνει τον τόνο του . Βοηθά στην αποκατάσταση των μικροσκοπικών, σπασμένων τριχοειδών αγγείων που μπορεί να προκαλούν κόκκινα μπαλώματα στο δέρμα . 

6. Βελτιώνει την ελαστικότητα
Η κατανάλωση της απαιτούμενης ποσότητας βιταμίνης C και η τοπική εφαρμογή της μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο δίνει δομική υποστήριξη στο δέρμα και αποτρέπει τη χαλάρωση. 

7. Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής
Η χρήση βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση της φλεγμονής του δέρματος
Η βιταμίνη C περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να καταπραΰνουν το ερεθισμένο δέρμα. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία εξάρσεων ακμής, δερματίτιδας, εξανθημάτων κ.λπ. 

8. Προωθεί την επούλωση των πληγών
Η βιταμίνη C βοηθά στη μείωση του χρόνου επούλωσης των πληγών. 

9. Παρέχει αντιοξειδωτική δράση
Οι ακτίνες UV στο ηλιακό φως μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα ) και να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος προκαλώντας την παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες στο δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό  σύστημα και καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Συνιστώμενες προσλήψεις

Αυτές είναι οι συνιστώμενες τιμές πρόσληψης για βιταμίνη C, σύμφωνα με τις Διατροφικές Προσλήψεις Αναφοράς 

Η συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη (RDA) βιταμίνης C την ημέρα για υγιείς ενήλικες είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες.
Οι έγκυες ή οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 85–120 mg βιταμίνης C την ημέρα.
Οι καπνιστές θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 30 mg περισσότερη βιταμίνη C από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καθώς το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα βιταμίνης C στο σώμα. 

Το ανεκτό ανώτατο όριο για τη βιταμίνη C είναι 2.000 mg. Η υπέρβαση αυτής της ποσότητας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο στομάχι, όπως οξύτητα ή διάρροια.

Πώς να εντάξετε τη βιταμίνη C στη ρουτίνα σας

Υπάρχουν διάφορες μορφές βιταμίνης C σε προϊόντα περιποίησης δέρματος. Είναι σημαντικό να επιλέξετε καθαρή βιταμίνη C (L-ασκορβικό οξύ) αντί για άλλα παράγωγα βιταμίνης C.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να ενσωματώσετε αποτελεσματικά τη βιταμίνη C στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας:

Καθαρίστε το πρόσωπό σας με ένα ήπιο καθαριστικό.
Κάντε μασάζ με μερικές σταγόνες ορού βιταμίνης C στο πρόσωπο και το λαιμό σας.
Ενυδατώστε το δέρμα σας και εφαρμόστε αντηλιακό.
Η βιταμίνη C πρέπει να χρησιμοποιείται τακτικά για τουλάχιστον 2-3 μήνες για να κάνει σημαντικές αλλαγές στο δέρμα σας.

Αν και είναι σύνηθες να έχετε κάποιο μικρό τσούξιμο ή μυρμήγκιασμα όταν αρχίζετε να χρησιμοποιείτε βιταμίνη C, διακόψτε τη χρήση εάν εμφανίσετε έντονο κνησμό, εξανθήματα ή ερεθισμό. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης. Εφαρμόστε τον ορό ακριβώς πριν τον ύπνο για καλύτερα αποτελέσματα.

DIY οροί βιταμίνης C για υγιές δέρμα
Συνιστάται να κάνετε ένα απλό τεστ επίθεμα πριν από την εφαρμογή βιταμίνης C σε μεγαλύτερη περιοχή. Η όξινη φύση της βιταμίνης C μπορεί να μην αντιδρά καλά με το ευαίσθητο δέρμα. Φροντίζετε πάντα να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν βιταμίνης C με εύρος pH 3,0–3,5.

Δείτε πώς να φτιάξετε σπιτικό ορό βιταμίνης C για να αποκομίσετε τα οφέλη του για τη φροντίδα του δέρματος.

Συνταγή 1
Αυτός ο απλός σπιτικός ορός βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της υπερμελάγχρωσης, στην πρόληψη των ρυτίδων και στη λείαση και λάμψη του δέρματός σας .

Συστατικά:
Βιταμίνη C σε σκόνη (αγοράζεται από το φαρμακείο) – 1 κουτ
Έλαιο βιταμίνης Ε – 2 κάψουλες
Γλυκερίνη – 1 κουταλιά της σούπας
Απεσταγμένο νερό – 1 κουταλιά της σούπας

Τρόπος χρήσης:
Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Κόψτε τις κάψουλες βιταμίνης Ε και στραγγίστε το λάδι από αυτές στο μπολ.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν μια πάστα.
Εφαρμόστε 2-4 σταγόνες από την πάστα στο πρόσωπό σας, κατά προτίμηση πριν τον ύπνο.
Κάντε μασάζ με την πάστα στο πρόσωπο και το λαιμό σας για λίγα λεπτά.
Ξεπλύνετε το το επόμενο πρωί.

Συνταγή 2
Αυτός ο ορός βιταμίνης C μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ισχυρός λευκαντικός παράγοντας για τη θεραπεία της ερυθρότητας και της υπερμελάγχρωσης.

Συστατικά:
Βιταμίνη C σε σκόνη – 1 κουταλάκι του γλυκού
Καθαρό νερό – 1 κουταλάκι του γλυκού
Ζελέ αλόης βέρα – 2 κουταλιές της σούπας
Γέλη HA ή γλυκερίνη – 1 κουτ

Τρόπος χρήσης:
Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για να σχηματιστεί μια πάστα.
Απλώστε τον ορό στο πρόσωπο και το λαιμό σας και κάντε μασάζ πριν τον ύπνο.
Ξεπλύνετε το το επόμενο πρωί.

Διατροφικές πηγές βιταμίνης C

Είναι γνωστό ότι τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Ωστόσο, πολλά διαφορετικά φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αυτή την απαραίτητη βιταμίνη.

Τα γκουάβας, οι ανανάδες, τα ακτινίδια και το μπρόκολο περιέχουν ίση βιταμίνη C με τα πορτοκάλια αλλά και πολλές φορές υψηλότερη. Οι κόκκινες πιπεριές, οι πράσινες πιπεριές,  η παπάγια κ.λπ., είναι επίσης σημαντικές πηγές του. 

Πιο αναλυτικά, ακολουθεί μια σύντομη λίστα με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C:

Εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια
Γκουάβας
Μούρα (φράουλες, βατόμουρα κ.λπ.)
Ακτινίδια
Ντομάτες
Λαχανάκια Βρυξελλών
Μπρόκολο
Κόκκινες, κίτρινες και πράσινες πιπεριές
Παπάγια
Λάχανο
Φράπα
Amla (ινδικό φραγκοστάφυλο)

Ο ρόλος της βιταμίνης C στον οργανισμό
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών σε όλα τα μέρη του σώματός.

Χρησιμοποιείται για:

Την παραγωγή ορισμένων ορμονών και νευροδιαβιβαστών που έχουν κύριο ρόλο στο νευρικό σύστημα.
Αύξηση παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού για την πρόληψη λοιμώξεων. 
Προστατεύει τα κύτταρα από την καταστροφή των ελεύθερων ριζών λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της.
Βοηθά στη σύνθεση κολλαγόνου. Το κολλαγόνο παρέχει δομική υποστήριξη στο δέρμα, τα μαλλιά, τα οστά και τον συνδετικό ιστό.
Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να συνθέσει βιταμίνη C. Επιπλέον, αρκετοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η εισπνοή περιβαλλοντικών ρύπων, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα βιταμίνης C στο σώμα.  Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης C μέσω της διατροφής.

Το ήξερες?

Η βιταμίνη C βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου από το σώμα, ειδικά των φυτικών μορφών σιδήρου. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βιταμίνης χάνεται κατά το μαγείρεμα.

Έτσι, είναι καλύτερο να τρώτε ωμές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C  ή με τη μορφή χυμών. Εάν χρειάζεται να μαγειρέψετε ζεστάνετε τα τρόφιμα σας, όσο πιο ελαφρά γίνεται για να προστατεύσετε την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά.

Παρενέργειες της βιταμίνης C
Η μέγιστη ποσότητα βιταμίνης C που μπορεί να καταναλώσει κανείς με ασφάλεια την ημέρα είναι 2.000 mg. Κάτι περισσότερο από αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο στομάχι, όπως οξύτητα, διάρροια και πόνο.

Δεν συνιστάται η κατανάλωση πολλής βιταμίνης C κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει αντιπαραγωγικά σε ανεπάρκεια βιταμίνης C στο νεογέννητο.

Προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη
Ακολουθούν ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να ακολουθήσετε πριν καταναλώσετε συμπληρώματα βιταμίνης C:

Τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορούν να σας κάνουν να ιδρώνετε και να ουρείτε πιο συχνά, οδηγώντας σε πιθανή απώλεια νερού. Φροντίστε να παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι ενώ τα παίρνετε.
Τα συμπληρώματα βιταμίνης C προέρχονται συνήθως από καλαμπόκι. Αποφύγετε τα συμπληρώματα που προέρχονται από καλαμπόκι εάν είστε αλλεργικοί σε αυτό (δοκιμάστε βιταμίνη C από το φοίνικα sago).
Η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό. Μην τα πάρετε εάν έχετε υπερβολικές ποσότητες σιδήρου στον οργανισμό.
Να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας πριν καταναλώσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.

Ποιος κινδυνεύει από ανεπάρκεια βιταμίνης C;
Οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά, οι ασθενείς με νεφρική νόσο, οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς, τα υπέρβαρα άτομα και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης C.

Χρειάζομαι συμπληρώματα βιταμίνης C;
Η βιταμίνη C είναι συνήθως ασφαλής για κατανάλωση από τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, πολύ υψηλές δόσεις (υψηλότερες από 2.000 mg την ημέρα) μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.

Εν κατακλείδι….
Η βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για πολλές λειτουργίες του σώματος. Προστατεύει το δέρμα  από τις βλάβες του ήλιου, αποτρέπει τη γήρανση του δέρματος, προάγει την επούλωση των πληγών, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου για σύσφιξη της επιδερμίδας, φωτίζει το δέρμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό και παρέχει πολλά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr