Τροφές για υγιές, ελαστικό δέρμα

Τροφές για υγιές, ελαστικό δέρμα

Θέλετε να κάνετε το δέρμα σας καλύτερο; Μαζί με έξυπνες συνήθειες — όπως το να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα — δείτε τι έχετε στο πιάτο σας. Από την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών μέχρι την εξομάλυνση των λεπτών γραμμών, ορισμένα είδη τροφών είναι γεμάτα με  καλό υλικό για λαμπερό δέρμα. Δεν χρειάζεται να έχετε εμμονή με μια συγκεκριμένη «υπερτροφή» ή ένα εξωτικό συστατικό.

Υπάρχουν πολλές επιλογές στα κανονικά παντοπωλεία. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το γενικό διατροφικό σας πρότυπο. Με λίγα λόγια, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, με μειωμένα ζάχαρη και αλάτι και επιλέξτε ολόκληρα τρόφιμα από τα επεξεργασμένα για να μην παχαίνετε εαν σας ενδιαφέρει το αδυνάτισμα και ο μεταβολισμός. καθώς και η πρόσληψη όλων των θρεπτικών στοιχείων.

Λιναρόσποροι
Αυτοί οι μικροσκοπικοί καφέ σπόροι είναι πλούσιοι σε ALA (άλφα-λινολενικό οξύ), ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που βρίσκεται στα φυτά. Τα ωμέγα-3 είναι λιπαρά που είναι καλά επειδή μπορούν να μειώσουν τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας, του καπνίσματος και της ρύπανσης. Μπορούν επίσης να μειώσουν τις ρυτίδες στο δέρμα και να βελτιώσουν το ξηρό δέρμα. Το έλαιο λιναρόσπορου, το οποίο παρασκευάζεται από συμπιεσμένους λιναρόσπορους, είναι γνωστό ότι κάνει το δέρμα πιο λείο και ότι φαίνεται λιγότερο φολιδωτό. Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά είναι οι σπόροι chia, οι σπόροι κολοκύθας, ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες.

Ακτινίδια
Γνωρίζατε ότι τα ακτινίδια έχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια; Τα ακτινίδια είναι χρήσιμες τροφές για την υγεία του δέρματος, επειδή η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στα κύτταρα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία, να βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και να κάνει το δέρμα πιο ενυδατωμένο. Τρώτε ακτινίδια όταν είναι πλήρως ώριμα, καθώς τότε είναι που έχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά. Άλλες καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα φραγκοστάφυλα, τα βατόμουρα, τα εσπεριδοειδή, το γκουάβα, οι κόκκινες πιπεριές, ο μαϊντανός, οι φράουλες και το μπρόκολο.

Αβοκάντο
Τα αβοκάντο αποτελούν καλές πηγές βιταμινών C και E, οι οποίες είναι δύο από τα πολλά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Τα αβοκάντο περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του τόνου του δέρματος. Και τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία (όπως και άλλα λίπη και έλαια) βοηθούν το σώμα  να απορροφήσει  βιταμίνες, όπως  A, D, E και K.

Collards, Kale, Σπανάκι
Κάθε σκούρο φυλλώδες πράσινο φαγώσιμο, είναι μια συνολική διατροφική δύναμη. Συμπεριλαμβανομένων πολλών αντιοξειδωτικών που είναι φιλικά προς το δέρμα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε δύο έως τρεις μερίδες την εβδομάδα σκούρα φυλλώδη πράσινα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος.

Γιαούρτι
Το γιαούρτι όχι μόνο είναι γεμάτο με πρωτεΐνη, που το καθιστά χορταστικό σνακ, είναι επίσης γεμάτο με προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά, φιλικά βακτήρια που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής που επιδεινώνει δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση. Τα προβιοτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη χαλάρωση του δέρματος και στην αύξηση της ενυδάτωσης του δέρματος. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά είναι το κεφίρ, η κομπούχα και το ξινολάχανο.

Πράσινο τσάι
Για πιο απαλό δέρμα, δοκιμάστε να ανταλλάξετε ένα φλιτζάνι καφέ με πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με πολυφαινόλες, ένα είδος αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στα φύλλα του τσαγιού. Οι πολυφαινόλες βοηθούν στη μείωση της ποσότητας σμήγματος (ελαίου) που παράγει το σώμα  και τό καθιστά μια καλή επιλογή για τη θεραπεία της ακμής. Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην επισκευή του DNA και φαίνεται ότι βοηθούν στη μείωση των λεπτών γραμμών. Μια μελέτη δείχνει ότι θα λάβετε τα περισσότερα φλαβονοειδή από το πράσινο τσάι εάν το βάζετε σε κρύο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Νερό
Το νερό είναι ένας εύκολος τρόπος για να δώσετε στο δέρμα σας μια υγιή λάμψη, ειδικά αν είστε επιρρεπείς στο ξηρό δέρμα. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι χρειάζεστε 8 φλιτζάνια την ημέρα, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμβουλή για το πόσο πρέπει να πίνετε. Μπορείτε να πάρετε λίγο νερό από το φαγητό. Επίσης απο το καρπούζι, τα αγγούρια και το σέλινο που έχουν όλα υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Ελαιόλαδο
Όταν είναι μέρος μιας τακτικής δίαιτας, το ελαιόλαδο είναι γνωστό ότι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο ελαιόλαδο, μερικά από τα οποία μελετώνται για χρήση σε προϊόντα για τον περιορισμό του εκζέματος και της ψωρίασης. Από τους περισσότερους από 200 τύπους χημικών ενώσεων που υπάρχουν φυσικά στο ελαιόλαδο, οι κύριοι τύποι αντιοξειδωτικών στο ελαιόλαδο ονομάζονται φαινόλες.

Λιπαρά Ψάρια
Το συνένζυμο Q10 ή CoQ10, είναι μια ουσία που μοιάζει με βιταμίνη και βρίσκεται φυσικά στο σώμα . Το CoQ10 βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν το δέρμα. Καταπολεμούν την περιοδοντίτιδα. Σφίγγουν το δέρμα. Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα CoQ10 βοήθησαν στη μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων εκτός από την εξομάλυνση της συνολικής υφής του δέρματος. Αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του ’30, τα επίπεδα του CoQ10 αρχίζουν να πέφτουν. Η κακή διατροφή και το στρες μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα του CoQ10. Αλλά μπορείτε να βρείτε άφθονο CoQ10 σε ψάρια κρύου νερού όπως η ρέγγα, ο σολομός και ο τόνος.

Καρότα
Μια καλή επιλογή ως σνακ, είναι και αυτά τα λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτίνη, η οποία προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Η βήτα-καροτίνη είναι αυτό που δίνει στα φυτά το πορτοκαλί τους χρώμα και βρίσκεται σε άλλα φρούτα και λαχανικά όπως τα βερίκοκα, το πεπόνι, το μάνγκο, η παπάγια, η κολοκύθα και οι γλυκοπατάτες. Τα καρότα είναι επίσης καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο χαλαρώνει τα νεύρα και τους μύες. Η μη λήψη αρκετού μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο και το να κοιμάσαι γαλήνια προκαλώντας ξεκούραση είναι πάντα καλό για το δέρμα μας!

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε – όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα φουντούκια – είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση της γήρανσης. Η βιταμίνη Ε το κάνει αυτό βοηθώντας στην πρόληψη της καταστροφής του κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υποστήριξη του δέρματος. Η βιταμίνη Ε είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις βλάβες των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Η καλή διατροφή βοηθά στη φροντίδα του σώματος από μέσα προς τα έξω. Αλλά υπάρχουν και περισσότερα για ένα υπέροχο δέρμα από αυτό το φαγητό. Φροντίστε επίσης να κοιμάστε ολόκληρο το βράδυ, να φοράτε αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας SPF 30 ή μεγαλύτερο, να παραμένετε σωματικά δραστήριοι, να διαχειρίζεστε το άγχος και να μην καπνίζετε. Αυτές οι συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής θα κάνουν και θα διατηρήσουν το δέρμα σας λαμπερό. Και αν έχετε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα δέρματος ή ανησυχία, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr