Συμπτώματα αλλεργίας: Οι 10 συχνότερες αλλεργίες και πώς τις αποφεύγουμε

Συμπτώματα αλλεργίας: Οι 10 συχνότερες αλλεργίες και πώς τις αποφεύγουμε

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα κάθε τύπου αλλεργίας, τα πιο κοινά αλλεργιογόνα αλλά και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε ή να τα αντιμετωπίσουμε.

Ελένη Δασκαλάκη

Ποια συμπτώματα αλλεργίας πρέπει να γνωρίζουμε όλοι, σε τι έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι αλλεργία και τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τα επεισόδια.

Αλλεργία τη γύρη – τα συμπτώματα και πώς θα την αποφύγεις
Η γύρη από τα δέντρα, το γρασίδι και τα αγριόχορτα μπορεί να πυροδοτήσει ρινίτιδα ή άλλης μορφής αλλεργία. Τα συνηθισμένα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν όπως φτέρνισμα, συνάχι, ρινική συμφόρηση και φαγούρα στο πρόσωπο και τα μάτια και δακρύρροια. Οι θεραπείες συμπεριλαμβάνουν μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, φάρμακα και ανοσοποίηση με ειδικά εμβόλια. Πρόλαβε τα συμπτώματα μένοντας μέσα τις μέρες που φυσάει όταν οι συγκεντρώσεις της γύρης είναι υψηλές, κλείνοντας τα παράθυρα και ανοίγοντας το κλιματιστικό.

Τροφικές αλλεργίες – τα συμπτώματα και πώς θα τις αποφύγεις
Το γάλα, τα οστρακοειδή, τα αβγά και οι ξηροί καρποί είναι ανάμεσα στις πιο συνηθισμένες τροφές που προκαλούν αλλεργίες. Μια αντίδραση τροφικής αλλεργίας συνήθως συμβαίνει μέσα σε μερικά λεπτά από την κατανάλωση της ένοχης τροφής. Τα συμπτώματα, που μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια, κνίδωση, εμετό, διάρροια και πρήξιμο γύρω από το στόμα, μπορεί να είναι σοβαρά. Απόφυγε όλες τις τροφές στις οποίες είσαι αλλεργική. Αν εκτεθείς σε αυτές, μπορεί να χρειαστείς ένεση επινεφρίνης. Εάν υποψιάζεσαι πως μπορεί να έχεις μια τροφική αλλεργία, συζήτησέ το με το γιατρό σου.

Αλλεργία στα ζώα – τα συμπτώματα και πώς θα την αποφύγεις
Οι πρωτεΐνες που εκκρίνονται από τους λιπογόνους αδένες στο δέρμα ενός ζώου και υπάρχουν στο σάλιο τους μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιους ανθρώπους. Η αλλεργία μπορεί να πάρει δύο ή παραπάνω χρόνια για να αναπτυχθεί και τα συμπτώματα μπορεί να μην φύγουν αμέσως ακόμη κι αν έχουν περάσει μήνες που έχεις απομακρυνθεί από το ζώο. Αν το ζωάκι σου σού προκαλεί αλλεργία, κάνε το υπνοδωμάτιό σου απαγορευμένη ζώνη για εκείνο, απόφυγε τις μοκέτες και κάνε του τακτικά μπάνιο. Ένα φίλτρο HEPA (τα φίλτρα HEPA φιλτράρουν τη σκόνη από τον αέρα που βγάζει η σκούπα. Έτσι δεν θα μυρίζει σκόνη το σπίτι) και το συχνό σκούπισμα με την ηλεκτρική μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Τα εμβόλια κατά των αλλεργιών μπορεί επίσης να είναι ευεργετικά.

Αλλεργία στη μούχλα – τα συμπτώματα και πώς θα την αποφύγεις
Η μούχλα παράγει αλλεργιογόνες, ερεθιστικές και σε κάποιες περιπτώσεις δυνητικά τοξικές ουσίες. Η εισπνοή ή το άγγιγμα μούχλας ή σπόρων μούχλας μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε κάποιους ανθρώπους που θα εκδηλωθεί με πολλές μορφές, είτε αναπνευστική είτε ρινίτιδα είτε στα μάτια. Υπάρχουν πολλά είδη μούχλας. Όλα χρειάζονται υγρασία για να αναπτυχθούν. Μπορεί να βρεθούν σε υγρά δωμάτια όπως υπόγεια ή μπάνια, καθώς και στο χορτάρι ή στα λιπάσματα. Mην ξεχνάς να αερίζεις τακτικά το σπίτι και εάν υπάρχει πολλή υγρασία, σκέψου τη χρήση ενός αφυγραντήρα.

Αλλεργία στα τσιμπήματα εντόμων – τα συμπτώματα και πώς θα την αποφύγεις
Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα έντομα μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή ή ακόμη και απειλητική για τη ζωή αντίδραση. Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν εκτεταμένο οίδημα και ερυθρότητα από το κεντρί ή το τσίμπημα που μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα ή και περισσότερο, ναυτία, κόπωση και πυρετικά δέκατα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν το τσίμπημα ενός εντόμου προκαλεί σοβαρή αντίδραση (αναφυλαξία), τα συμπτώματα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στο πρόσωπο, το λαιμό ή το στόμα, ταχυπαλμία, κνησμώδες εξάνθημα ή κνίδωση, ζαλάδα ή μια οξεία πτώση της αρτηριακής πίεσης. Αν είσαι πολύ αλλεργική, θα πρέπει να πάρεις επινεφρίνη αμέσως μετά από ένα τσίμπημα. Τα εμβόλια κατά των αλλεργιών συστήνονται για την πρόληψη της αναφυλαξίας μετά από τσίμπημα ορισμένων εντόμων.

Αλλεργία σε φάρμακα – τα συμπτώματα και πώς θα την αποφύγεις
Τα συμπτώματα της αλλεργίας σε φάρμακα όπως η πενικιλίνη ή η ασπιρίνη μπορεί να ποικίλουν από ήπια μέχρι απειλητικά για τη ζωή και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν κνίδωση, φαγούρα στα μάτια, συμφόρηση και οίδημα στο πρόσωπο, το στόμα και το λαιμό. Εάν έχεις γνωστή αλλεργία, προφανώς θα πρέπει να αποφεύγεις το συγκεκριμένο φάρμακο. Αν όμως εκτεθείς, ο γιατρός σου μπορεί να σου συστήσει να αντιμετωπίσεις τα ήπια συμπτώματα με αντιισταμινικά ή στεροειδή. Για σοβαρά αλλεργικά συμπτώματα, μπορεί να χρειαστείς επινεφρίνη.

Αλλεργία σε μυρωδιές – τα συμπτώματα και πώς θα την αποφύγεις
Μυρωδιές που βρίσκονται σε προϊόντα όπως αρώματα, αρωματισμένα κεριά, απορρυπαντικά και καλλυντικά μπορεί να προκαλέσουν ήπια μέχρι σοβαρά προβλήματα υγείας. Για τους περισσότερους ανθρώπους τα συμπτώματα ηρεμούν όταν απομακρυνθεί η μυρωδιά. Για άλλους, η επαναλαμβανόμενη έκθεση προκαλεί περισσότερα συμπτώματα που εμφανίζονται πιο συχνά και διαρκούν περισσότερο. Υπάρχει μια αμφιβολία εάν οι αντιδράσεις σε μυρωδιές είναι μια πραγματική αλλεργία ή απλά αντίδραση του σώματός σου σε έναν ερεθιστικό παράγοντα.

Αλλεργία στο λάτεξ – τα συμπτώματα και πώς θα την αποφύγεις
Το λάτεξ στα γάντια, τα προφυλακτικά και μερικές ιατρικές συσκευές μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργία. Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν δερματικό εξάνθημα, ερεθισμό στα μάτια, συνάχι, φτέρνισμα, δύσπνοια και κνησμό στο δέρμα ή τη μύτη. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να ποικίλουν από ερυθρότητα στο δέρμα και φαγούρα μέχρι αναφυλαξία, μια σοβαρή αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και κνίδωση. Αν είσαι αλλεργική έχε μαζί σου ένα κιτ επινεφρίνης για κάθε ενδεχόμενο.

Αλλεργία στα ακάρεα σκόνης – τα συμπτώματα και πώς θα την αποφύγεις
Τα ακάρεα της σκόνης είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ζουν στην οικιακή σκόνη. Αναπτύσσονται στην υψηλή υγρασία και τρέφονται με τα νεκρά δερματικά κύτταρα των ανθρώπων και των οικόσιτων ζώων, καθώς και με γύρη, βακτήρια και μύκητες. Βοήθησε την πρόληψη της αλλεργίας στα ακάρεα σκεπάζοντας τα στρώματα, τα υποστρώματα και τα μαξιλάρια, χρησιμοποιώντας υποαλλεργικά μαξιλάρια, πλένοντας τα σεντόνια κάθε εβδομάδα με ζεστό νερό και απομακρύνοντας από το σπίτι αντικείμενα που συγκεντρώνουν

Αλλεργία στις κατσαρίδες – τα συμπτώματα και πώς θα την αποφύγεις
Δεν είναι μόνο… σιχαμένες, αλλά μια πρωτεΐνη στα εκκρίματά τους μπορεί να είναι αλλεργιογόνα. Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεφορτωθείς τις κατσαρίδες από το σπίτι σου, ειδικά σε ένα θερμό κλίμα ή αν ζεις σε πολυκατοικία όπου τα έντομα μπορεί να μετακινούνται μεταξύ των διαμερισμάτων. Αντιμετώπισε τις κατσαρίδες χρησιμοποιώντας εντομοκτόνα, διατηρώντας την κουζίνα καθαρή και επιδιορθώνοντας ρωγμές και τρύπες στα πατώματα, τους τοίχους και τα παράθυρα για να τις εμποδίσεις να μπουν στο σπίτι σου.

shape.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr