Η καθημερινή αυτοφροντίδα από την Aγιουρβέδα

Η καθημερινή αυτοφροντίδα από την Aγιουρβέδα

Είναι γνωστό κι έχουμε πολλές φορές τονίσει πως η Αγιουρβέδα, η Ιατρική Νου/Σώματος, πέρα από ένα οργανωμένο σύστημα παραδοσιακής υγείας 5000 χρόνων, αναγνωρισμένη από τον ΠΟΥ, αποτελεί και μία «στάση ζωής».

♦ της Σοφίας Παπαδοπούλου, Χημικός, Researcher of Ayurveda Πρόεδρος Ayurveda Hellas

Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την ετυμολογία της λέξης «Ayurveda», όπου δεν περιέχεται καν ο όρος πάθος ή θεραπεία. Είναι λοιπόν ένα ολιστικό σύστημα υγείας, όπου στο δια ταύτα δίδεται μία βαθιά γνώση για το πώς θα παραμείνουμε υγιείς. Αν παρόλα αυτά «καταφέρουμε» να αρρωστήσουμε δίνει πάμπολλες προτάσεις ώστε να ξεπεράσουμε την ασθένεια χωρίς να διαταράξουμε τη ζωτική μας δύναμη.

Στις προτάσεις αυτές, εκτός από τα αγιουρβεδικά φάρμακα / βότανα, τις θεραπείες και τις τεχνικές, συμπεριλαμβάνονται και οι λεγόμενες αγωγές: καθημερινές, εποχικές, ηθικές.

Οι ηθικές μάς βοηθούν να αναπτύξουμε την «πνευματικότητα» που αποτελεί βασικό παράγοντα υγείας. Οι εποχικές έχουν να κάνουν με την αλλαγή των 4 εποχών και κυρίως με ειδικές αποτοξινώσεις και οι καθημερινές με το τι πρέπει να κάνουμε στη διάρκεια της ημέρας, εναρμονιζόμενοι με τους ρυθμούς της Φύσης.

Daily Routine – Dinacharya
Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά στοιχεία μιας αγιουρβεδικής Daily Routine, Dinacharya, όπως λέγεται η καθημερινή αυτοφροντίδα, είναι τα παρακάτω:

⇒ Είναι σημαντικό να ξυπνάμε πριν ανατείλει ο ήλιος. Η ώρα μεταξύ 4:30 – 5:00 π.μ. θεωρείται ιδανική ώρα. Αυτή η ώρα πριν την αυγή είναι κυριαρχεί η dosha Vata και η ενέργεια που υπάρχει στο περιβάλλον θα μας διευκολύνει να ξυπνήσουμε. Επιπλέον, είναι εκείνη η ώρα της ημέρας που υπάρχει μεγάλη γαλήνη και φρεσκάδα που είναι απαραίτητη για το σώμα και την ψυχή.

⇒ Μόλις ξυπνήσουμε πίνουμε ένα ποτήρι νερό που το έχουμε φυλάξει από το προηγούμενο βράδυ σε χάλκινο σκεύος*.Κάνουμε μια προσευχή/διαλογισμό ερχόμενοι σε επαφή με τον Ανώτερο Εαυτό, ευχαριστώντας το Δημιουργό που αξιωθήκαμε να ξυπνήσουμε. Επίσκεψη στην τουαλέτα.

⇒ Ξεπλένουμε το πρόσωπό μας με μπόλικο κρύο νερό, ξυπνώντας όλες τις αισθήσεις. Ξεπλένουμε πολύ καλά τα μάτια και τα αυτιά. Επίσης, ξεπλένουμε πολύ καλά το στόμα και τη γλώσσα με τον ειδικό γλωσσοκαθαριστή** απομακρύνοντας τις βραδινές τοξίνες και βελτιώνοντας τους γευστικούς κάλυκες.

⇒ Καθαρίζουμε πολύ καλά όλες τις κοιλότητες, κάνουμε, γαργάρες στο λαιμό και φυσικά τη μύτη με την τεχνική «Jalneti». Στην Αγιουρβέδα ο καθημερινός καθαρισμός της μύτης αποτελεί πανάρχαια παράδοση, στοχεύοντας στην εύρυθμη ζωτική λειτουργία της αναπνοής. Προκειμένου γι’ αυτό χρησιμοποιείται το neti pot, που μοιάζει με μικρή τσαγιέρα. Eιδικά σχεδιασμένη για να εγχύεται αλατόνερο με ειδική αναλογία στη μύτη, περνώντας από το ένα ρουθούνι στο άλλο, καθαρίζοντας και αποτοξινώνοντας την περιοχή!

⇒ Ακολουθεί το μπάνιο του σώματος. Θα καθαρίσει την αύρα μας, καθώς και την υπερβολική λιπαρότητα του δέρματός μας.

⇒ Μετά το μπάνιο ακολουθεί η ελαίωση που γίνεται με τα ειδικά αγιουρβεδικά λάδια. Τα αγιουρβεδικά έλαια που χρησιμοποιούνται για την ελαίωση όλων των επιφανειών του σώματος και των κοιλοτήτων προέρχονται από ειδικές συνταγές αγιουρβεδικών βοτάνων και αιθέριων ελαίων που με ειδικές κινήσεις / τεχνικές περνούν μέσα μας. Χρησιμοποιούνται δε τόσο στις ειδικές κούρες / θεραπείες όσο και σε κούρες αυτοφροντίδας κατ’ οίκον.

Διαβάστε επίσης ⇒ Αυτοάνοσα: Η σημασία της βιταμίνης D και των ωμέγα-3

Η διαδικασία της ελαίωσης
♦ Ελαίωση με μασάζ για όλο το σώμα
Το καθημερινό αυτομασάζ με έλαια θα κρατήσει το σώμα μας ενυδατωμένο και θα αποτρέψει την ξηρότητα των ιστών. Διασφαλίζει καλή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και ένα ήρεμο και υγιές νευρικό σύστημα

♦ Ελαίωση των ρινικών οδών
Με 2-3 σταγόνες στο κάθε ρουθούνι – Nasyam.

♦ Ελαίωση της περιοχής των αυτιών
Με ελαφρύ μασάζ – Karna Purana.

♦ Ελαίωση των ούλων
καθώς και της στοματικής κοιλότητας.

♦ Ελαίωση του προσώπου
Με ελαφρές ανοδικές κινήσεις.

♦ Ελαίωση των μαλλιών
Αν χρειαστεί πολλές φορές προηγείται του μπάνιου.

⇒ Μετά την ελαίωση του σώματος και προσώπου συνολικά ακολουθεί η άσκηση-yoga. Θα απομακρύνει τη στασιμότητα και το λίπος από το σώμα μας και θα δυναμώσει τους μυς. Αρωματίζουμε το χώρο με τα ειδικά αρωματικά stick πριν την άσκηση. Τα sticks αρωματοθεραπείας αποτελούνται από ειδικές συνθέσεις αγιουρβεδικών βοτάνων και αιθέριων ελαίων, χωρίς τοξίνες και πρόσθετα. Ανάβοντάς τα προσφέρουν πολλαπλά οφέλη τόσο στην ψυχική ευεξία και ισορροπία του ατόμου, όσο και στην καλή ενέργεια του χώρου.

⇒Tέλος, ντυνόμαστε με ρούχα από φυσικές ύλες (βαμβάκι, μετάξι, μαλλί) με ωραία χρώματα και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.

⇒ Μετά το τέλος των δραστηριοτήτων της ημέρας είναι σημαντικό να χαλαρώσουμε το σώμα μας. Κάνουμε ένα χλιαρό μπάνιο -καθαρισμός του σώματος και της αύρας. Αρωματίζουμε πάλι το χώρο. Είναι πολύ σημαντικό να ανάψουμε ένα αρωματικό κερί ή ένα καντήλι, να ακούσουμε μάντρας ή χαλαρωτική μουσική… Έτσι, θα απελευθερώσουμε όλο το άγχος και την ένταση από το σώμα μας και θα νιώσουμε γαλήνη και ηρεμία.

Αφιερώνουμε λοιπόν κάποια λεπτά της ώρας το πρωί και το βράδυ. Έτσι ώστε όλο το 24ωρο να έχουμε περισσότερη αρμονία, ευεξία και ισορροπία όλων των ενεργειών Vata, Pitta, Kapha.

Και προπαντός όλα τα παραπάνω, η καθημερινή αυτοφροντίδα, πρέπει να γίνεται με επίγνωση και αγάπη. ‘Οχι ναρκισσιστικά, αλλά με την έννοια της «φόρτισης». Με αυτόν τον τρόπο, στη συνέχεια θα μπορούμε να δίνουμε / να εκπέμπουμε στο περιβάλλον μας θετικότητα και δημιουργία.

*Χάλκινα σκεύη
Ο χαλκός είναι γνωστός για τις θεραπευτικές του ιδιότητες (αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, βοηθά απορρόφηση σιδήρου, τη λειτουργία νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος). Στην αγιουβερδική παράδοση συνηθίζεται να αποθηκεύεται το νερό σε χάλκινα σκεύη, καθώς απορροφά και μεταφέρει αυτές τις ιδιότητες στον οργανισμό.

**Γλωσσοκαθαριστής
Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, η γλώσσα συνδέεται με πολλά όργανα του σώματος και η εικόνα της αντανακλά την υγεία του οργανισμού. Η καθημερινή χρήση του γλωσσοκαθαριστή απομακρύνει τοξίνες και βακτήρια, ενισχύοντας, συν τοις άλλοις, τη γεύση.

♦ Στο Σπίτι της Αγιουρβέδα (#TheHomeofAyurveda), σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορείτε να αναζητήσετε τα κατάλληλα “εργαλεία” και τους ειδικούς που θα σας βοηθήσουν και θα σας καθοδηγήσουν σε αυτό το ταξίδι της φυσικής αντιγήρανσης και του “ευ ζην”. Πληροφορίες 210 3632350, 2310 887679.

Πηγή: Naturanrg127o, www.naturanrg.gr

Έλαιο Καρυδας σε Λίτρο! Τιμή προσφοράς!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr