Beauty Sleep: Ολιστική αναζωογόνηση ενώ κοιμάσαι

Beauty Sleep: Ολιστική αναζωογόνηση ενώ κοιμάσαι

Γνωστός και σαν beauty sleep, ένας καλός ύπνος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για την γενική υγεία, τη ευεξία και την βελτίωση της επιδερμίδας σου. Ένας «ύπνος ομορφιάς» θα χαρίσει στην επιδερμίδα σου λάμψη και νεανική όψη ενώ τα οφέλη του θα διατηρήσουν την ευεξία και την υγεία στο σώμα, το μυαλό και το δέρμα σου.

Σύμφωνα με μελέτες, το διάστημα από τις 11 το βράδυ έως τις 2 τα ξημερώματα αποτελεί την πηγή της νεότητας σου. Ενώ εσύ κοιμάσαι ενεργοποιούνται διάφορα ένζυμα του οργανισμού όπως η ελαστίνη και το κολλαγόνο. Έτσι πραγματοποιείται η ανάπλαση των κυττάρων που είναι κύριοι υπεύθυνοι της νεανικής όψης και της καλής υγείας της επιδερμίδας. Μια νύχτα κακής ποιότητας ύπνου εκτός από την μείωση της ενέργειας και της παραγωγικότητας σου, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο ματιών, μαύρους κύκλους, λεπτές γραμμές γύρω από την περιοχή των ματιών ή και των χειλιών και περισσότερες ρυτίδες σε πρόσωπο και λαιμό.

Το να αποκοιμηθείς δεν είναι πάντα τόσο απλό, όσο να γείρεις το κεφάλι σου σε ένα μαξιλάρι και να κλείσεις τα μάτια σου. Σκέψεις και ανησυχίες περνούν συνέχεια απο το μυαλό σου. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι! Οι τεχνικές χαλάρωσης και η υιοθέτηση μιας ρουτίνας ύπνου, θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την ποιότητά του δικού σου beauty sleep.

Δώσε σημασία στο υπνοδωμάτιο
Φρόντισε την ατμόσφαιρα του υπνοδωματίου σου. Μετάτρεψέ το σε έναν ήρεμο, τακτοποιημένο και καλά αεριζόμενο χώρο και χρησιμοποίησε το υπνοδωμάτιο σου αποκλειστικά και μόνο για ύπνο. Μην εργάζεσαι, μην τρως, μην μιλάς στο τηλέφωνο, μην κάνεις άλλες δραστηριότητες. Έτσι θα μπορέσεις να συνδέσεις το κρεβάτι και την κρεβατοκάμαρα με τη χαλάρωση και τον ύπνο. Ένα άνετο κρεβάτι θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο γρήγορα. Επένδυσε σε ένα καλό στρώμα, μερικά καλά μαξιλάρια, ένα καλό πάπλωμα το χειμώνα και σε άνετα σεντόνια. Μια σωστή σατέν ή μεταξωτή μαξιλαροθήκη θα σε βοηθήσει στη πρόληψη των ρυτίδων και θα προστατέψει την ποιότητα των μαλλιών σου, από την τριβή σε σκληρή μαξιλαροθήκη.

Επέλεξε χαλαρά και άνετα ρούχα ύπνου από φυσικά υφάσματα που αναπνέουν όπως το βαμβάκι. Τα πολύ ζεστά και τα συνθετικά ρούχα ύπνου εμποδίζουν την μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, κάτι που είναι απαραίτητο για ένα απολαυστικό ύπνο. Διατήρησε το δωμάτιο σου δροσερό, καθαρό, σκοτεινό και ήσυχο. Ένας ακατάστατος χώρος μπορεί να αυξήσει το άγχος και να δυσκολευτείς περισσότερο στη προσπάθεια σου να χαλαρώσεις. Για να κοιμηθείς καλύτερα το δωμάτιο δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ κρύο ούτε πολύ ζεστό. Η ιδανική θερμοκρασία για το τέλειο beauty sleep είναι έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Τα μυστικά του ποιοτικού ύπνου
Η καθημερινότητα σε κάνει να πηγαίνεις για ύπνο διαφορετικές ώρες κάθε μέρα, με αποτέλεσμα το σώμα σου να μη ξέρει πότε πρέπει να αποκοιμηθεί. Πήγαινε για ύπνο και ξύπνα τις ίδιες ώρες κάθε μέρα. Για να έχεις εξασφαλίσει ποιοτικό ύπνο 7 η 8 ωρών θα πρέπει να είσαι ήδη στο κρεββάτι μεταξύ 22:00 και 23:00. Αυτό σημαίνει ότι μια ώρα πριν θα πρέπει να ξεκινήσεις να δημιουργείς τις κατάλληλες συνθήκες που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις πριν κοιμηθείς.

Χαμηλωμένα φώτα, χαλαρωτικά αρώματα και μάσκα ύπνου
Μια ώρα πριν πας για ύπνο, χαμήλωσε τα φώτα του σπιτιού. Το έντονο φως μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο σου και να διαταράξει τον καρδιακό ρυθμό σου για την παραγωγή μελατονίνης και σεροτονίνης με αποτέλεσμα να μείνεις ξύπνιος. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια ηλεκτρονική συσκευή όπως το κινητό ή το tablet σου πριν τον ύπνο, τότε μείωσε τη φωτεινότητα. Δοκίμασε να φορέσεις μια μάσκα ματιών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι θα ξυπνήσεις και με ένα ξεκούραστο βλέμμα. Ακόμα δοκίμασε την αρωματοθεραπεία για να απαλύνεις τις αισθήσεις σου. Άναψε αρωματικά κεριά ή χρησιμοποίησε ένα διαχύτη λαδιού με έλαια λεμονιού, ή χαμομηλιού ή και λεβάντας για να χαλαρώσεις πριν από τον ύπνο.

Ελαφρύ δείπνο, βότανα και μαγνήσιο


Πιες ένα τσάι με βότανα που καταπολεμούν το στρες όπως το κιτροβάλσαμο, βαλεριάνα ή άνθη φλαμουριάς, προσθέτοντας λίγο μέλι. Λίγες ώρες πριν κοιμηθείς απόφυγε μαύρη σοκολάτα, άπαχο γάλα, γιαούρτι, καφέ, τσιγάρο. Και φυσικά τα αλκοολούχα ποτά! Περιέχουν διεγερτικές ουσίες που διώχνουν τον ύπνο. Προτίμησε ένα ελαφρύ δείπνο τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθείς. Για ένα καλύτερο, βαθύ και πιο ποιοτικό ύπνο θυμήσου το μαγνήσιο! Το μαγνήσιο βοηθά το ενδοκρινικό σύστημα να παράγει σεροτονίνη και μελατονίνη στις σωστές ποσότητες. Πρόκειται για ορμόνες που θα σε βάλουν σε μια χαλαρωτική διάθεση και θα σηματοδοτήσουν ότι είναι ώρα για ύπνο. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο όπως φύλλα από πράσινα λαχανικά (σπανάκι, σέσκουλα κλπ), ξηρούς καρπούς και σουσάμι.

Χαλαρωτικό ντους και βραδινή ρουτίνα ομορφιάς
Μισή ώρα πριν ξαπλώσεις κάνε ένα χλιαρό μπάνιο η ντους με το αγαπημένο σου αφρόλουτρο ακούγοντας απαλή μουσική. Έτσι δημιουργείς μια συνήθεια για το σώμα σου ώστε να καταλάβει ότι έχει έρθει η ώρα να χαλαρώσει. Μη ξεχάσεις τη βραδινή ρουτίνα ομορφιάς που ξεκινά με καλό καθαρισμό του προσώπου, ώστε να απαλλαγεί από ρύπους και μακιγιάζ. Συνέχισε με τονωτική λοσιόν, εφάρμοσε serum και ολοκλήρωσε την περιποίηση του προσώπου σου με θρεπτική κρέμα νυκτός. Είσαι έτοιμη για beauty sleep!

Διαλογισμός, αγαπημένο τελετουργικό ύπνου των celebrities
“Στρέφομαι πάντα στο μαγνήσιο” λέει η μούσα των φωτογράφων μόδας Karen Elson. “Είχα έντονο το αίσθημα των παλμών της καρδιάς και πριν από μερικά χρόνια και ο γιατρός μου ήθελε να πάρω β-αναστολείς*. Ερευνώντας τι προκαλεί έντονους τους καρδιακούς παλμούς, ανακάλυψα πως συνήθως οφείλονται σε έλλειψη μαγνησίου και σε ανισορροπία των ηλεκτρολυτών. Το μαγνήσιο με έχει βοηθήσει πολύ στο να χαλαρώνω πριν τον ύπνο”.

Η Rosie Huntington Whiteley, η οποία πρόσφατα έγινε και δεύτερη φορά μανούλα κοιμάται πιο εύκολα μετά από διαλογισμό. “Μου αρέσει να κλείνω την μέρα μου με ένα ντους κάθε βράδυ. Με βοηθάει να χαλαρώνω” λέει η Rosie. “Θα διαβάσω για λίγο. Θα απενεργοποιήσω όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Πριν κοιμηθώ χρησιμοποιώ μια online εφαρμογή με εξαιρετικούς καθοδηγούμενους διαλογισμούς και αναπνοές.”

Τις απόψεις της Rosie μοιράζεται και η Victoria Beckam που δίνει μεγάλη σημασία στο beauty sleep. “Λατρεύω τους κρυστάλλους και τη κρυσταλλική ενέργεια. Έχω πάντα αρκετά κρύσταλλα διπλά στο κρεβάτι μου. Τα κρατάω στα χέρια ενώ διαλογίζομαι. Με κάνουν να χαλαρώνω.” εξομολογείται η Victoria. “Πάντα χρησιμοποιώ μάσκα ματιών. Χρειάζομαι απόλυτο σκοτάδι όταν κοιμάμαι, σε αντίθεση με τον David που επιμένει να κοιμάται με ανοιχτά παντζούρια και τραβηγμένες κουρτίνες. Ο Δρ. König από τη Villa Stephanie του Baden Baden, μου έδωσε μια χρυσή συμβουλή: “Μην περνάς το βράδυ χαλαρώνοντας με τις πιτζάμες. Προτίμησε να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να φορέσει τις πιτζάμες αργότερα, λίγο πριν την ώρα του ύπνου.”

*Β-αναστολείς: Κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη διαχείριση μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών.

Φωτογραφίες, Mikhail Nilov.

Κείμενο της Spa ManagerΜαρίας Χούντα [email protected]

www.beautemagazine.gr

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr