Πως θα αποκτήσεις πλούσια μαλλιά στην εμμηνόπαυση

Πως θα αποκτήσεις πλούσια μαλλιά στην εμμηνόπαυση

Τι ακριβώς συμβαίνει στα μαλλιά σας κατά την εμμηνόπαυση
Δεν είναι της φαντασίας σας: Τα μαλλιά μπορεί να γίνουν πιο στεγνά, πιο λεπτά και πιο φριζαρισμένα πριν και κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου της ζωής. Κορυφαίοι ειδικοί εξηγούν αυτά τα συμπτώματα, καθώς και λύσεις για πιο ομαλή (παχύτερη και γυαλιστερή) μετάβαση.

«Ηαλλαγή» δεν συμβαίνει ταυτόχρονα. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα αρχίσετε να παρατηρείτε μικρότερες αλλαγές κατά τη διάρκεια μιας φάσης που ονομάζεται περιεμμηνόπαυση. Για τα οκτώ έως 10 χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα ορμονών αυξάνονται και πέφτουν και αυξάνονται και πέφτουν ολοένα. Μπορεί αυτό να προκαλέσει σύγχυση:

Έχει ζεστή εδώ μέσα; Έχω αϋπνία ή μήπως ήπια το latte μου πολύ αργά; Η περίοδός μου έχει φύγει οριστικά ή μόνο λίγους μήνες; Και, παραδόξως, μπορείτε να προσθέσετε και αυτό στη λίστα με τα αμφισβητήσιμα συμπτώματα: Είναι απλώς μια κακή μέρα για τα μαλλιά ή είναι οι ορμόνες μου;

Ναι, τα μαλλιά σας είναι ανάμεσα στα πολλά πράγματα που οι ορμόνες σας μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια τόσο της περιεμμηνοπαυσιακής όσο και της μετεμμηνοπαυσιακής περιόδου

 Οι ορμόνες που εμπλέκονται -κυρίως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη- επηρεάζουν τους κύκλους ανάπτυξης των μαλλιών σας, την υγεία του τριχωτού της κεφαλής και των ωοθυλακίων σας και τα φυσικά έλαια που διατηρούν τα μαλλιά λεία και λαμπερά.

Εξαιτίας αυτού, μπορεί να αισθανθείτε αραίωση, έλλειψη πυκνότητας, αλλαγές υφής και ξηρότητα καθώς τα οιστρογόνα μειώνονται. Αλλά, και πάλι, δεν είναι μια γραμμική διαδικασία.

«Κατά την εμμηνόπαυση, δεν είναι ότι τα οιστρογόνα σας έχουν φύγει αλλά έχουν  διακυμάνσεις», λέει η Debra Lin, PhD, ειδικός στην επιστήμη των μαλλιών και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο Better Not Younger, μια μάρκα περιποίησης μαλλιών.

«Έτσι μερικές φορές τα μαλλιά σας μπορεί να φαίνονται πιο πυκνά και υγιή. άλλες φορές μπορεί να είναι πιο λεπτά και πιο θαμπά», λέει.

Όταν ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος έχει σταματήσει για έναν ολόκληρο χρόνο, βρίσκεστε επίσημα στην εμμηνόπαυση—και αυτές οι λιγότερο επιθυμητές αλλαγές στα μαλλιά μπορεί να είναι πλέον μόνιμες. Για να φτάσουμε στη ρίζα αυτών των ορμονικών αλλαγών στα μαλλιά, ζητήσαμε από ειδικούς -ορισμένοι από τους οποίους έχουν βιώσει αυτές τις αλλαγές από πρώτο χέρι- να αναλύσουν τι ακριβώς συμβαίνει και να προτείνουν τρόπους για να το καταπολεμήσουμε.

Ορμονικά μαλλιά
Είτε βρίσκεστε σε περιεμμηνόπαυση είτε έχετε περάσει την εμμηνόπαυση, μπορεί να αντιμετωπίσετε τις ακόλουθες αλλαγές στα μαλλιά.

Αραίωση
Εάν η αλογοουρά σας είναι πιο ανάλαφρη αυτές τις μέρες, δεν είστε οι μόνες. Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό ” Menopause ” διαπίστωσε ότι περισσότερες από τις μισές από τις σχεδόν 200 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που μελετήθηκαν είχαν παρουσιάσει τριχόπτωση γυναικείου τύπου. «Καθώς τα οιστρογόνα αρχίζουν να μειώνονται, η λεπτή ισορροπία μεταξύ των οιστρογόνων και της ορμόνης διυδροτεστοστερόνης (DHT), η οποία είναι υπεύθυνη για τον ανδρισμό αλλαγών όπως η τριχόπτωση, διαταράσσεται», λέει η Audrey Kunin, MD, δερματολόγος στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι και ιδρυτής της DERMAdoctor , μιας μάρκας περιποίησης δέρματος. Οι γυναίκες που έχουν γενετική προδιάθεση για αραίωση μαλλιών μπορεί να αρχίσουν να παρατηρούν αύξηση της τριχόπτωσης. “Έχω δει τη γραμμή των μαλλιών μου να υποχωρεί – ένα ενδεικτικό σημάδι ορμονικής τριχόπτωσης”, λέει η Kunin.

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών σας, συντομεύοντας τη φάση ανάπτυξης και καθυστερώντας το στάδιο που τα μαλλιά ξαναφυτρώνουν, λέει η Lin. Οι θύλακες των τριχών σας μικραίνουν επίσης με την ηλικία, έτσι οι κλώνοι που βγαίνουν από αυτούς είναι λεπτότεροι, με αποτέλεσμα τη συνολική έλλειψη πυκνότητας.

Ξηρά, θαμπά μαλλιά
Αν και δεν έχει παρατηρήσει σημαντική πτώση, η Ellen Marmur, MD, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη και ιδρύτρια της MM Skincare, έχει δει αλλαγές στο τριχωτό της κεφαλής και στην ποιότητα του κορμού της κατά την εμμηνόπαυση. «Τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής μουέγιναν πιο εύθραυστα», λέει. Ακριβώς όπως το δέρμα σας ξηραίνεται καθώς τα οιστρογόνα μειώνονται, το τριχωτό της κεφαλής σας και, κατ’ επέκταση, οι τρίχες σας στερούνται ενυδάτωσης. «Μια μείωση των οιστρογόνων έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή σμήγματος (ελαίου), το οποίο συνήθως λιπαίνει το τριχωτό της κεφαλής. Το αποτέλεσμα είναι ξηρό δέρμα και ξεφλουδισμένο τριχωτό της κεφαλής», λέει η Kunin. Και, καθώς αυτό το φυσικό ενυδατικό λάδι του τριχωτού της κεφαλής δεν είναι εκεί για να δράσει μόνο του, τα μαλλιά είναι επίσης πιο ξηρά, καθώς και θαμπά, πιο εύθραυστα και επιρρεπή σε σπάσιμο.

Ευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής
Η ξηρότητα μπορεί να κάνει το τριχωτό της κεφαλής  γεμάτο ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες άγνωστες μέχρι πρόσφατα. Το φράγμα του δέρματος (το πιο εξωτερικό στρώμα) σχηματίζει μικροσκοπικές ρωγμές όταν είναι στεγνό, κάτι που επιτρέπει στους ερεθιστικούς παράγοντες να εισχωρήσουν σε αυτό και να προκαλέσουν φλεγμονή. «Επιπλέον, εάν αντιμετωπίζετε αραίωση, το τριχωτό της κεφαλής σας είναι περισσότερο εκτεθειμένο σε περιβαλλοντικούς επιθετικούς παράγοντες (όπως οι ακτίνες UV) και σκληρά συστατικά. Αυτό οδηγεί σε περισσότερη φλεγμονή», λέει η Lin.

Αλλαγές υφής
«Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα μαλλιά σας είναι πιο συρμάτινα ή ξαφνικά είναι σγουρά στην πλάτη και έχετε δύο υφές στο ίδιο κεφάλι», λέει η Katelyn Ellsworth, ιδιοκτήτρια του The Roslyn Salon στο Σαν Ντιέγκο. Οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν το σχήμα ορισμένων τριχοθυλακίων, αλλάζοντας τους από, για παράδειγμα, κυκλικού σχήματος θύλακες που παράγουν ίσια μαλλιά σε ωοειδούς σχήματος θύλακες που παράγουν σγουρά μαλλιά.
Η χονδροειδής, σκληρή αίσθηση ορισμένων τριχών πηγάζει από την έλλειψη φυσικών ελαίων. Το σμήγμα βοηθά στη διατήρηση του pH των μαλλιών σε ένα υγιές όξινο εύρος. «Η οξύτητα κρατά τα κύτταρα της επιδερμίδας της τρίχας να βρίσκονται σφιχτά το ένα πάνω στο άλλο », λέει η Kunin. Αλλά λιγότερο σμήγμα αποδυναμώνει την ισορροπία του pH. «Χωρίς την οξύτητα, τα κύτταρα της επιδερμίδας αρχίζουν να ανασηκώνονται και να αποσπώνται, αφήνοντας τα μαλλιά να φαίνονται θαμπά και να αντανακλούν θαμπάδα και τραχύτητα», λέει.

Το σχέδιο μαλλιών της εμμηνόπαυσης
Η ορμονική υποκατάσταση (HR) είναι ένας τρόπος για να αποτρέψετε τις αλλαγές στα μαλλιά σας – και στο υπόλοιπο σώμα σας – επομένως μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε εάν αυτή είναι μια επιλογή για εσάς. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε αυτές τις τοπικές θεραπείες, συμπληρώματα και συμβουλές στυλ.

Τονώστε την ανάπτυξη
Οι τοπικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των μαλλιών στη φάση ανάπτυξης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Εάν χάνετε περισσότερες από 100 τρίχες την ημέρα, η χρήση ενός προϊόντος με 5 τοις εκατό τοπικής μινοξιδίλης για γυναίκες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ποσοστού τριχόπτωσης», λέει ο Kunin. Η έρευνα έχει επίσης βάλει στο προσκήνιο τη θεραπεία LED, ιδιαίτερα το κόκκινο φως. Μια μελέτη στο Annals of Dermatology διαπίστωσε ότι το κόκκινο φως διεγείρει την ανάπτυξη και ανέστρεψε τη σμίκρυνση του ωοθυλακίου. Η Marmur λέει ότι η έρευνα έχει επίσης προτείνει ότι μια ρύθμιση παλμικού κόκκινου φωτός είναι η βέλτιστη για τη διέγερση των ωοθυλακίων. συνιστά να κάνετε τέσσερις συνεδρίες των 20 λεπτών την εβδομάδα.

Ενσωματώστε τη φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής στη ρουτίνα σας
«Η φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής σας οδηγεί σε πιο υγιή μαλλιά», λέει ο Lin. Διατηρώντας το καθαρό, μειώνοντας τη συσσώρευση και ρυθμίζοντας το θα βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην υποστήριξη των ωοθυλακίων. Οι οροί του τριχωτού της κεφαλής παρέχουν ανάλαφρη ενυδάτωση που δεν φράζει τους θύλακες και δεν αφήνει τις ρίζες λιπαρές και επίσης ενυδατώνει τα μαλλιά. Αναζητήστε ένα που έχει συστατικά που διεγείρουν το κολλαγόνο, όπως η νιασιναμίδη, λιπίδια που υποστηρίζουν τον φραγμό, όπως τα κεραμίδια, και παράγοντες που ξυπνούν τα θολά ωοθυλάκια όπως η καφεΐνη.

Τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε μπορούν να πυκνώσουν προσωρινά τη διάμετρο του στελέχους των μαλλιών σας, κάνοντας τα μαλλιά που έχετε να αισθάνονται πιο γεμάτα. Ψάξτε για παχυντικά σαμπουάν και θεραπείες που περιλαμβάνουν βιοτίνη, υδρολυμένες πρωτεΐνες σιταριού ή ρυζιού και άργιλο καολίνη, λέει ο Ellsworth.

Ήμερη Και Απαλή Υφή
Οι θεραπείες εξομάλυνσης στο σπίτι και τα βαθιά μαλακτικά γεμάτα με θρεπτικά έλαια όπως η καρύδα και το αβοκάντο μπορούν να μαλακώσουν τα χοντρά, εύθραυστα μαλλιά και να βοηθήσουν στην ηρεμία του φριζαρίσματος, που προέρχεται από την αφυδάτωση. Αλλά αν έχετε πραγματικά ατίθασα μαλλιά, η Ellsworth προτείνει μια θεραπεία κερατίνης στο κομμωτήριο , η οποία σφραγίζει το στρώμα της επιδερμίδας. «Θα κάνει τα μαλλιά σας πιο όμορφα και πιο εύκολα να φουσκώσουν στο σπίτι», λέει.

Δοκιμάστε ένα συμπλήρωμα μαλλιών
«Το Vivascal και το Nutrafol είναι πολύ δημοφιλή στους ασθενείς μου», λέει η Marmur. «Υπάρχουν μόνο ανέκδοτες ενδείξεις ότι αυτά τα συμπληρώματα για το σπίτι λειτουργούν, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω στην προσπάθεια μιας ολιστικής προσέγγισης για τη βελτίωση των μαλλιών σας», λέει. Και οι κατάλληλες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων θα βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης και της υγείας των μαλλιών. Αναζητήστε μείγματα που περιέχουν βιταμίνες Α και C, βιταμίνες Β, όπως φολικό οξύ και βιοτίνη, και μέταλλα όπως ψευδάργυρο και πυρίτιο.

Απο τα φυσικά υλικά να θυμάστε ότι ο κρόκος του αυγού, η μπύρα, το ελαιόλαδο και το πράσινο τσάι ενισχύουν επίσης τις ρίζες ώς θεραπεία.

Έλαιο Καρυδας σε Λίτρο! Τιμή προσφοράς!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr