Τζίντζερ το θαυμαστό επίτευγμα της φύσης.

Τζίντζερ το θαυμαστό επίτευγμα της φύσης.

Τζίντζερ (από την οικογένεια Zingiberaceae)

Ένα θαύμα της φύσης!
Σύμφωνα με το Oxford Dictionary of English, το τζίντζερ είναι ένα ζεστό, αρωματικό μπαχαρικό που παρασκευάζεται από το ρίζωμα ενός φυτού, το οποίο μπορεί να κοπεί ή να κονιοποιηθεί για μαγείρεμα, να διατηρηθεί σε σιρόπι ή να ζαχαρώσει. Αυτό το ασιατικό φυτό που μοιάζει με μπαμπού παράγει μπαχαρικά με καυτή, πλούσια γεύση και πιπεράτες -νότες.

Είναι ένα από τα πιο ευέλικτα και ευρέως χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά και είναι απαραίτητο συστατικό στα πολλά μείγματα μπαχαρικών που δημιουργούν τα κάρυ που απολαμβάνουμε τόσο πολύ σήμερα. Ιστορικά αυτό το μπαχαρικό, προερχόμενο από παράξενες ξένες χώρες, το άρπαξαν οι μάγειρες που αναζητούσαν αυτό το επιπλέον «κάτι» για να προσθέσουν ενδιαφέρον στις προσφορές τους. Ταιριάζει υπέροχα με λαχανικά ιδιαίτερα γλυκοπατάτα, κολοκύθα και σκουός, κάνει θαύματα πασπαλισμένο με πεπόνι και φτιάχνει τις πιο νόστιμες πουτίγκες, μπισκότακαι κέικ. 

Το τζίντζερ μπορεί να βρεθεί σε πολλά μείγματα μπαχαρικών από όλο τον κόσμο – για παράδειγμα –

West Indian Curry Powder (Καραϊβική)
Ras-el-hanout (Μαρόκο)
Berbere (Αφρική)
Shichimi Togarashi (Ιαπωνία)
Tandoori Masala (Ινδία)
Punjabi Masala (Ινδία)
Madras Curry Powder (Ινδία)

Ωστόσο, αυτή δεν είναι όλη η ιστορία. Η ευελιξία του τζίντζερ περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τις μαγειρικές του εφαρμογές. Ακολουθεί ένα στιγμιότυπο με ιατρικές και ευεργετικές χρήσεις του τζίντζερ.

Γνωστό για τη θεραπεία της ναυτίας χρησιμοποιείται ευρέως ειδικά ως προληπτικό. Έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό από τα συμβατικά ταξιδιωτικά χάπια. Το τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από τη ναυτία της αναισθησίας, της χημειοθεραπείας και χρειάζεται να λαμβάνεται μόνο σε μικρές ποσότητες. (Μέχρι ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι βραστό ζαχαρούχο νερό.)

Ως αντιφλεγμονώδες, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα τόσο της οστεοαρθρίτιδας όσο και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Με τη μείωση της φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στον πόνο της ημικρανίας. Ως αντισπασμωδικό θεωρείται ότι βελτιώνει τις πεπτικές διαταραχές και ηρεμεί τις κράμπες της μήτρας.

Το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι παίζει ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης και καθώς η ασπιρίνη αραιώνει το αίμα αποτρέποντας τους θρόμβους του αίματος, το ίδιο κάνει και το τζίντζερ αλλά χωρίς τις πιθανές παρενέργειες.

Υποστηρίζεται ότι το τζίντζερ είναι αντιοξειδωτικό και ότι κατά συνέπεια έχει ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου. Έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και στη θεραπεία του.

Πολλοί λένε ότι το «τσάι» τζίντζερ είναι ένα φυσικό κατασταλτικό του βήχα και μπορεί να βελτιώσει τη βρογχική συμφόρηση. Ως παλιομοδίτικη γαργάρα για τον πονόλαιμο χρησιμοποιήστε μισό με ένα κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε ένα φλιτζάνι βραστ ό νερό προσθέτοντας χυμό λεμονιού και μέλι για γεύση.

Τόσο ευέλικτο, το τζίντζερ είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα και μπαχαρικά!

DIY μάσκα προσώπουγια να αφαιρέσετε τις τοξίνες

Αν ψάχνετε για μια DIY μάσκα προσώπουγια να αφαιρέσετε τις τοξίνες από το δέρμα σας, θα πρέπει να δοκιμάσετε αυτήν την απλή μάσκα προσώπου με τζίντζερ. Είναι φορτωμένη με τις θεραπευτικές δυνάμεις του τζίντζερ, που σας βοηθούν εσωτερικά και εξωτερικά. Η κύρια ουσία αυτής της μάσκας είναι η τζιντζερόλη και περιέχει αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες για την προώθηση της κυκλοφορίας και την αποκατάσταση των βλαβών στο δέρμα σας.

Η σκόνη τζίντζερ και το λεμόνι βοηθούν στην απολέπιση και τον καθαρισμό των νεκρών κυττάρων. Το μέλι, από την άλλη πλευρά, παρέχει στο δέρμα πολύτιμα ένζυμα και προβιοτικά για να προστατευτεί από βλάβες από παθογόνους μικροοργανισμούς. Χάρη σε αυτό, η κυκλοφορία του οξυγόνου στα κύτταρα βελτιώνεται σημαντικά, οδηγώντας σε αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου στο δέρμα. Αυτό βελτιώνει αυτόματα τη συνολική υφή και λάμψη του δέρματος.

Συστατικά που χρειάζονται για αυτή τη μάσκα προσώπου με τζίντζερ

Τζίντζερ σε σκόνη – 1 κουταλάκι του γλυκού
Ωμό μέλι – 1 κουταλάκι του γλυκού (προτιμάται βιολογικό)
Χυμός λεμονιού – 1 κουταλάκι του γλυκού (φρεσκοστυμμένο)
Vegan γάλα της επιλογής σας – 1 κουταλιά της σούπας

Διαδικασία παρασκευής σε ένα μπολ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη σύσταση.
Χρησιμοποιώντας ένα βαμβάκι ή ένα μαλακό πινέλο, εφαρμόστε αυτό το μείγμα στο πρόσωπό σας και αφήστε το να δράσει για περίπου 20-25 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε το με ζεστό νερό πριν προχωρήσετε στην ενυδάτωση του προσώπου σας σύμφωνα με τη συνήθη φροντίδα του δέρματος.

Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα scrub σώματος χρησιμοποιώντας τζίντζερ και λεμόνι για να βελτιώσετε τον συνολικό τόνο του δέρματός σας και να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος και την κυτταρίτιδα.

Θα πρέπει να αναμίξετε το ξύσμα ενός λεμονιού με ¼ φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο, ½ φλιτζάνι ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας σκόνη τζίντζερ για αυτό το scrub. Χρησιμοποιείτε πάντα φρεσκοτριμμένο τζίντζερ. Αν σας περισσέψει κάποιο scrub, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα!

Αιθέριο έλαιο τζίντζερ (πιπερόριζα).

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr