Οι καλύτεροι συνδυασμοί σνακ που μειώνουν την χοληστερίνη

Οι καλύτεροι συνδυασμοί σνακ που μειώνουν την χοληστερίνη

Μικρές αλλαγές στο διατροφικό σου πρόγραμμα μπορούν να ωφελήσουν στο μέγιστο την υγεία σου.

Κωνσταντίνα Κύρκου
Οι καλύτεροι συνδυασμοί σνακ που μειώνουν την χοληστερίνη

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, σε νεαρή μάλιστα ηλικία, αποτελούν σίγουρα ένα ανησυχητικό “καμπανάκι” για την κατάσταση της υγείας σου μελλοντικά. Από την τακτική γυμναστική, μέχρι τις αλλαγές ή ακόμα και αποφυγές στην διατροφή σου, είναι μερικοί μόνο τρόποι που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς καλύτερα τους ανεβασμένους δείκτες.

Στην προκειμένη περίπτωση, το βασικότερο όλων είναι να παρακολουθείς τις διατροφικές σου συνήθειες, κάτι που δεν σημαίνει απαραιτήτως πως πρέπει να στερηθείς αγαπημένα σου φαγητά ή να μειώσεις την ποσότητα των γευμάτων σου. Ίσως σημαίνει ότι καλό θα ήταν να αναζητήσεις τα υγιεινά συστατικά και τους συνδυασμούς αυτών, που όχι μόνο σου προσφέρουν ευχαρίστηση μέσω της νόστιμης γεύσης τους αλλά βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης.

Ποιοι συνδυασμοί σνακ μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης;

1. Αβοκάντο με ψωμί ολικής αλέσεως

Κοινώς το αβοκάντο toast μπορεί να λειτουργήσει θαυματουργά όχι μόνο για την πείνα αλλά και για την υγεία σου. Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο – ναι καλά διάβασες – που περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL). Συνδυάζοντας το με δύο φέτες ψωμιού ολικής αλέσεως, καταναλώνεις ένα ολοκληρωμένο σνακ ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη, λόγω των διαλυτών φυτικών ινών που διαθέτει. Οι τελευταίες δεσμεύουν την χοληστερόλη στο έντερο, απομακρύνοντας την από το σώμα.

2. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και κανέλα στο oatmeal

Μπορεί ο εν λόγω συνδυασμός να φαίνεται κάπως περίεργος, όμως οι απίστευτες ιδιότητες που προσφέρει στο σώμα, θα σε εκπλήξουν. Όπως και το ψωμί ολικής αλέσεως, έτσι και η βρόμη από το oatmeal είναι γεμάτη φυτικές ίνες. Από την άλλη, το ελαιόλαδο έχει την τάση να μειώνει τα λιπίδια της LDL, αυξάνοντας ταυτόχρονα την “καλή” χοληστερίνη “HDL”. Τέλος, η κανέλα εκτός από το νόστιμο άρωμα που προσφέρει, έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί ακριβώς όπως και το ελαιόλαδο στις περιπτώσεις ανεβασμένης χοληστερίνης.

3. Smoothies με λαχανικά, μούρα και σπόρους chia

Τα λαχανικά – κυρίως τα πράσινα – όπως επίσης και τα μούρα περιέχουν υψηλά ποσοστά διαλυτών φυτικών ινών. Το σπανάκι, για παράδειγμα, μπορεί να λειτουργήσει ως εξαιρετική βάση για ένα θρεπτικό και χορταστικό smoothie, που θα μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης, ενώ τα μούρα (φράουλες, βατόμουρα, μύρτιλα) είναι επίσης αντιοξειδωτικά, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στο σώμα. Τέλος, οι σπόροι chia αποτελούν το superfood που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, μεταξύ των οποίων η μείωση της χοληστερίνης.

4. Καρότα με dip χούμους

Ένα εύκολο και χορταστικό σνακ για το γραφείο είναι τα κομματάκια καρότου, βουτηγμένα σε ένα dip χούμους. Τα καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως και τα περισσότερα λαχανικά, ενώ το χούμους, το οποίο παρασκευάζεται από ρεβίθια αποτελεί εξίσου σημαντική πηγή διαλυτών φυτικών ινών, προσφέροντας έξτρα νοστιμιά στο υγιεινό σνακ σου.

www.shape.gr

Καροτέλαιο. Αντιγήρανση σε διάρκεια.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr