Πως να δημιουργήσετε κολλαγόνο στον οργανισμό σας.Πως θα οικοδομήσετε νεανικό οργανισμό και δέρμα.

Πως να δημιουργήσετε κολλαγόνο στον οργανισμό σας.Πως θα οικοδομήσετε νεανικό οργανισμό και δέρμα.

Γιατί το κολλαγόνο σας μειώνεται με την ηλικία και πως θα μετρήσετε την ποσότητα που έχετε στον οργανισμό σας.
Συμβουλές για το πώς να ξαναχτίσετε τα επίπεδά σας

Ο Δρ. Bradley είναι ο Ιατρικός Διευθυντής του Κέντρου Λειτουργικής Ιατρικής στην Κλινική του Κλίβελαντ.

Ο λόγος για το κολλαγόνο , ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό, σημαντικό για ένα υγιές, ζωντανό σώμα.

Αλλά το κολλαγόνο δεν είναι κάτι καινούργιο. Το φτιάχνεις όλη σου τη ζωή. Η Cleveland Clinic αναφέρει ότι το κολλαγόνο είναι «η πιο άφθονη πρωτεΐνη» στο ανθρώπινο σώμα, εξαπλωμένη σε «μύες, οστά, τένοντες, συνδέσμους, όργανα, αιμοφόρα αγγεία, δέρμα, εντερική επένδυση και άλλους συνδετικούς ιστούς».

Κολλαγόνο

Λοιπόν, γιατί χρειάζεται η προώθηση του κολλαγόνου στα ράφια των καταστημάτων; Είναι κάτι που θα έπρεπε να αγοράσετε; Οχι απαραίτητα. Αρχικά, σκεφτείτε εάν το σώμα σας παράγει ήδη αρκετό κολλαγόνο από μόνο του.

Όταν τα επίπεδα κολλαγόνου σας μειώνονται


Δεν υπάρχει εξέταση αίματος ή άλλος τρόπος μέτρησης της ποσότητας κολλαγόνου στο σώμα σας. Ωστόσο, οι ερευνητές αποφάσισαν να βρουν έναν τρόπο το 2018 χρησιμοποιώντας πλάκες ανάλυσης. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν τρόποι να καταλάβετε πότε το σώμα σας δεν έχει αρκετό.

Καθώς μεγαλώνετε, το σώμα σας παράγει φυσικά λιγότερο κολλαγόνο. Η επιβράδυνση μπορεί να ξεκινήσει από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του ’20. Αυτό προκαλεί μια ποικιλία καταστάσεων που συνήθως δεχόμαστε ως μέρος της γήρανσης. Τα σημάδια της απώλειας κολλαγόνου περιλαμβάνουν το ζαρωμένο δέρμα λόγω απώλειας ελαστικότητας και τις δύσκαμπτες αρθρώσεις. Επιπλέον, το κολλαγόνο σχετίζεται άμεσα με την υγεία του εντέρου, με λιγότερη πρωτεΐνη να προκαλεί έλκη και πεπτικά προβλήματα.

Εκτός από τη γήρανση, ωστόσο, ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι δεν έχουν αρκετό κολλαγόνο είναι η κακή διατροφή. 

Το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει κολλαγόνο εάν δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία, δηλαδή τα αμινοξέα, και τα θρεπτικά συστατικά για την επεξεργασία τους.

Πώς το σώμα σας παράγει κολλαγόνο
Για να φτιάξετε κολλαγόνο —ή οποιαδήποτε πρωτεΐνη— το σώμα σας συνδυάζει αμινοξέα. Μπορείτε να πάρετε αμινοξέα τρώγοντας και χωνεύοντας τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως κρέας, φασόλια και γαλακτοκομικά προϊόντα, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Τότε το σώμα σας μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει τα αμινοξέα σε κολλαγόνο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας επαναχρησιμοποίησης του κολλαγόνου, το σώμα σας χρησιμοποιεί βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά βιταμίνη C, ψευδάργυρο και χαλκό. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά αποτελούν μέρος μιας τυπικής, υγιεινής διατροφής. Μπορείτε να καταναλώνετε άφθονα από αυτά φυσικά στα τρόφιμα που τρώτε. Τα εσπεριδοειδή, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, οι ντομάτες, το μπρόκολο και τα χόρτα παρέχουν βιταμίνη C. Τα κρέατα, τα οστρακοειδή, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια είναι καλές πηγές μετάλλων.

Καθώς μεγαλώνετε, ωστόσο, το σώμα σας μπορεί να μην απορροφά πλέον θρεπτικά συστατικά ή να τα συνθέτει τόσο αποτελεσματικά. Για να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας έχει αρκετά συστατικά για την παραγωγή κολλαγόνου, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε αυτό που τρώτε ή να πάρετε συμπληρώματα διατροφής .

Οι καλύτερες τροφές για την οικοδόμηση κολλαγόνου
Μαζί με τις γνωστές τροφές, ο ζωμός των οστών εξάγει το κολλαγόνο από κόκαλα βοείου κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριού μέσω μιας χαμηλής, αργής διαδικασίας παρασκευής.

Οι καλές συνταγές είναι πολλές. Τα περισσότερα περιλαμβάνουν το βράσιμο των οστών στο νερό για 12 έως 48 ώρες είτε στη σόμπα είτε σε κατσαρόλα.

Εάν μπορείτε, προσπαθήστε να αγοράσετε βιολογικό ζωμό οστών—ή μαγειρέψτε ζωμό από τα οστά μόνο βιολογικά εκτρεφόμενων ζώων. Θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών και άλλων ρύπων στο ζωμό σας.

Όπως το κολλαγόνο, η ζελατίνη είναι μια άλλη εξαιρετική τροφή για να ενισχύσει την ικανότητα του σώματός σας να παράγει κολλαγόνο. Η ζελατίνη προέρχεται από το κολλαγόνο, επομένως έχει φυσικά ό,τι χρειάζεται το σώμα σας για να τη μετατρέψει ξανά σε μορφή κολλαγόνου.

Πότε να παίρνετε συμπληρώματα κολλαγόνου
Είναι καλύτερο να λαμβάνετε θρεπτικά συστατικά από την κατανάλωση φρέσκων, βιολογικών τροφίμων. Είναι αυτό που το σώμα σας είναι φτιαγμένο να καταναλώνει και να το αφομοιώνει φυσικά. Αλλά τα συμπληρώματα κολλαγόνου είναι τα δεύτερα καλύτερα, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Εάν θέλετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου, επιλέξτε τη μορφή σκόνης . Η σκόνη υδρολυμένου κολλαγόνου (ή «πεπτίδιο κολλαγόνου») συνήθως δεν έχει γεύση και διαλύεται εύκολα σε ποτά, smoothies, σούπες και σάλτσες.

Θρέφοντας το δέρμα σας
Ορισμένες κρέμες δέρματος ισχυρίζονται ότι περιέχουν συνθετικό κολλαγόνο για να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση του δέρματός σας. Μπορεί να λειτουργήσουν προσθέτοντας ένα στρώμα που μοιάζει με φιλμ στο δέρμα σας για να μειώσει την απώλεια νερού και να προστατεύσει το δέρμα σας από περιβαλλοντικά στοιχεία. Αλλά μην ξεχνάτε ότι το δέρμα σας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σας. Και ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να διατηρήσετε τα όργανά σας υγιή είναι η καλή διατροφή.

Το δέρμα σας είναι μια εξωτερική αντανάκλαση της εσωτερικής σας υγείας, επομένως είναι λογικό ότι με τον ίδιο τρόπο που θρέφετε τα αποθέματα κολλαγόνου σε όλο το σώμα σας θα θρέψει και το δέρμα σας.

Σημειώστε, ωστόσο, ότι η νούμερο ένα αιτία βλάβης του δέρματος δεν είναι η έλλειψη κολλαγόνου. Είναι η έκθεση στον ήλιο . Η αναπλήρωση του κολλαγόνου μπορεί να μην είναι σε θέση να αναιρέσει την πολυετή ζημιά από τον ήλιο.

Είναι εύκολο όσο ένα φλιτζάνι την ημέρα
Εάν το σώμα σας έχει άφθονα αποθέματα κολλαγόνου, τότε αυξάνετε την πιθανότητα να έχετε πιο σφριγηλό δέρμα, πιο ομαλές αρθρώσεις και άλλα σημάδια ενός υγιούς, νεανικού σώματος.

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να βοηθήσετε το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο είναι να του ταΐζετε αρκετή πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να είναι τόσο εύκολο όσο να πίνετε ένα φλιτζάνι ζωμό οστών την ημέρα ή άλλο ρόφημα αναμεμειγμένο με σκόνη υδρολυμένου κολλαγόνου.

Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr